Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Η πολυαναμενόμενη νέα σειρά ταινιών Harry Potter είναι εδώ με τίτλο «Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται», η οποία από τα trailers φαίνεται πως θέλει να μας ταξιδέψει σε μια νέα μαγική περιπέτεια του φανταστικού κόσμου της συγγραφέα J. K. Rowling. Έχοντας πίσω του 8 αρκετά καλές ταινίες Harry Potter, το Fantastic Beasts and Where to Find Them θα πρέπει με διαφορετικό cast να βρει μια επίσης δυνατή ιστορία που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού. Είναι όμως η ιστορία του μάγου Newt και των φανταστικών του πλασμάτων ικανή να το κάνει αυτό;

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

ΠΛΟΚΗ

To Fantastic Beasts and Where to Find Them διαδραματίζεται 70 χρόνια πριν την πρώτη ταινία του Harry Potter και εξιστορεί τη περιπέτεια του Άγγλου μάγου Newt, ο οποίος θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Ο Newt έχει μαζί του μια μαγική βαλίτσα, στην οποία περιέχει όλα τα μαγικά πλάσματα που έχει συναντήσει στα ταξίδια του, με σκοπό να εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους μάγους για το πως να συμπεριφέρονται απέναντι τους. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν η βαλίτσα του Newt θα μπερδευτεί με αυτή του μη-μάγου Kowalski και θα έχει ως αποτέλεσμα την ελευθέρωση κάποιων πλασμάτων. Ο Newt τότε θα πρέπει να ψάξει στους δρόμους της πόλης για τα να βρει, ενώ παράλληλα ένας σκοτεινός μάγος προσπαθεί να προκαλέσει διχασμό μεταξύ των σχέσεων μάγων και μη-μάγων!

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΣΗ

Από το πρώτο κιόλας λεπτό του «Fantastic Beasts and Where to Find», καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι στον μαγικό κόσμο του Harry Potter. Με την J. K. Rowling να αναλαμβάνει για πρώτη φορά η ίδια το σενάριο της ταινίας και με τον David Yates (Harry Potter 5,6,7,8) να επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, τα πράγματα ξεκινούν ομαλά και χαίρεσαι όταν βλέπεις τα πρώτα μαγικά ξόρκια. Αυτή τη φορά όμως, αποφάσισαν να εισάγουν περισσότερα κωμικά στοιχεία και για αυτό τον λόγο βλέπουμε τον χαρακτήρα Kowalski, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του comic relief μαζί με άλλα 2-3 πλάσματα του μάγου Newt. Πολύ εντυπωσιακά επίσης και τα εφέ της ταινίας ειδικά όσον αφορά τα πλάσματα και το design τους, με τα ξόρκια επίσης να έχουν αρκετά βελτιωμένα CGI και υπάρχουν και αρκετές καλοφτιαγμένες σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα.

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

ΣΕΝΑΡΙΟ

Κι εκεί που περνά η ώρα ομαλά και βλέπεις τους χαρακτήρες να προσπαθούν να πιάσουν τα απελευθερωμένα πλάσματα, ξαφνικά συνειδητοποιείς πως δεν έχεις καταλάβει την πλοκή της ταινίας. Μην ανησυχείς για αυτό, καθώς το Fantastic Beasts and Where to Find Them ΔΕΝ έχει σενάριο και αυτό αποτελεί και το βασικό του μειονέκτημα. Στα πρώτα 90 λεπτά βλέπεις τραβηγμένες κωμικές σκηνές που φυσικά προκαλούν γέλιο και διασκεδάζουν το κοινό, αλλά εκεί που θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα παραπάνω, πχ για το συμβούλιο των μάγων και την ένταση μεταξύ μάγων και μη-μάγων, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Μέχρι φυσικά που φτάνουμε στο τέλος της ταινίας, όπου εκεί αποκαλύπτεται με το τι θα ασχοληθούν οι επόμενες ταινίες, προκαλώντας ένα σωρό ερωτήματα, χωρίς φυσικά να δίνεται απάντηση. Με λίγα λόγια βλέπουμε μια ταινία 133 λεπτών, εκ των οποίων τα τελευταία 20 είναι και τα ουσιώδη.

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

Φυσικά για αυτό ευθύνονται οι κινηματογραφικές βιομηχανίες, καθώς βλέποντας πως οι 8 ταινίες Harry Potter μάζεψαν συνολικά $7.7 δις, θέλησαν να τραβήξουν με όσες περισσότερες ταινίες την ιστορία της Rowling και να βγάλουν όσα περισσότερα έσοδα μπορούν. Εγώ προσωπικά ένιωσα πως το Fantastic Beasts and Where to Find Them με εξαπάτησε. Πραγματικά ήθελα η ταινία να ασχοληθεί περισσότερο με χαρακτήρες όπως ο Credence Barebone (Ezra Miller), παρά να δω να κυνηγά ένας μαγικός ρινόκερος τον Kowalski για να ζευγαρώσει…

Επίσης, υπάρχουν κάποια σημεία στην ταινία και ειδικά στο τέλος που το ύφος της αλλάζει και γίνεται δραματικό. Παρόλα αυτά όμως, επειδή πριν και μετά απο αυτές τις σκηνές βλέπουμε και πάλι κωμικά στοιχεία, δεν μας αφήνει ως κοινό να νιώσουμε κάτι πέρα από γέλιο. Ειδικά στον θάνατο ενός χαρακτήρα που αποτελεί και μία από τις ανατροπές της ταινίας (δεν λέμε όνομα λόγω spoiler), δεν νιώθουμε απολύτως τίποτα γιατί δεν μας έχει κάνει η ίδια η ταινία να νιώσουμε κατι για αυτόν.

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Όσον αφορά τώρα τις ερμηνείες, ο Eddie Redmayne είναι αυτός που ξεχωρίζει στον ρόλο του εκκεντρικού μάγου Newt και αποδεικνύει πως είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. O Colin Farrell στο ρόλο του μάγου Graves δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει, αλλά μόνο και μόνο η παρουσία του στην ταινία σε ικανοποιεί. Επίσης, ξεχωρίζει και ο Dan Fogler στο ρόλο του μη-μάγου Kowalski, ο οποίος όπως αναφέραμε και πριν προσφέρει αρκετές σκηνές γέλιου, αν και σε κάποια σημεία καταντά και αυτός κουραστικός. Τέλος, οι αδελφές Tina (Katherine Waterston) και Queenie (Alison Sudol) προσφέρουν και εκείνες γέλιο που και που και αποδίδουν ικανοποιητικά τους ρόλους τους.

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Κριτική Ταινίας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ;

Σε γενικές γραμμές το Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι μια διασκεδαστική ταινία, αλλά απευθύνεται αποκλειστικά στους φανς των ταινιών του Harry Potter. Αν δεν έχετε δει τις προηγούμενες ταινίες, μην περιμένετε να καταλάβετε και πολλά. Αν θέλετε απλά να ξαναζήσετε την μαγεία του κόσμου του Harry Potter, χωρίς πολλά-πολλά, τότε είναι ότι πρέπει για εσάς. Ελπίζω πραγματικά οι επόμενες συνέχειες να μην μας δείξουν τόσο ξεκάθαρα πως μιλάμε για καθαρά εμπορικές ταινίες…

 

Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
τ
5
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για