Μερικές φορές υπάρχουν αρχεία ή και ολόκληροι φάκελοι με αρχεία, τα οποία θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον χωρίς να πέσουν στα μάτια τρίτων.

Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα τα ανοίξει εκείνος που θέλουμε, εκτός κι αν αυτά τα αρχεία προστατεύονται από κωδικό πρόσβασης και κρυπτογράφηση.

Ή πολύ απλά μπορεί να θέλουμε να έχουμε κλειδωμένα αρχεία και φακέλους στον ίδιο τον υπολογιστή μας, ειδικά αν είναι κοινόχρηστος για παράδειγμα από όλη την οικογένεια.

Στον οδηγό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ απλό και δωρεάν πρόγραμμα για κρυπτογράφηση αρχείων, το Encrypto, διαθέσιμο σε εκδόσεις για λειτουργικά συστήματα Windows και Mac.

Με το Encrypto, ένας χρήστης μπορεί να ορίσει έναν κωδικό πρόσβασης για άνοιγμα ενός αρχείου ή φακέλου και στη συνέχεια να το στείλει σε έναν άλλον χρήστη, ο οποίος μπορεί να το ξεκλειδώσει με τη βοήθεια του προγράμματος και εφόσον γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES-256, η οποία βοηθά ώστε κανείς να μην μπορεί να ξεκλειδώσει με άλλον τρόπο το αρχείο ή τον φάκελο σας και να αποκτήσει πρόσβαση.

Πριν δούμε τα βήματα για τη χρήση του Encrypto, πρώτα κατεβάστε το και εγκαταστήστε το στον υπολογιστή σας.

Κρυπτογράφηση αρχείου ή φακέλου με κωδικό πρόσβασης

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac

1. Ανοίξτε το πρόγραμμα, περάστε το ποντίκι σας πάνω από το κίτρινο πλαίσιο με το βελάκι προς τα κάτω, και πατήστε την επιλογή «Add File…» για να επιλέξετε κάποιο αρχείο ή την επιλογή «Add Folder…» για να επιλέξετε κάποιον φάκελο. Εναλλακτικά, μπορείτε να σύρετε αρχείο ή φάκελο μέσα στο παράθυρο του προγράμματος.

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac

2. Στο παράδειγμα μας θα χρησιμοποιήσουμε την επιλογή αρχείου. Βρείτε το αρχείο που θέλετε να κρυπτογραφήσετε και επιλέξτε το.

3. Πατήστε την επιλογή «Άνοιγμα» για να προστεθεί το αρχείο στο πρόγραμμα Encrypto.

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac

4. Στη συνέχεια, στο πεδίο «Password» πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης που θέλετε να ζητά το πρόγραμμα όταν κάποιος επιχειρεί να ανοίξει το αρχείο. Ως προαιρετικό βήμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο πεδίο «Hint» κάποια λεκτική βοήθεια για όποιον επιχειρήσει να ανοίξει το αρχείο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε ως ερώτηση στο πεδίο «Hint» την εξής: «Ποια είναι η αγαπημένη μου ομάδα ποδοσφαίρου;». Τότε, ο κωδικός πρόσβασης στο πεδίο «Password» μπορεί να είναι το όνομα της ομάδας. Ή απλά να μην ορίσετε βοήθεια και να πείτε τον κωδικό πρόσβασης στον άλλον χρήστη.

5. Πατήστε την επιλογή «Encrypt» για να ετοιμαστεί το κρυπτογραφημένο αρχείο.

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac

6. Μόλις το αρχείο είναι έτοιμο, πατήστε την επιλογή «Save As…» για να το αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας.

Το αρχείο θα έχει την κατάληξη «.crypto» και μπορεί να διαβαστεί μονάχα από το πρόγραμμα «Encrypto». Στο σημείο αυτό μπορείτε και να μετονομάσετε το αρχείο χωρίς κανένα πρόβλημα, αν δε θέλετε να φανερώνει η ονομασία του το περιεχόμενο του.

Αν θέλετε, μπορείτε να κρατήσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας ως κρυπτογραφημένο για ασφάλεια ή να το στείλετε σε κάποιον άλλον χρήστη, όπως θα στέλνατε οποιοδήποτε άλλο αρχείο.

Άνοιγμα κρυπτογραφημένου αρχείου με Encrypto

1. Ανοίξτε το κρυπτογραφημένο αρχείο (με κατάληξη «.crypto») έχοντας πρώτα εγκαταστήσει στον υπολογιστή το πρόγραμμα «Encrypto».

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac
2. Στο πεδίο «Password» πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης που έχει ορίσει εκείνος που δημιούργησε το κρυπτογραφημένο αρχείο. Ακριβώς από πάνω μπορεί να υπάρχει ένδειξη «Hint» για να σας βοηθήσει, αν δεν σας έχει ειπωθεί ο κωδικός πρόσβασης.

3. Στη συνέχεια πατήστε την επιλογή «Decrypt».

Πώς να στείλετε αρχεία με προστασία κωδικού πρόσβασης σε Windows και Mac

4. Αν πληκτρολογήσατε σωστά τον κωδικό πρόσβασης, το αρχείο θα αποκρυπτογραφηθεί και θα εμφανιστεί η επιλογή «Save As…» για να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας για κανονική χρήση.

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για