Πώς και γιατί να ενημερώνετε τις Android εφαρμογές σας

Η υπηρεσία Google Play είναι γεμάτη από εφαρμογές και παιχνίδια για τις Android συσκευές μας. Με τόσες διαφορετικές κατηγορίες apps που υπάρχουν και τον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών μας να χωρά πλέον από δεκάδες έως εκατοντάδες apps, οι περισσότεροι έχουμε φουλάρει το smartphone ή tablet μας.

Κάθε φορά που εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android (και όχι μόνο) κινητή συσκευή μας, αυτή έχει συγκεκριμένη έκδοση. Για παράδειγμα, την έκδοση 1.2. Οι προγραμματιστές κάθε εφαρμογής συνηθίζουν να τις ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι χρήστες οφείλουμε να κάνουμε το λεγόμενο update, δηλαδή την ενημέρωση της εφαρμογής στην τελευταία της έκδοση.

Γιατί να ενημερώσω τις Android εφαρμογές μου;

Κάθε φορά που ένας προγραμματιστής κυκλοφορεί μια νέα έκδοση σε εφαρμογή του, συνήθως το κάνει για τους εξής λόγους:

  • Για να διορθώσει κάποια κενά ασφαλείας τα οποία βρέθηκαν και εξαιτίας των οποίων μπορούν άλλοι προγραμματιστές να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα που έχουν δώσει οι χρήστες της εφαρμογής ή προσωπικά δεδομένα στις συσκευές των χρηστών.
  • Για να διορθώσει τυχόν σφάλματα της εφαρμογής, τα οποία εμποδίζουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν σωστά τις λειτουργίες της.
  • Για να κυκλοφορήσει νέες λειτουργίες, να τροποποιήσει παλιές λειτουργίες ή να αλλάξει εμφάνιση στο περιβάλλον χρήστη της εφαρμογής.
  • Για να συμβαδίσει με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την κυκλοφορία νέας έκδοσης του Android (ή οποιουδήποτε) λειτουργικού.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς την τελευταία έκδοση κάθε εφαρμογής.

Ποια είναι η διαδικασία ενημέρωσης των Android εφαρμογών μου;

Αυτόματη ενημέρωση Android εφαρμογών

Ο πρώτος τρόπος αφορά την ενεργοποίηση μιας ρύθμισης του Google Play, η οποία αναλαμβάνει να ελέγχει και να ενημερώνει (εγκαθιστά) αυτόματα κάθε εφαρμογή που κυκλοφορεί νέα έκδοση, χωρίς εσύ να επισκέπτεσαι το Google Play.

Αυτόματη ενημέρωση Android εφαρμογών

1. Άνοιξε το Google Play από το μενού εφαρμογών.

2. Μόλις αυτό ανοίξει, επέλεξε το εικονίδιο Google Play icon στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης.

Αυτόματη ενημέρωση Android εφαρμογών

3. Στο μενού που θα εμφανιστεί, επέλεξε «Ρυθμίσεις».

4. Στη νέα οθόνη, επέλεξε «Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών».

Αυτόματη ενημέρωση Android εφαρμογών

5. Στην τελευταία οθόνη, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις να γίνεται αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών είτε οποιαδήποτε στιγμή (3G/4G + WiFi), είτε μονάχα μέσω WiFi. Συνιστώ την τελευταία επιλογή για ενημέρωση μονάχα μέσω WiFi, ώστε να μην σπαταλάς τα mb σου στα updates.

Έχοντας ενεργοποιήσει την επιλογή στο βήμα 5, το Google Play θα ελέγχει τακτικά τις εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει και θα τις ενημερώνει αυτόματα όσο εσύ είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ μέσω WiFi.

Παρόλα αυτά, έχοντας ενεργοποιήσει στο smartphone μου την αυτόματη ενημέρωση, έχω παρατηρήσει πως το Google Play πολλές φορές αργεί να ενημερώσει τις εφαρμογές μου, οπότε εγώ ελέγχω μόνος μου τακτικά τη λίστα με τις εφαρμογές μου και τις ενημερώνω χειροκίνητα.

Χειροκίνητη ενημέρωση Android εφαρμογών

Ο δεύτερος τρόπος αφορά την επίσκεψη του Google Play και τη χειροκίνητη ενημέρωση εφαρμογών, πατώντας κάθε φορά μια επιλογή που εμφανίζεται όταν υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές προς ενημέρωση.

Χειροκίνητη ενημέρωση Android εφαρμογών

1. Άνοιξε το Google Play από το μενού εφαρμογών.

2. Μόλις αυτό ανοίξει, επέλεξε το εικονίδιο Google Play icon στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης.

Χειροκίνητη ενημέρωση Android εφαρμογών

3. Στο μενού που θα εμφανιστεί, επέλεξε «Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια μου».

4. Αν υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές προς ενημέρωση, τότε μπορείς με την επιλογή «Ενημέρωση όλων» να τις κάνεις όλες update ή να ανοίξεις μεμονωμένα εφαρμογές και να τις ενημερώσεις.

Χειροκίνητη ενημέρωση Android εφαρμογών

Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα δεις τις εφαρμογές να κάνουν λήψη των νέων εκδόσεων μέσα στο Google Play και ένα εικονίδιο θα εμφανιστεί στη μπάρα ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος της οθόνης σου, για να σε ειδοποιήσει για το κατέβασμα και την εγκατάσταση των εφαρμογών αυτών.

Πρέπει πάντα να ανανεώνω κάθε Android εφαρμογή;

Η απάντηση είναι «εξαρτάται». Κατά κανόνα, πρέπει να ενημερώνουμε τις εφαρμογές μας για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς, να απολαμβάνουμε νέες λειτουργίες, να μη βιώνουμε σφάλματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις ενημερώσεων οι οποίες έφεραν «τα πάνω κάτω» και χάλασαν την εμπειρία των χρηστών, αφού παρατηρήθηκαν νέα σφάλματα τα οποία δεν υπήρχαν προηγουμένως, κολλήματα στη συσκευή, κλπ.

Αυτό που συνιστώ να κάνεις πριν από κάθε ενημέρωση (εφόσον φυσικά χρησιμοποιείς τη χειροκίνητη ενημέρωση), είναι να διαβάζεις τα σχόλια των υπολοίπων χρηστών χρησιμοποιώντας την παρακάτω διαδικασία.

Reviews Android εφαρμογών

1. Στο βήμα 4 της χειροκίνητης ενημέρωσης και πριν πατήσεις «Ενημέρωση όλων», άνοιξε την εφαρμογή που επιθυμείς, βρες τις βαθμολογίες της και πάτα πάνω τους.

2. Στη σελίδα των βαθμολογιών (reviews) επέλεξε «Επιλογές».

Reviews Android εφαρμογών

3. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επέλεξε «Μόνο πιο πρόσφατη έκδοση» και πάτα «ΟΚ».

Με την προηγούμενη διαδικασία, φιλτράρεις τις βαθμολογίες και τα σχόλια των χρηστών σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εφαρμογής, αυτή δηλαδή που εσύ ακόμη δεν έχεις εγκαταστήσει. Διάβασε τις απόψεις των υπολοίπων χρηστών και διαμόρφωσε γνώμη για το αν θα επιλέξεις κι εσύ να ενημερώσεις την εφαρμογή στην τελευταία έκδοση ή αν θα μείνεις με αυτή που έχεις ήδη εγκατεστημένη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήστε την ταχύτητα του Android τηλεφώνου σας μέσω μιας κρυφής επιλογής!

Σχόλια & Απορίες

Εσύ ενημερώνεις τις Android εφαρμογές σου; Πες μας στα σχόλια παρακάτω τις απορίες και τις παρατηρήσεις σου σχετικά με τον παραπάνω οδηγό.

Πηγές: Βοήθεια Google Play

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Ταξίδι με το αυτοκίνητο; Μάθε πώς να αποφύγεις τα διόδια μέσω Google Χαρτών!
Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!
Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz