Όταν το 2003 η Disney/Pixar είχε κυκλοφορήσει το Ψάχνοντας τον Νέμο, όλοι μιλάγαμε για ένα από τα καλύτερα animation φιλμ όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι πως η γνωστή εταιρία μας αιφνιδίασε όταν ανακοίνωσε πως 13 χρόνια μετά την πρώτη ταινία, θα κυκλοφορούσε sequel με τίτλο «Ψάχνοντας την Ντόρι», με πρωταγωνίστρια δηλαδή το αγαπημένο μας μπλε ψαράκι. Όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος, έτσι και εδώ οι Ντόρι, Μάρλιν και Νέμο μας ταξιδεύουν στον μαγικό βυθό της Disney.

Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory) - Κριτική Ταινίας

Ένας χρόνος έχει περάσει από το απίστευτο ταξίδι του Μάρλιν για να βρει το γιο του Νέμο και πλέον μαζί με τη φίλη τους Ντόρι, που πάσχει από σύνδρομο βραχυπρόθεσμης μνήμης (ξεχνάει τα πάντα σχετικά γρήγορα δηλαδή), ζουν μαζί στον αγαπημένο τους ύφαλο. Μια μέρα όμως στη μνήμη της Ντόρι θα έρθουν αναμνήσεις από τους γονείς της και έτσι θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να τους βρει. Φυσικά στο πλευρό της σε αυτήν την αναζήτηση θα βρεθούν οι Μάρλιν και Νέμο, αλλά και νέοι χαρακτήρες και όλοι μαζί θα μπλεχτούν για άλλη μια φορά σε άλλοτε επικίνδυνες και άλλοτε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory) - Κριτική Ταινίας

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα η Disney καταφέρνει να δημιουργήσει ένα καταπληκτικό animation φιλμ από κάθε άποψη, που καταφέρνει να διασκεδάσει τον θεατή του και να του δημιουργήσει αρκετά συναισθήματα. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία στηρίζεται στο πρόβλημα μνήμης της Ντόρι και πραγματικά το μικρό μπλε ψαράκι θα σε κάνει να γελάσεις άπειρες φορές με τις φοβερές ατάκες του και τις ξεκαρδιστικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκει. Πέρα όμως από την Ντόρι, υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που προσφέρουν άφθονο γέλιο, με όλα τα λεφτά να είναι το θαλάσσιο λιοντάρι Τζέραλντ που μόνο με το χαζό του βλέμμα σε κάνει να γελάσεις και το πτηνό Πέγκυ, που αποκτά μια ιδιαίτερη σχέση με τον Μάρλιν. Φοβερό επίσης και το χταπόδι Χανκ, που για την ακρίβεια με αυτά που κάνει στην ταινία, θα μπορούσες να το πεις χταπόδι-νίντζα.

Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory) - Κριτική Ταινίας

Βέβαια σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, θα έλεγα πως το Finding Dory απευθύνεται περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οι συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές κάνουν σε μικρότερο βαθμό την εμφάνιση τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα καταφέρει η ταινία να σε συγκινήσει. Η ταινία περνά αρκετά μηνύματα τόσο στους μικρούς, δείχνοντάς τους πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα εάν πιστέψουν στους εαυτούς τους, όσο και στους μεγάλους (κυρίως γονείς) για να μαθαίνουν στα παιδιά τους πως ανεξάρτητα με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες τους, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στη ζωή τους.

Πέρα όμως από όλα αυτά, προσωπικά βλέποντας το sequel του Ψάχνοντας τον Νέμο 13 χρόνια μετά, μου ήρθαν στο μυαλό όλες οι αναμνήσεις που μικρός το έβλεπα ξανά και ξανά, και μόνο γι’αυτό, το Ψάχνοντας την Ντόρι αποτελεί μια ταινία που χάρηκα που παρακολούθησα.

Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory) - Κριτική Ταινίας

Όσον αφορά τώρα τη δουλειά στο animation, η βελτίωση ανάμεσα στα 13 χρόνια είναι εμφανέστατη, με τα χρώματα και τις λεπτομέρειες στους χαρακτήρες να είναι τόσο φοβερές, που πραγματικά νιώθεις πως όλα αυτά που βλέπεις είναι ζωντανά και αληθινά. Πολύ καλή επίσης και η μεταγλώττιση, με τους Δήμητρα Παπαδοπούλου και Θοδωρή Αθερίδη να δανείζουν ξανά τις φωνές τους στα αγαπημένα μας ψαράκια, ενώ πολύ καλή και η δουλειά μετάφρασης των αγγλικών πινακίδων και επιγραφών που εμφανίζονται μέσα στην ταινία στα Ελληνικά, για να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν οι μικροί φίλοι της ταινίας.

Σε γενικές γραμμές το Ψάχνοντας την Ντόρι είναι ένα animation που αξίζει να το δείτε, ειδικά αν σας αρέσουν οι ταινίες της Disney. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει το μεγαλείο του πρώτου μέρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και αυτό τις στιγμές του που θα σου μείνουν στο μυαλό. Αν θέλετε να δείτε κάτι ανάλαφρο και να διασκεδάσετε είτε με φίλους είτε με τα παιδιά σας, η «αξέχαστη» περιπέτεια της Ντόρι είναι ότι πρέπει για εσάς!

 

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη στις 12:00 όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Τ
7
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar