5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

1) Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (3 βιβλία)

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια σειρά μυθιστορημάτων από τον J.R.R. Tolkien. Θα ήταν ένα τεράστιο ψέμα αν έλεγα ότι αυτή η σειρά βιβλίων με έχει αφήσει ασυγκίνητο ή αν έλεγα ότι πρόκειται για βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά μερικά απογεύματα. Το κάτι άλλο, πρόκειται για το αρχικό κύτταρο ενός τεράστιου κεφαλαίου της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Θα μπορούσα να γράφω μέρες ατέλειωτες για αυτά τα βιβλία και για τον δημιουργό τους, αλλά για τους σκοπούς του άρθρου ας παραμείνουμε σε μερικά βασικά.

Ο John Ronald Reuel Tolkien γεννήθηκε  στο Μπλουμφοντέιν της βόρεια Αφρικής το 1892 ενώ μεγάλωσε και έζησε τα περισσότερα από τα χρόνια του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό και μπόρεσε να βιώσει δυο παγκόσμιους πολέμους. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1973 σε ηλικία 81 ετών. (αυτά αρκούν για τώρα).

5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

Ξεκίνησε να γράφει ιστορίες ώστε να τις λέει στον μικρότερο γιο του, τον Christopher. Έτσι δημιουργήθηκε και το πρώτο του βιβλίο με την ονομασία Τhe Ηobbit. Η συνέχεια της ιστορίας αυτής (και αυτό που μας ενδιαφέρει) είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Τα τρία βιβλία που απαριθμεί η σειρά εκδόθηκαν σε διάστημα δυο ετών. Το πρώτο και το δεύτερο κυκλοφόρησαν  το 1954 ενώ το τρίτο μέρος της σειράς εκδόθηκε την επόμενη χρονιά. Στα ελληνικά και τα τρία βιβλία εκδόθηκαν το 1985 από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, από τον οποίο διατίθενται ακόμα και σήμερα.

Τα βιβλία μοιράζονται τον ίδιο τίτλο και έχουν το κάθε ένα διαφορετικό υπότιτλο, το πρώτο έχει «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το δεύτερο « Οι Δύο Πύργοι», ενώ το τρίτο λέγεται « Η Επιστροφή του Βασιλιά».

Για όσους δεν το έχετε διαβάσει, ΠΡEΠΕΙ να το κάνετε. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Μέση Γη όπου μια κακιά οντότητα θέλει να κατακτήσει τον κόσμο, ενώ μια συντροφιά από «9  συντρόφους» ξεκινάνε για να καταστρέψουν το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται περισσότερο. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω, χωρίς να ξεχαστώ και να γράψω όλη την ιστορία.

2) Έραγκον (4 βιβλία)

Ο Christopher Paolini είναι ο δημιουργός για την τετραλογία της κληρονομιάς. Η τετραλογία αυτή αποτελείται από τέσσερα βιβλία, Έραγκον, Πρωτότοκος, Μπρίσινγκερ και Κληρονομιά.

Ο Christopher γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στο Paradise Valley της Μοντάνα. Από μικρός πάντα του άρεσαν τα παραμύθια που του έλεγε η γιαγιά του και πάντα ήθελε να κάνει τις δικές του ιστορίες με φανταστικά πλάσματα και λαμπρούς ήρωες, έτσι στα δεκαπέντε του ξεκίνησε  να γράφει την ιστορία του Έραγκον. Τελικά καταφέρνει να τελειώσει την συγγραφή του βιβλίου του στην ηλικία των είκοσι ενός ετών και με την βοήθεια των γονιών του, που είχαν έναν μικρό εκδοτικό οίκο, το βιβλίο του ξεκίνησε να διατίθεται στην Αμερικάνικη αγορά. Το 2002 η ιστορία του κεντρίζει το ενδιαφέρον της Carl Hiaasen, μιας συγγραφέως η οποία λάτρεψε το βιβλίο του και θέλησε να το προωθήσει στον εκδοτικό οίκο,  τον οποίο συνεργαζόταν εκείνη την εποχή. Έτσι από τον Αύγουστο του 2003 το βιβλίο του Παολίνι ξεκίνησε να διατίθεται παγκοσμίως  από τον Alfred A. Knopf.  Αφού γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου και αγαπήθηκε από τους νέους, τον Δεκέμβριο του 2006 βγήκε η ομότιτλη ταινία από την Fox 2000, η οποία όμως δεν έλαβε την ίδια αναγνώριση.

5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

Ο Έραγκον είναι ένας  νεαρός που ζει σε ένα χωριό της Αλαγγέσιας. Μια μέρα ενώ κυνηγούσε για να μπορέσει να βοηθήσει τον θείο του και τον ξάδελφο του (όπου ζουν μαζί) βρήκε μια μεγάλη μπλε πέτρα σε σχήμα αυγού. Εκείνη την στιγμή είναι που ξεκινάει η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του ενώ αρχίζουν να ξεδιπλώνονται πολλά από τα μυστικά του κόσμου του.

3) Τα χρονικά της Νάρνια (7 βιβλία)

Τα Χρονικά της Νάρνια είναι μια σειρά βιβλίων φαντασίας από τον S. Lewis. Ο Clive Staples L Lewis γεννήθηκε το 1898 στην Ιρλανδία και πέθανε το 1963 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Για όσους δεν γνωρίζουν (δεν ξέρω αν το ξέρουν κάποιοι αλλά γενικά είναι γνωστό) στην Οξφόρδη έζησε και πέθανε ο Tolkien. Ο Lewis σπούδασε μαζί με τον Tolkien  και έμειναν φίλοι τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η σύλληψη της ιδέας και η έναρξη της υλοποίησης της ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1954 και θεωρείται το πιο διάσημο έργο του Lewis. Μεταφράστηκε σε 49 γλώσσες και γνώρισε τεράστια αναγνώριση από το νεανικό κοινό πουλώντας παραπάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Τα Χρονικά της Νάρνια είναι ένα από τα ομορφότερα έργα που έχω συναντήσει. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους χαρακτήρες των ηρώων και εκφράζει τον έντονο εσωτερικό κόσμο του Lewis, δημιουργώντας στον αναγνώστη ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο της Νάρνια.

5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

Η Νάρνια είναι ο κόσμος του και τα βιβλία του λένε την ιστορία του. Η ιστορία του κάθε βιβλίου είναι ανεξάρτητη από την προηγουμένη  αλλά ακολουθεί την συνέχεια του κόσμου της Νάρνια. Τα πρώτα τρία βιβλία της σειράς έχουν τους ίδιους κύριους χαρακτήρες ενώ στα επόμενα αρχίζουν να εμφανίζονται καινούργιοι.

Ο κόσμος της Νάρνια είναι εμπνευσμένος από πολλές μυθολογίες και εννοείται ότι από αυτές δεν θα έλλειπε και η ελληνική. Η Νάρνια είναι η πατρίδα των μονόκερων, των Κενταύρων καθώς και πολλών άλλων φανταστικών πλασμάτων. Εκεί υπάρχει ένα βασίλειο όπου περιμένει τους βασιλιάδες του που έχουν φύγει, για να επιστρέψουν και να φέρουν μαζί τους την ευημερία. Όσο ο θρόνος ήταν χωρίς βασιλιά, μια κακιά μάγισσα κυρίευσε τον κόσμο και επέβαλλε στα πλάσματα του το θέλημα της. Όποιος αντιστεκόταν το πλήρωνε με την ζωή του. Η μόνη ελπίδα για να την νικήσουν ήταν να επιστρέψουν οι βασιλιάδες και μαζί με την βοήθεια του Άσλαν να ενώσουν τους λαούς της Νάρνια.

4) Game of Thrones (5 βιβλια and count)

Από την λίστα μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την σειρά βιβλίων του Game of Thrones. Όλοι ξέρουμε και έχουμε ακούσει τουλάχιστον έξι φορές για το έργο του Martin (μια φορά για κάθε χρόνο που παίζεται στην τηλεόραση η μόνιμη σειρά του HBO).

Ο George Raymond Richard Martin γεννήθηκε  το 1948 στο New Jersey των ΗΠΑ. Η συγγραφή του μεγαλειώδους κόσμου και η ιστορία των ηρώων του ξεκίνησε το 1991 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (γενικά παίρνει το χρόνο του).

5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

Η σειρά αποτελείται από επτά βιβλία (ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε) τα οποία είναι, Το παιχνίδι του Στέμματος, Σύγκρουση βασιλέων, Θύελλα από Ατσάλι, Βορά Ορνίων, Ο Χορός των Δράκων, τα Φτερά του Χειμώνα και (τέλος) Όνειρο της Άνοιξης. Από τους τίτλους έχουν κυκλοφορήσει μόνο οι πέντε πρώτοι ενώ τα ονόματα των δύο τελευταίων είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί από τον ίδιο.

Ο κόσμος του Μάρτιν λέγεται Westeros και Essos. Στο Westeros μετά την πτώση του τρελού βασιλιά από τον οίκο των Ταργκάρυεν και στο μεγαλύτερο καλοκαίρι που υπήρξε μέχρι τώρα, υπάρχουν οκτώ οίκοι, των Stark, των Greyjoy, των  Arryn, των Targaryen, των Baratheon, των Lannister, των Tyrell και των Martell. O κάθε ένας έχει να παίξει έναν ρόλο και το πεπρωμένο ξεκινάει όταν ο βασιλιάς θα πεθάνει.

Στο παιχνίδι του Στέμματος όλοι θέλουν εξουσία και δύναμη. Μέσα από απάτη, πόλεμο, και ποτάμια αίματος ο Θρόνος τους καλεί να τον κατακτήσουν σαν αρρώστια, αλλά όλοι έχουν ξεχάσει το πιο σημαντικό όλων, Winter is coming…

5) Forgotten realms

Όσους τίτλους και να βάζαμε, η λίστα μας δεν θα είχε το ίδιο value  αν δεν είχαμε μέσα τουλάχιστον μία από τις σειρές βιβλίων που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Και σήμερα είπαμε να βάλουμε αυτή που ίσως και να έχει τους περισσότερους φανς από όλες.

Βασισμένο στη φανταστική λογοτεχνία, και κυρίως στα μυθιστορήματα του Tolkien, του Moorcock και του Howard, τον Ιανουάριο του 1974 εκδόθηκε από την εταιρία TSR ένα παιχνίδι ρόλων: το Dungeons & Dragons.

5 σειρές βιβλίων φαντασίας που πρέπει να διαβάσετε!

Από νωρίς εκδηλώθηκε μια καταπληκτική δημιουργικότητα όσον αφορά τους κόσμους στους οποίους εκτυλισσόταν το παιχνίδι. Σχεδόν κάθε παρέα παικτών δημιουργούσε τον δικό της κόσμο, τον οποίο χρησιμοποιούσε αποκλειστικά. Κάποιοι από αυτούς τους κόσμους ήταν τόσο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς, που τελικά η TSR αποφάσισε να τους αξιοποιήσει και εμπορικά, δημοσιεύοντας το 1987 την πρώτη επίσημη έκδοση των Forgotten Realms, των περίφημων Βασιλείων της Λήθης, που εδώ και δύο δεκαετίες περίπου μονοπωλούν το ενδιαφέρον των φίλων του Heroic Fantasy και των RPG games.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε από τον R. A. Salvatore το πρώτο βιβλίο της τριλογίας The Icewind Dale Trilogy, η οποία ολοκληρώθηκε το 1990 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και καθιερώνοντας τον συγγραφέα της μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων του λεγόμενου Heroic Fantasy. Ανάμεσα στους ήρωες της τριλογίας, ο Dark Elf Drizzt έπαιζε έναν δευτερεύοντα ρόλο. Καθώς όμως ο συγγραφέας συνειδητοποίησε γρήγορα τη δυναμική του χαρακτήρα αυτού, αποφάσισε να αναπτύξει περισσότερο την προϊστορία του, δημιουργώντας την τριλογία The Dark Elf Trilogy, στην οποία ο Drizzt ήταν ο πρωταγωνιστής. Ακολούθησαν πολλά ακόμα μυθιστορήματα, έτσι ώστε τα βιβλία που ασχολούνται με την ιστορία του Drizzt να είναι σήμερα δεκαεπτά στο σύνολό τους.

Ο R. A. Salvatore γεννήθηκε το 1959 στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Όπως είπαμε ασχολήθηκε κυρίως με την σειρά των Forgotten Realms, αλλά θα βρούμε το όνομα του και σε άλλες σειρές όπως είναι  η «The Demon Wars Saga».

Περισσότερες σειρές βιβλίων φαντασίας σύντομα στο Part 2!

Συντάκτης: Νίκος Πανταζής

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz