Πολλές φορές μας ρωτούν πληροφορίες για την οθόνη του κινητού μας, ή τον επεξεργαστή, ή την μνήμη RAM, και δε γνωρίζουμε να απαντήσουμε.

Για τέτοιου είδους πληροφορίες, λεγόμενες στο σύνολο ως «τεχνικά χαρακτηριστικά», μπορούμε να απαντήσουμε χρησιμοποιώντας μια Android εφαρμογή.

Σε προηγούμενο οδηγό μάθαμε πώς να βλέπουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Android κινητού μας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός Android κινητού

Πριν προχωρήστε παρακάτω, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στην Android συσκευή σας την εφαρμογή «CPU-Z».

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου μου;

1. Ανοίγοντας την εφαρμογή «CPU-Z» θα πρέπει από προεπιλογή να είστε στην επιλογή «SOC» του οριζόντιου μενού.

2. Το όνομα που εμφανίζεται στο πάνω μέρος  της οθόνης με μεγάλα γράμματα είναι αυτό του επεξεργαστή και της μέγιστης ταχύτητας του. Στο παράδειγμα μας, ο επεξεργαστής είναι ο «Qualcomm Snapdragon 650» με μέγιστη ταχύτητα τα «1,80 GHz».

Η λέξη «GHz» προφέρεται «γι-γα-χέρτζ».

3. Συνεχίζοντας παρακάτω, στην ένδειξη «Cores» βλέπουμε τον αριθμό πυρήνων του επεξεργαστή. Στο παράδειγμα μας, ο επεξεργαστής είναι εξαπύρηνος, έχει δηλαδή 6 πυρήνες.

4. Τελευταία ένδειξη του επεξεργαστή για πιο προχωρημένους χρήστες, είναι η «Architecture» (αρχιτεκτονική). Αν και είδαμε πριν πως ο επεξεργαστής είναι εξαπύρηνος, στο παράδειγμα μας βλέπουμε στην αρχιτεκτονική πως οι 4 πυρήνες πιάνουν ταχύτητα μέχρι 1,80 GHz, ενώ οι 2 πυρήνες μέχρι 1,40 GHz. Δεν πιάνουν δηλαδή όλοι οι πυρήνες τη μέγιστη ταχύτητα 1,80 GHz που εμφανίζεται στο όνομα του επεξεργαστή.

5. Συνεχίζοντας παρακάτω, στην ένδειξη «GPU Vendor» αναγράφεται ο κατασκευαστής της κάρτας γραφικών του κινητού. Στο παράδειγμα μας είναι η «Qualcomm».

6. Τέλος, στην ένδειξη «GPU Renderer» βλέπουμε το μοντέλο της κάρτας γραφικών και της μέγιστης ταχύτητας που πιάνει. Στο παράδειγμα μας, είναι η «Adreno (TM) 510» με μέγιστη ταχύτητα τα «600 MHz».

Η λέξη «MHz» προφέρεται «με-γα-χέρτζ».

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου μου;

7. Προχωράμε από το οριζόντιο μενού στην επιλογή «DEVICE».

8. Στην ένδειξη «Model» βλέπουμε την ονομασία μοντέλου του κινητού μας τηλεφώνου. Στο παράδειγμα μας, είναι «Xiaomi Redmi Note 3».

9. Προχωρώντας παρακάτω, στην ένδειξη «Screen Size» αναγράφονται οι ίντσες, ή αλλιώς το μέγεθος της οθόνης του κινητού. Στο παράδειγμα μας, είναι «5,50 ίντσες».

10. Για την οθόνη μας απασχολεί και η ανάλυση της, κάτι το οποίο φαίνεται στην ένδειξη «Screen Resolution». Στο παράδειγμα μας, είναι «1080 x 1920 pixels», κάτι το οποίο σημαίνει για τους πιο προχωρημένους πως είναι Full HD.

11. Παρακάτω, στην ένδειξη «Total RAM», βλέπουμε τη μέγιστη μνήμη RAM της κινητής συσκευής μας. Στο παράδειγμα μας, είναι «2847 MB», κάτι το οποίο μεταφράζεται σε «3 GB» για τους πιο προχωρημένους.

12. Στη συνέχεια, στην ένδειξη «Internal Storage» μπορούμε να δούμε πόση είναι ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του κινητού τηλεφώνου. Στο παράδειγμα μας, είναι «23,99 GB», κάτι το οποίο μεταφράζεται για τους πιο προχωρημένους σε «32 GB».

13. Ας προχωρήσουμε στην επιλογή «SYSTEM» του οριζόντιου μενού.

14. Στην ένδειξη «Android Version» βλέπουμε την έκδοση του Android λειτουργικού στην κινητή συσκευή μας. Στο παράδειγμα μας, είναι «6.0.1».

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου μου;

15. Τέλος, ας προχωρήσουμε στην επιλογή «BATTERY» του οριζόντιου μενού.

16. Πιο κάτω, στην ένδειξη «Capacity», μπορούμε να δούμε την χωρητικότητα της μπαταρίας του κινητού μας. Στο παράδειγμα μας, είναι «4000 mAh».

Η λέξη «mAh» προφέρεται «μι-λι-α-μπε-ρό-ρι-α».

Αυτά κρίνουμε πως είναι τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας κινητής συσκευής τα οποία πρέπει να γνωρίζει ένας απλός χρήστης.

Βέβαια, η εφαρμογή «CPU-Z» δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες τις οποίες οι πιο προχωρημένοι χρήστες ίσως βρουν ενδιαφέρουσες.

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για