Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοχοι φθηνών συσκευών Android, είναι ο περιορισμένος εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος των συσκευών.

Συνήθως είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με συσκευές που έχουν 8 GB ή 16 GB, κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα στην εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών. Μάλιστα, όταν γεμίζει εμφανίζει το μήνυμα «δεν υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος», το οποίο μένει μόνιμα στο πάνω μέρος της οθόνης έως ότου ελευθερωθεί χώρος.

Πρόσφατα, ένας φίλος είχε το παραπάνω πρόβλημα και όταν τσέκαρα την συσκευή του είδα πως μια εφαρμογή μονάχα (9GAG) έπιανε περίπου 500 MB αποθηκευτικό χώρο. Κι αυτό επειδή χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά και εκείνη αποθηκεύει συνεχώς δεδομένα στη συσκευή.

Πόσο χώρο καταλαμβάνει μια Android εφαρμογή;

Κάθε Android εφαρμογή καταλαμβάνει έναν συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο για την εγκατάσταση της. Αυτός εξαρτάται ανά εφαρμογή και κάποιες φορές είναι μικρός, ενώ άλλες φορές είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, η Facebook εφαρμογή πιάνει περίπου 33 MB αποθηκευτικό χώρο, απλά και μόνο εγκαθιστώντας την.

Από τη στιγμή που ξεκινούμε και χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή, αυτή καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο για τα δεδομένα της, ανάλογα με τις λειτουργίες της φυσικά. Για παράδειγμα, η Facebook εφαρμογή αποθηκεύει στη μνήμη της συσκευής δεδομένα όπως τις φωτογραφίες που βλέπουμε, τα likes που κάνουμε, κλπ, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 ΜΒ αποθηκευτικό χώρο, δηλαδή 5 φορές πάνω απ’όσο απαιτεί η εγκατάσταση.

Καταλαβαίνετε πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται τα δεδομένα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιούμε, γι’αυτό και η εκκαθάριση δεδομένων των εφαρμογών είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών;

Σβήνοντας τα δεδομένα μιας Android εφαρμογής, ουσιαστικά την επαναφέρετε στη μορφή που ήταν μόλις την εγκαταστήσατε. Αυτό σημαίνει πως οποιεσδήποτε ρυθμίσεις έχετε κάνει μέσα στην εφαρμογή χάνονται, αν είχατε συνδεθεί με τον λογαριασμό σας αποσυνδέεστε, αν είχατε κάποια ρεκόρ στα παιχνίδια σβήνονται, κλπ.

Επομένως, ίσως να μην θέλετε να πραγματοποιήσετε την παρακάτω διαδικασία σε κάθε εφαρμογή σας. Αξίζει σίγουρα να την πραγματοποιήσετε στις εφαρμογές που καταλαμβάνουν τον περισσότερο αποθηκευτικό χώρο λόγω των δεδομένων τους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μια φορά τον μήνα.

Πώς κάνω εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών;

Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών

1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του Android.

2. Από το μενού που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Εφαρμογές». Σε μερικές συσκευές αναγράφεται ως «Διαχείριση εφαρμογών» και ίσως υπάρχουν περισσότερες ονομασίες της επιλογής.

Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών

3. Πατήστε το εικονίδιο το οποίο ανοίγει περισσότερες επιλογές. Αν στην οθόνη σας δε βλέπετε κάποιο εικονίδιο, είναι επειδή η συσκευή σας έχει ειδικό πλήκτρο που ανοίγει τις περισσότερες επιλογές. Πατήστε το.

4. Από τις νέες επιλογές που θα εμφανιστούν, πατήστε «Ταξινόμηση με βάση το μέγεθος». Με τον τρόπο αυτό θα δούμε ποιες εφαρμογές πιάνουν τον περισσότερο χώρο στη μνήμη της συσκευής μας (στο παράδειγμα μας, το Facebook πιάνει τον περισσότερο, 232 mb).

Πατήστε οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμείτε από τη λίστα.

Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα, στο παράδειγμα μας με τη Facebook εφαρμογή, ο χώρος που απαιτεί η εφαρμογή είναι 33,16 mb και τα υπόλοιπα 198 mb είναι δεδομένα της εφαρμογής, τα οποία και μπορούν να ελευθερώσουν μνήμη από τη συσκευή μας.

5. Κάντε κλικ στην επιλογή «Εκκαθάριση δεδομένων».

6. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «ΟΚ».

Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών

Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα δείτε πως η εφαρμογή πλέον δεν καταλαμβάνει χώρο για τα δεδομένα της. Αυτό σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα ανοίξω την Facebook εφαρμογή, θα χρειαστεί ξανά να κάνω σύνδεση με τον λογαριασμό μου και να ρυθμίσω ξανά τις επιλογές της εφαρμογής σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου.

Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για κάθε εφαρμογή της οποίας θέλετε να σβήσετε τα δεδομένα για να ελευθερώσετε αποθηκευτικό χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήστε την ταχύτητα του Android τηλεφώνου σας μέσω μιας κρυφής επιλογής!

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

1 Σχόλιο σε "Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών"

avatar
  Subscribe  
νεότερα παλαιότερα περισσότερο βαθμολογημένα
Ενημέρωση για
mariaki
Αναγνώστης
mariaki

αν κάνω τα παραπάνω στην εφαρμογή π.χ gallery με τις φωτογραφίες θα σβηστούν όλες; και αλλη μια ερώτηση αν ξέρεις να μου πείς αν πατήσω back up και αντίγραφο ασφαλείας θα σωθούνε όλα; π.χ μηνύματα,φωτό,σημειώσεις κτλ; όπως επίσης ενώ έχω κάρτα sd 8gb στην αρχή είχα 4gb η συσκευή συνεχίζει κ διαβάζει ότι έχω 4gb στα λέω όλα αυτά γιατί σκέφτηκα μήπως με έσωζε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. απλά δεν θέλω να χάσω όλα αυτά που ανάφερα κυρίως μηνύματα κ σημειώσεις τις φωτό τις περνάω κ στο laptop