1984 του George Orwell – Κριτική βιβλίου

0

Ο Τζώρτζ Όργουελ  με αυτό το βιβλίο παραθέτει στο κοινό του ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν περάσει από την ιστορία.

Τόσο προφητικό όσο και επικίνδυνα ρεαλιστικό το 1984 περιγράφει έναν κόσμο που (δυστυχώς) απέχει μόνο μερικά βήματα μακριά από την ζωή μας σήμερα. Παρουσιάζοντας έναν κόσμο όπου η μάζα είναι απλά η «καύσιμη ύλη» μιας μεγαλύτερης μηχανής που δεν υπολογίζει τον άνθρωπο ως παράγοντα αλλά ως μια σταθερά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το ίδιο το σύστημα. Δεν έχει σημασία υπό ποια σημαία παρουσιάζει μέσα στο βιβλίο ο Όργουελ το καθεστώς αυτό, θα μπορούσε να λειτουργήσει για το κάθε σύστημα, όπως μπορούμε να το διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι κοιτάζοντας κάποιες δεκαετίες πίσω μας. Ευτυχώς δεν έγραψε οδηγίες για το πώς να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο.

1984 του George Orwell - Κριτική βιβλίου

Επηρεασμένο από τα βιώματα του συγγραφέα (όπως και τα περισσότερα βιβλία του) αναφέρεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου μέσα από το κείμενο ο Όργουελ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα για την ιδέα που του δημιουργήθηκε όταν υπηρετούσε στη δημοκρατική πολιτοφυλακή κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου καθώς και αργότερα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινωνία, η οποία είναι το μεγαλύτερο μέσο χειραγώγησης του ανθρώπου ενώ παράλληλα του δημιουργεί το αίσθημα της συγκρότησης και της ελευθερίας πλάθοντας και αναπαράγοντας συγκεκριμένες ιδέες, ενώ όποιος παρεκκλίνει από αυτές, πράττει «εγκλήματα σκέψης» και πρέπει να ξαναπρογραμματιστεί (Δωμάτιο 101) ή να αφαιρεθεί ώστε το σύστημα να λειτουργεί παραγωγικά. Οι ιδέες του για την εποχή του ήταν ριζοσπαστικές και πέρα από κάθε φαντασία πιθανές.

Συντάκτης: Νίκος Πανταζής

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz