Το «Cloverfield» κυκλοφόρησε το 2008 και είχε ως θέμα την τρομερή επίθεση ενός γιγαντιαίου τέρατος στη Νέα Υόρκη και κέρδισε κριτές και κοινό χάρη στον εξαιρετικό τρόπο που παρουσίαζε τα πράγματα, αφού όλη η ταινία σου έδινε την ψευδαίσθηση ότι ήταν γυρισμένη με μία μόνο κάμερα. Οκτώ χρόνια αργότερα έρχεται ο J.J Abrams να μας αιφνιδιάσει τελείως και να μας δώσει το πρώτο trailer του ερχόμενου sequel «10 Cloverfield Lane», λίγους μήνες μάλιστα πριν την κυκλοφορία του και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως μας κίνησε απευθείας την περιέργεια. Είναι όμως εξίσου καλό το sequel με το πρώτο φιλμ;

Έπειτα από ένα τρομερό ατύχημα με το αμάξι της, η Michelle (Mary Elizabeth Winstead) ξυπνάει σε ένα καταφύγιο με τους δύο άντρες Howard (John Goodman) και Emmett (John Gallagher Jr.), οι οποίοι της αναφέρουν πως ο έξω κόσμος έχει καταστραφεί έπειτα από μία τρομερή επίθεση και πως ο αέρας έχει μολυνθεί με αποτέλεσμα να σκοτώνει οτιδήποτε ζει. Η Michelle όμως βλέποντας την περίεργη συμπεριφορά του Howard, θα αρχίσει να αμφισβητεί τα λεγόμενα του και η μανία της να βγει έξω από το καταφύγιο θα την οδηγήσει σε περίεργες σκέψεις.

10 Cloverfield Lane Review (Κριτική Ταινίας)

Από την πρώτη κιόλας στιγμή του «10 Cloverfield Lane» καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό φιλμ από αυτό του 2008. Η σκηνοθεσία έχει αλλάξει, με τον ανερχόμενο Dan Trachtenberg να αναλαμβάνει και να μην ακολουθεί τη τακτική γυρίσματος που είχε το πρώτο φιλμ, βάζοντας δικά του στοιχεία και καταφέρνοντας να στήσει αρκετά γρήγορα ένα σκοτεινό μοτίβο και να γεννήσει το αίσθημα της αμφισβήτησης στην χαρακτήρα του για το αν όντως έχει συμβεί κάτι τρομερό στον κόσμο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η αμφισβήτηση καταφέρνει να περάσει στο μέγιστο βαθμό και στον ίδιο το θεατή, κάνοντας τον να έχει αγωνία στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και να δεθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα με την πρωταγωνίστρια. Φυσικά στην όλη τελειότητα που δημιουργείται βοηθούν και οι φοβερές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών, με τον John Goodman φυσικά να κλέβει την παράσταση και να δείχνει για άλλη μια φορά την κλάση του ως ηθοποιός με τις τρομερές εναλλαγές των συναισθημάτων του. Το μυστήριο και το άγχος για να μάθεις την αλήθεια θα σε κυριεύσουν στην πρώτη ώρα της ταινίας και θα σε προβληματίσει τόσο πολύ, που πραγματικά θα πιστεύεις πως παρακολουθείς ένα αριστούργημα.

10 Cloverfield Lane Review (Κριτική Ταινίας)

Και εκεί που όλα κυλούν άψογα, έρχεται ξαφνικά το τρίτο μέρος του «10 Cloverfield Lane» να τα χαλάσει όλα! Μια τρομερή αποκάλυψη θα αλλάξει το ύφος της ταινίας, με τις κλισέ σκηνές να αρχίζουν να κάνουν πολύ έντονα την εμφάνιση τους και να αντικαθιστούν την αγωνία και το μυστήριο με κουραστικές σκηνές. Και εκεί που ελπίζεις πως κάτι θα γίνει για να σώσει το φιλμ από την απόλυτη καταστροφή, έρχεται το αρκετά απογοητευτικό και πλέον προβλέψιμο φινάλε να επιβεβαιώσει πως ενώ αλλιώς ξεκίνησε το φιλμ, αλλιώς κατέληξε. Φυσικά το τέλος σου δίνει και την ελπίδα πως θα υπάρξουν και άλλα sequel, αλλά συνειδητοποιώντας όμως πως θα έχουν το ύφος των «εμπορικών» ταινιών.

Συνολικά στο «10 Cloverfield Lane», στα πρώτα μισά του θα δεις μια πολύ διαφορετική ταινία και ειλικρινά θα σε καταπλήξει το πόσο καλοδουλεμένη είναι. Η όλη όμως προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι πρωτότυπο όπως στο πρώτο φιλμ, καταστρέφεται από ένα απογοητευτικό δεύτερο μισό που ειλικρινά όταν το δεις, θα πεις πως είναι πραγματικά κρίμα..

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη στις 12:00 όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
τ
5
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar