Τετράγωνες φωτογραφίες, βίντεο δευτερολέπτων, όμορφα φίλτρα, πολλά και εύκολα στη χρήση εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο. Όπου συναντά κανείς τα προηγούμενα, συνήθως συναντά και το Instagram!

Τι είναι το Instagram;

Ξεκίνησε ως εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητές συσκευές με σκοπό τη λήψη, επεξεργασία και διαμοιρασμό φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η λειτουργία βίντεο.

Δεν έμεινε όμως μόνο στις κινητές συσκευές, αφού πλέον διαθέτει και web έκδοση για χρήση μέσω υπολογιστή, χωρίς όμως τη δυνατότητα διαμοιρασμού περιεχομένου, παρά μόνο προβολής.

Σήμερα, το Instagram έχει πάνω από 600 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες, με τον διαμοιρασμό να ξεπερνά συνολικά τις 40 δις φωτογραφίες, να φτάνει τις 80 εκατ. φωτογραφίες/ημερησίως και τα likes να φτάνουν τα 3,5 δις/ημερησίως.

Η εφαρμογή ανήκει από το 2012 στην εταιρία Facebook μετά από εξαγορά συνολικού ύψους 1 δις δολαρίων.

Περισσότερη ιστορία στη Wikipedia.

Τι σημαίνει το Instagram;

Η λέξη προέρχεται από ένωση των λέξεων «instant» και «telegram».

Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν την πρώτη λέξη από τις παλιές Polaroid κάμερες που εκτύπωναν άμεσα μια φωτογραφία, ενώ η δεύτερη λέξη δηλώνει «ένα μήνυμα που μεταβιβάζεται μέσω τηλεγράφου».

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Instagram;

Σίγουρα, φωτογραφίες και βίντεο μπορείς να βρεις σε διάφορα Κοινωνικά Δίκτυα. Γιατί να επιλέξεις το Instagram;

Πρώτα απ’όλα, γιατί οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο μονάχα εκεί, κάτι στο οποίο βοηθούν τα διάφορα φίλτρα και εργαλεία επεξεργασίας, κάνοντας τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά.

Δεύτερον, γιατί εκεί μπορείς να βρεις μονάχα φωτογραφίες και βίντεο από όλον τον κόσμο, χωρίς να πετάγονται σύνδεσμοι, γραπτά μηνύματα, παιχνίδια, κλπ.

Τρίτον, γιατί η φιλοσοφία των χρηστών εκεί είναι να δημοσιεύουν δημόσια, επιτρέποντας σου να βρεις εύκολα και γρήγορα φωτογραφίες και βίντεο για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, είτε μέρος, είτε προϊόν, κλπ.

Bonus: Υπάρχουν αρκετοί celebrities, Έλληνες και μη!

Πώς λειτουργεί το Instagram, με απλά λόγια;

Ο χρήστης δημιουργεί έναν δωρεάν λογαριασμό και στη συνέχεια μπορεί είτε απλά να ακολουθήσει άλλους χρήστες για να βλέπει τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους στην αρχική του σελίδα, είτε να δημιουργήσει δικό του περιεχόμενο το οποίο θα βλέπουν οι ακόλουθοι του, είτε τέλος να συνδυάσει τα προηγούμενα δύο.

Φυσικά, ως κοινωνικό δίκτυο, επιτρέπονται τα σχόλια κάτω από κάθε φωτογραφία και βίντεο, τα tags, όχι όμως και οι κοινοποιήσεις, επίσημα τουλάχιστον, καθώς υπάρχουν τρίτες εφαρμογές που το επιτρέπουν.

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το Instagram;

Η εφαρμογή επιτρέπει εκτός από την αναζήτηση χρηστών, την προσθήκη των Facebook φίλων του χρήστη και των επαφών από τη λίστα επαφών της συσκευής του, εντοπίζοντας ποιοι από αυτούς βρίσκονται στο Instagram για να τους ακολουθήσει.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το Instagram;

Νέος στο Instagram; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

– Λήψη ή προσθήκη φωτογραφιών και βίντεο

Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσίευσης τραβώντας επί τόπου μια φωτογραφία/ένα βίντεο (διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων), ή επιλέγοντας ένα από τα ήδη υπάρχοντα στη συσκευή του.

– Επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο

Ο χρήστης στη συνέχεια μπορεί να επεξεργαστεί μια φωτογραφία επιλέγοντας ένα από τα 23 διαθέσιμα έτοιμα φίλτρα, να την κάνει πιο ζωντανή και να αναδείξει λεπτομέρειες της μέσω της λειτουργίας lux, ή/και να επιλέξει ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία:

 • Προσαρμογή
 • Φωτεινότητα
 • Αντίθεση
 • Δομή
 • Θερμότητα
 • Κορεσμός
 • Χρώμα
 • Ξεθώριασμα
 • Φωτεινοί Τόνοι
 • Σκιάσεις
 • Βινιετάρισμα
 • Tilt Shift
 • Ευκρίνεια

– Δημόσια ή ιδιωτική κοινοποίηση

Ο χρήστης μπορεί να κοινοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο είτε δημόσια, είτε μόνο στους ακόλουθους του (αν έχει επιλέξει ιδιωτικό προφίλ), είτε μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες μέσω προσωπικού μηνύματος.

– Ακόλουθοι

Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες, δηλαδή μπορεί κάποιος χρήστης να ακολουθεί έναν άλλον, χωρίς ο δεύτερος απαραίτητα να τον ακολουθεί. Επομένως, ένας χρήστης έχει χρήστες που ακολουθεί και ενημερώνεται για τις δημοσιεύσεις τους και χρήστες που τον ακολουθούν και ενημερώνονται για τις δημοσιεύσεις του.

– Αρχική σελίδα

Η αρχική σελίδα δείχνει στον χρήστη φωτογραφίες και βίντεο από χρήστες που ο ίδιος έχει επιλέξει να ακολουθεί. Κάπου κάπου εμφανίζονται και διαφημίσεις.

Νέος στο Instagram; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

– Αναζήτηση περιεχόμενου και χρηστών

Το Instagram παρέχει δυνατή λειτουργία αναζήτησης φωτογραφιών και βίντεο βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως τους χρήστες που ακολουθεί ο χρήστης, δημοφιλές περιεχόμενο ανά τον κόσμο, κλπ.

– Like, σχόλια, tags και mentions

Ο χρήστης μπορεί να δηλώνει πως του αρέσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, να τα σχολιάζει από κάτω, να αναφέρει άλλους χρήστες μέσω του ονόματος τους σε σχόλια και δημοσιεύσεις και τέλος να κάνει tag (προσθήκη ετικέτας) άλλους χρήστες στις φωτογραφίες και τα βίντεο του.

– Προσωπικά μηνύματα (Direct)

Ο χρήστης μπορεί εκτός από το να κοινοποιεί, να στέλνει προσωπικά μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο σε οποιονδήποτε χρήστη του Κοινωνικού Δικτύου.

Επίσης, τα προσωπικά μηνύματα προσφέρουν τη δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών και βίντεο που εξαφανίζονται μετά την προβολή τους.

– Χρήση hashtags

Η λειτουργία του hashtag είναι διαθέσιμη για ομαδοποίηση περιεχομένου και ευκολότερη εύρεση του.

– Σύνδεση και χρήση πολλαπλών λογαριασμών

Ο χρήστης μπορεί μέσω μιας εφαρμογής να συνδέσει και να εναλλάσσεται ανάμεσα σε 5 διαφορετικούς Instagram λογαριασμούς, χωρίς να αποσυνδέεται από αυτούς.

– Ιστορίες

Με τη λειτουργία αυτή, ο χρήστης μπορεί να κοινοποιεί φωτογραφίες και βίντεο σε μορφή ιστορίας (το ένα μετά το άλλο σε σειρά), με το περιεχόμενο να είναι διαθέσιμο για προβολή εντός 24 ωρών.

Επίσης, οι Ιστορίες υποστηρίζουν τη δημοσίευση live βίντεο.

Όπως φαίνεται, το Instagram δανείστηκε τη λειτουργία από το δημοφιλές Snapchat. Ανάλυση των Instagram ιστοριών εδώ.

– Αποθήκευση δημοσιεύσεων

Με τη λειτουργία αυτή, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει φωτογραφίες και βίντεο για μελλοντική προβολή.

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το Instagram;

Η εφαρμογή υπάρχει δωρεάν για εγκατάσταση και χρήση σε κινητές συσκευές με:

Επιπλέον, για όσους έχουν δημιουργήσει λογαριασμό σε κάποια κινητή συσκευή, μπορούν να συνδεθούν μέσω υπολογιστή στη web έκδοση.

Συνεργαζόμενες εφαρμογές

Η ομάδα του Instagram έχει κυκλοφορήσει κάποιες ακόμη εφαρμογές οι οποίες συνεργάζονται με την επίσημη και προσφέρουν περισσότερη δημιουργικότητα και φαντασία.

– Boomerang

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργεί επαναλαμβανόμενα βίντεο από φωτογραφίες ή βίντεο.

Διαθέσιμη σε Android και iOS.

– Layout

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί και συνδυάζει πολλές φωτογραφίες σε μία κοινή φωτογραφία.

Διαθέσιμη σε iOS.

– Hyperlapse

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί και δημιουργεί timelapse βίντεο, επιταχύνοντας την αναπαραγωγή τους και σταθεροποιώντας τα.

Διαθέσιμη σε iOS.

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

82 Σχόλια σε "Νέος στο Instagram; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!"

avatar
  Subscribe  
νεότερα παλαιότερα περισσότερο βαθμολογημένα
Ενημέρωση για
Μαριάννα Τσάπαλη
Αναγνώστης
Μαριάννα Τσάπαλη

Αν ακολουθήσεις κάποιον και μετά σταματήσεις να τον ακολουθείς φαίνεται σε αυτόν; Του στέλνεται κάποια ειδοποίηση; Επίσης η σειρά των ατόμων στις ιστορίες και στις φωτογραφίες & βίντεο τι σημαίνει;

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Γεια σου Μαριάννα και καλή χρονιά!
Στην πρώτη σου ερώτηση η απάντηση είναι όχι. Δεν ειδοποιείται ο χρήστης όταν σταματάς να τον ακολουθείς.
Σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση δε γνωρίζω να σου απαντήσω, καθώς δεν έχουν αποκαλυφθεί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σειρά χρηστών στις ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο.

Μαριάννα Τσάπαλη
Αναγνώστης
Μαριάννα Τσάπαλη

Ευχαριστώ πάρα! Καλή χρονιά! Έχετε πάρα πολύ καλό site μου απαντήσατε αμέσως και είστε πάρα πολύ καλοί! Στο Instagram με λένε mariannatsapali αν θέλετε να με ακολουθήσετε.

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! 🙂

Μαριάννα Τσάπαλη
Αναγνώστης
Μαριάννα Τσάπαλη

Παρακαλώ!

grigoris gr
Αναγνώστης
grigoris gr

καλησπερα!!!!!!!εαν σβησω μια συνομιλια(ολοκληρη οχι μερους αυτης)σβηνεται κ στον αλλον χρηστη?????

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Καλησπέρα Γρηγόρη! Οποιεσδήποτε αλλαγές κάνεις στη συσκευή σου σε συνομιλίες στις οποίες συμμετέχεις, δεν επηρεάζουν τις συνομιλίες στις συσκευές των άλλων χρηστών που επίσης συμμετέχουν. Επομένως, η διαγραφή μιας ολόκληρης συνομιλίας θα πραγματοποιηθεί μονάχα στη συσκευή σου και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της συνομιλίας θα μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε αυτή από τις συσκευές τους.

Δήμητρα
Αναγνώστης
Δήμητρα

Γεια θα ήθελα να ρωτήσω πριν λιγο έκανα σεσιμασμενα unfollows στο ίνστα σε κάποιους που δεν με ακολουθούσαν και μετά το ίνστα δεν με άφηνε να ακολουθω κανέναν…υπαρχει κάποια λύση πάνω σε αυτό?

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Καλησπέρα Δήμητρα! Όπως φαίνεται το Instagram μπλοκάρει ενέργειες όπως follow, unfollow, κλπ, όταν ο χρήστης το παρακάνει χρησιμοποιώντας τα μαζικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς το μπλοκάρισμα σε follow που έχεις δεχτεί είναι προσωρινό. Δυστυχώς το διάστημα που θα μείνεις μπλοκαρισμένη δεν είναι συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι για λίγες ώρες, όμως μπορεί να διαρκέσει έως και βδομάδες.

Αν στο πλαίσιο που σου εμφανίζεται υπάρχει κάποια ενέργεια που θα σε βοηθήσει, προχώρα σε αυτή. Διαφορετικά, κάνε υπομονή μέχρι να σε ξεμπλοκάρουν.

Δήμητρα
Αναγνώστης
Δήμητρα

Καταρχάς Ευχαριστώ πάρα πολύ και κατά δεύτερον είναι σίγουρο δλδ πως δεν είναι κάτι μόνιμο Και θα με ξεμπλοκαρουν δλδ κάποια στιγμη?Και όταν λετε κάποια ενέργεια παράδειγμα τι εννοείται?

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Δεν μου έχει τύχει ανάλογη περίπτωση στο Instagram, γι’αυτό και διάβασα μέσω Google πηγές με χρήστες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα με σένα.

Όλοι ανέφεραν πως το μπλοκάρισμα ήταν προσωρινό και απλά άλλαζε η χρονική διάρκεια στον καθένα. Δεν υπάρχει επίσημη πηγή που να αναφέρει πως το μπλοκάρισμα είναι είτε μόνιμο είτε προσωρινό, οπότε βασίζομαι στα λεγόμενα τους.

Όσον αφορά την «ενέργεια» που σου είπα, αν κάπου δίπλα στην ανακοίνωση για το μπλοκάρισμα υπάρχει κάποιο πλήκτρο που μπορεί να σε βοηθήσει, δοκίμασε το. Αν όχι, απλώς περίμενε. Στο λέω αυτό γιατί δεν ξέρω τι εμφανίζεται στην οθόνη σου.

Δήμητρα
Αναγνώστης
Δήμητρα

Οκ Ευχαριστώ πάρα πολύ τοτε ας ελπίζω πως θα ναι κάτι προσωρινό και δεν θα διαρκέσει πάνω από βδομάδες.Μπραβω σα πάντως έχετε μια πολύ καλή ιστοσιστοσελίδα με χρήσιμες Πληροφορίες!

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! 😀
Εύχομαι όλα να πάνε καλά!

Δήμητρα
Αναγνώστης
Δήμητρα

Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα αν χρειαστώ ξανα κάτι θα σας στείλω!

HIP HOP
Αναγνώστης
HIP HOP

Γιατί μου εμφανίζει συνέχεια το ιδιο ατομο ως πρωτο στην στήλη που δείχνει ποιοι είδαν την ιστορια μου ; αυτο γίνεται εδω και ενα μηνα το παρατήρησα τελευταία και το ειχα απορια

Thodoris Konsoulas
Αναγνώστης

Καλησπέρα! Σχετικά με την ερώτηση δε γνωρίζω να σου απαντήσω σίγουρα, καθώς δεν έχουν αποκαλυφθεί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σειρά χρηστών που είδαν μια ιστορία. Μπορεί το άτομο αυτό να βλέπει περισσότερες φορές την ιστορία σου από τους υπόλοιπους, ή να την βλέπει πρώτος από τους άλλους, ή να είναι συνδυασμός των δύο προηγούμενων, κλπ κλπ.

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
Αναγνώστης
ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ Ν ΑΟΛΟΥΘΗΣΩ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ!ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ?

Γιαννης
Αναγνώστης
Γιαννης

Καλησπέρα…Πως γινεται να μη φαίνεται στο προφιλ μου ποιοί κ ποιούς ακολουθώ… Γινεται να βλεπω μονο εγω τους ακόλουθους μου??

Κατερίνα Ιακινθου
Αναγνώστης
Κατερίνα Ιακινθου

Θα ηθελα να ρωτήσω αμα γνωρίζετε για Ταν μηνύματα που αναφέρεις αν σβήνονται κ σε ποσο χρονικό διάστημα

Παναγιώτα
Αναγνώστης
Παναγιώτα

Γειά σας, έφτιαξα πρόσφατα έναν λογαριασμό στο instagram αλλά δεν ξέρω πώς να κατεβάσω την εφαρμογή στο κινητό μου προσπάθησα να την κατεβάσω από το Google play αλλά δεν μπόρεσα να την κατεβάσω γιατί μου ζήτησε κάποιον κωδικό και δεν ξέρω ποιόν κωδικό πρέπει να γράψω για να μπορέσω να την κατεβάσω τί μπορώ να κάνω για να την κατεβάσω;

Παναγιώτα
Αναγνώστης
Παναγιώτα

Γειά σας, έφτιαξα πρόσφατα έναν λογαριασμό στο instagram και θα ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται να γράψω λεζάντες κάτω από φωτογραφίες δηλαδή τι πρέπει να πατήσω για να μπορέσω να γράψω. Μπορείτε να μου πείτε τί μπορώ να κάνω;

Χριστίνα Σιμενωνιδου
Αναγνώστης
Χριστίνα Σιμενωνιδου

Πώς γίνετε να κρύψεις το προφίλ σου από ένα άτομο που χωρίς να το ακολουθείς και να σε ακολουθεί να κρύψεις μέχρι και τη φωτό προφίλ σου.Πως γίνεται αυτο