Χρειάστηκε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να δούμε την τρίτη συνέχεια των περιπετειών του καθηγητή Robert Langdon, η οποία έχει τίτλο Inferno και βασίζεται στο τέταρτο και ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς του συγγραφέα Dan Brown. Έχοντας ως προοίμια τις καταπληκτικές ταινίες «Κώδικας Ντα Βίντσι» και «Illuminati: Οι Πεφωτισμένοι«, καταφέρνει άραγε το Inferno να κρατήσει το ίδιο ύφος και να συνεχίσει το εξαιρετικό σερί;

Inferno Κριτική Ταινίας: Η Κόλαση είναι εδώ!

ΠΛΟΚΗ

Το Inferno ξεκινά με την ομιλία του δισεκατομμυριούχου Bertrand Zobrist (Ben Foster), ο οποίος μοιράζει την ανησυχία του πως αν το ανθρώπινο γένος συνεχίσει να αναπαράγεται με αυτόν τον ρυθμό, σύντομα θα εξαλειφθεί. Στη συνέχεια βλέπουμε τον καθηγητή Langdon (Tom Hanks) να ξυπνά σε ένα νοσοκομείο της Φλωρεντίας και με προσωρινή απώλεια μνήμης, έπειτα από ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι και σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως έχει μπλεχτεί για άλλη μια φορά σε μια τρομερή περιπέτεια. Με τη βοήθεια της γιατρού Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones) θα χρειαστεί να σώσει τον κόσμο από την εξαπόλυση ενός θανάσιμου ιού που απειλεί να σκοτώσει τον μισό πληθυσμό της Γης.

Inferno Κριτική Ταινίας: Η Κόλαση είναι εδώ!

ΓΕΝΙΚΑ

Αρχικά το γεγονός ότι οι περιπέτειες του καθηγητή Langdon έλειψαν 9 χρόνια από τον σινεμά, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και δικαιολογείται από το budget της ταινίας, το οποίο είναι στα $75 εκατομμύρια, το μισό δηλαδή από το δεύτερο Angels & Demons. Παρόλο που αυτή η μεγάλη διαφορά στο budget γίνεται εμφανής σε όλη την ταινία, το Inferno καταφέρνει να κάνει ένα πολύ δυνατό και γρήγορο ξεκίνημα, βάζοντας απευθείας τον θεατή στο κλίμα και του γεννά γρήγορα το αίσθημα του μυστηρίου, που είναι άλλωστε και το βασικό στοιχείο των ταινιών. Ειδικά οι σκηνές με τα φρικιαστικά οράματα του Langdon είναι πολύ καλοφτιαγμένες και κόβουν την ανάσα.

Inferno Κριτική Ταινίας: Η Κόλαση είναι εδώ!

Παρόλα αυτά όμως, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ταινίες, το Inferno δεν καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή ζωντανό σε όλη τη διάρκεια του, καθώς υπάρχουν πολλές παρατραβηγμένες σκηνές που κουράζουν τον θεατή. Για παράδειγμα υπάρχει αρκετό κυνηγητό στην ταινία, κάτι που την κάνει να μοιάζει περισσότερο με ταινία δράσης παρά μυστηρίου. Επίσης, δεν παρουσιάζονται τόσα πολλά ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες, κάτι που γινόταν σε τεράστιο βαθμό στις προηγούμενες δύο ταινίες και ήταν και ένα από τα βασικά στοιχεία που τις έκαναν να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες του είδους.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Τώρα όσον αφορά το σενάριο, εδώ τα πράγματα μπάζουν. Τι εννοώ; Αν έχεις δει τις προηγούμενες ταινίες, συνειδητοποιείς πόσο όμορφα δένουν οι εξελίξεις και οι ανατροπές της ταινίας, κάτι που εδώ δεν ισχύει. Κι ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με άτομα που έχουν διαβάσει το βιβλίο, εδώ έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο σενάριο, μέχρι που χαρακτήρες και καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικά και ειλικρινά κάνουν την ιστορία του Dan Brown να μην βγάζει νόημα σε κάποια σημεία…

Inferno Κριτική Ταινίας: Η Κόλαση είναι εδώ!

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ

Όσον αφορά τώρα τις ερμηνείες, ο Tom Hanks καταφέρνει να δώσει για άλλη μια φορά μια ικανοποιητική ερμηνεία, χωρίς όμως τίποτα το ιδιαίτερο. Αρκετά καλή είναι και η Felicity Jones στο ρόλο της Sienna, η οποία μάλιστα θα πρωταγωνιστεί και στο ερχόμενο Rogue One: A Star Wars Story. Όσον αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές, ο τρομερός σκηνοθέτης Ron Howard καταφέρνει να διατηρήσει το ύφος των δύο προηγουμένων ταινιών και να παρουσιάσει όσο καλύτερα μπορούσε το σενάριο που του έδωσαν. Από την άλλη, η μουσική του φοβερού Hans Zimmer δεν θα λέγαμε πως είναι ικανοποιητική, καθώς είναι λίγες οι φορές που γίνεται αντιληπτή στην ταινία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το περίφημο soundtrack του Angels & Demons.

ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Σε γενικές γραμμές το Inferno είναι από τις περιπτώσεις ταινιών με εξαιρετικό τρέιλερ και απογοητευτικό αποτέλεσμα. Η ταινία δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τις προηγούμενες δύο και ειλικρινά αν περιμένετε κάτι ανάλογο, μην χαλάσετε τα χρήματα σας να την δείτε στον κινηματογράφο.

 

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη στις 12:00 όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
T
4
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar