Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας είναι οι σκηνοθέτες. Εκείνοι είναι που θα φέρουν στη ζωή το σενάριο που τους δίνετε (ή πολλές φορές γράφουν και οι ίδιοι) και κατευθύνουν επίσης τους ηθοποιούς για το πως θα υποδυθούν τους χαρακτήρες τους. Τις περισσότερες φορές όμως οι σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τους περιορισμούς που τους βάζουν οι παραγωγοί, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας τους να μην έχει σχέση με αυτό που είχαν αρχικά οραματιστεί. Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε 15 περιπτώσεις ταινιών που τις δυσφήμησαν και τις μίσησαν οι ίδιοι τους οι σκηνοθέτες!

1) Indiana Jones and the Temple of Doom – Steven Spielberg

15 σκηνοθέτες που μίσησαν τις ταινίες τους!

Ένα από τα μεγαλύτερα franchise του Steven Spielberg είναι φυσικά οι ταινίες Indiana Jones. Παρόλα αυτά, ο γνωστός σκηνοθέτης όταν είχε βγει η τρίτη ταινία της σειράς, Indiana Jones and the Temple of Doom, δεν του άρεσε το τελικό αποτέλεσμα καθώς το έβρισκε πολύ πιο σκοτεινό από τις προηγούμενες και πίστευε πως έχασε τον δρόμο του. Χρόνια αργότερα επέστρεψε με το τέταρτο Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, το οποίο ήταν πιο κοντά στις ρίζες των ταινιών, αλλά σήμερα ο Spielberg βρίσκει και σε αυτό πολλά προβλήματα. Για να δούμε τι θα γίνει στο Indiana Jones 5…

2) Alien 3 – David Fincher

15 σκηνοθέτες που μίσησαν τις ταινίες τους!

Ο David Fincher (Se7en, Fight Club) μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες, αλλά στο ξεκίνημα της καριέρας του δεν τα είχε καταφέρει το ίδιο καλά. Έχοντας μόνο σκηνοθετήσει μικρού μήκους βίντεο, ο Fincher το 1992 ανέλαβε το Alien 3 που θα σηματοδοτούσε την πρώτη του κανονικής διάρκειας ταινία. Κι ενώ το να ξεκινάς τη καριέρα σου με ένα franchise επιπέδου Alien έμοιαζε με όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, τελικά κατέληξε εφιάλτης για τον Fincher. Η ταινία μέσα σε έξι χρόνια είχε αλλάξει πολλές φορές σεναριογράφους και σκηνοθέτες, με αποτέλεσμα ο Fincher να τα βρει όλα μπάχαλο. Το τελικό αποτέλεσμα δεν άρεσε σε κοινό και κριτές, αλλά ούτε στον ίδιο τον σκηνοθέτη που είχε δηλώσει πως με τους τρελούς χρονικούς περιορισμούς που είχε, δεν υπήρχε πιθανότητα να σωνόταν η ταινία.

3) Dune – David Lynch

15 σκηνοθέτες που μίσησαν τις ταινίες τους!

Η ταινία Dune προβλήθηκε το 1984 και ήταν μία από τις λίγες απόπειρες της εποχής να μεταφερθεί ένας επικός κόσμος ενός βιβλίου σε ταινία. Τη σκηνοθεσία την είχε αναλάβει ο David Lynch, γνωστός σε όλους μας για τα Mulholland Drive, The Elephant Man και Twin Peaks, ο οποίος όσο ενθουσιασμένος ήταν στην αρχή για το project τόσο το μίσησε αργότερα. Οι παραγωγοί δεν ήθελαν να του δώσουν πλήρη ελευθερία και εκείνος έχασε τελείως τη μπάλα όταν υπήρξε και μια παρεξήγηση για το ποιο θα ήταν το budget της ταινίας. Το αποκορύφωμα ήταν ότι δεν τον άφησαν να έχει τελικό λόγο για το ποιες σκηνές θα έπρεπε να κοπούν στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι ο Lynch αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το project και να χρησιμοποιήσει το περιβόητο όνομα “Alan Smithee”, το φανταστικό ψευδώνυμο δηλαδή που χρησιμοποιούν στα credits οι σκηνοθέτες, όταν θέλουν να αποκηρύσσουν μια ταινία τους.

4) American History X – Tony Kaye

15 σκηνοθέτες που μίσησαν τις ταινίες τους!

Όσοι έχετε δει το American History X θα γνωρίζετε πως μιλάμε για μία ταινιάρα. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως αποτελεί και την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Tony Kaye, ο οποίος όμως κατέληξε να τη μισήσει. Ο λόγος είναι ότι στην αρχή ο Kaye με τις περικοπές σκηνών που είχε κάνει, είχε παραδώσει μια ταινία διάρκειας 87 λεπτών, κάτι όμως που τα studio δεν δέχθηκαν. Ο Kaye τότε ξεκίνησε ένα μεγάλο πόλεμο εναντίον των studio, κάνοντας δημόσια δυσφήμηση του American History X και παρόλο που θέλησε να αφαιρέσει το όνομά του από την ταινία, η δημοσιότητα που είχε πάρει λόγο αυτού του πολέμου, το κατέστησε αδύνατο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Kaye να αποκτήσει κακή φήμη στο Hollywood και να μην δεχθεί άλλες δυνατές προτάσεις από studio στο μέλλον.

5) Batman & Robin – Joel Schumacher

15 σκηνοθέτες που μίσησαν τις ταινίες τους!

Όταν δημιουργείς μια ταινία που τη μισεί όλος ο κόσμος, αλλά και ο ίδιος σου ο πρωταγωνιστής, τότε καταλήγεις να τη μισείς και εσύ. Ο Joel Schumacher που σκηνοθέτησε το κάκιστο Batman & Robin είχε αποκαλύψει πως το αρχικό του πλάνο ήταν να παραδώσει ταινίες Batman που θα είχαν ύφος αντίστοιχο με αυτές του Christopher Nolan. Παρόλα αυτά, εκείνος παρέδωσε την ταινία που ήθελαν τα studio, δηλαδή καθαρά εμπορικές. Τουλάχιστον ο Schumacher πήρε την ευθύνη και έχει παραδεχθεί πως οι ταινίες του είναι κακές.

Επόμενη σελίδα ►

Δείτε επίσης: 10 ηθοποιοί που μίσησαν τις superhero ταινίες τους!

Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

1
2
3
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για