Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο William Shakespeare αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών. Τα έργα του μιλούν για τον έρωτα, την τραγωδία, προδοσία και γενικά έχουν εμπνεύσει πολλούς κινηματογραφιστές να τα μεταφέρουν σε μορφή ταινίας στο σινεμά. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορες ταινίες βασισμένες σε ιστορίες του Shakespeare, αλλά θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τις καλύτερες από αυτές!

1) Henry V (1989)

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα του Shakespeare, έτσι και το Henry V έχει κατά καιρούς πολλές εκδοχές ταινιών. Για τους περισσότερους η πιο αξιοσημείωτη είναι αυτή του 1989, με πρωταγωνιστή τον Kenneth Branagh. Ο ηρωικός και αδίστακτος βασιλιάς της Αγγλίας, Henry, αποφασίζει να κατακτήσει το βασίλειο της Γαλλίας, αλλά η μεγάλη αυτοπεποίθησή του και το μειωμένο ηθικό του στρατού του, θα φανούν εμπόδιο στο σκοπό του. Παρόλα αυτά, η αποφασιστικότητά του και οι τρομερές του ομιλίες, θα δώσουν ώθηση στους στρατιώτες του για να δώσουν τις μεγάλες μάχες.

2) Richard III (1995)

Ο Sir Ian McKellen όντας μεγάλος οπαδός του Shakespeare, έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα του είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες είναι η ταινία Richard III, το οποίο αποτελεί μια τελείως διαφορετική εκδοχή της κλασικής ιστορίας και διαδραματίζεται σε μια πιο σύγχρονη φασιστική Αγγλία. Ο McKellen υποδύεται τον αδίστακτο και πανέξυπνο Δούκα Richard του Gloucester, που μέσω της δολοπλοκίας προσπαθεί να διεισδύσει όλο και πιο βαθιά στην κυβέρνηση. Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του McKellen και αξιοσημείωτη και η εμφάνιση του Robert Downey Jr.

3) 10 Things I Hate About You (1999)

Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η κωμική ταινία 10 Things I Hate About You είναι βασισμένη στο έργο “The Taming of the Shrew” του Shakespeare. Η ταινία αποτελεί επίσης παραλλαγή και διαδραματίζεται στο παρόν, ενώ σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες μεταφορές, οι ηθοποιοί δεν απαγγέλουν ποίηση, αλλά έχουν κανονικούς διαλόγους μεταξύ τους. Το 10 Things I Hate About You πρόκειται για μια αμερικάνικη λυκειο-κωμωδία, με πρωταγωνιστές τους Heath Ledger, Julia Stiles, Larisa Oleynik και Joseph Gordon-Levitt.

4) Chimes at Midnight (1965)

Το 1965 ο μεγάλος Orson Welles της ταινίας Citizen Kane, αποφάσισε να μεταφέρει τη δική του εκδοχή ενός έργου του μεγάλου ποιητή. Η ταινία Chimes at Midnight έχει για πρωταγωνιστή τον Sir John Falstaff (Welles) και περιγράφει τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου που έχει με τον Πρίγκιπα Hal, ο οποίος πρέπει να επιλέξει να αφοσιωθεί είτε σε εκείνον είτε στον Βασιλιά Henry IV. Η ταινία έχει ως κεντρικό θέμα την προδοσία και είναι βασισμένη σε διάφορα έργα του Shakespeare, όπως Henry IV, Μέρος Α, Henry IV Μέρος 2, αλλά και Richard II και Henry V κα.

5) Macbeth (2015)

Μία από τις πιο πρόσφατες ταινίες αποτελεί το Macbeth που έχει για πρωταγωνιστές τους Michael Fassbender και Marion Cotillard που δίνουν ρέστα. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο έργο του ποιητή και οι πρωταγωνιστές σε όλη τη διάρκεια απαγγέλουν ποίηση. Η ιστορία περιγράφει το πως ο Macbeth καταφέρνει να προδώσει το βασιλιά του και να πάρει την εξουσία. Φυσικά έχουν κυκλοφορήσει παλαιότερα και άλλες ποιοτικές εκδοχές του Macbeth, αλλά η συγκεκριμένη δέχθηκε τρομερά θετικές κριτικές, παρόλο που πάτωσε στο box-office.

Επόμενη σελίδα ►

Δείτε επίσης: 10 κακές μεταφορές βιβλίων σε ταινία!

Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

1
2
3
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για