Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Κυριακή βράδυ και αντί να βγω με τους υπόλοιπους καρνάβαλους και να διασκεδάσω, αποφάσισα να κάτσω σπίτι και να δω τη βραβευμένη ταινία με δύο Oscar «Spotlight» (Nerd θα με πείτε..ok το δέχομαι!), η οποία έκανε τη μεγάλη ανατροπή και πήρε από το «Revenant» του DiCaprio το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το έτος 2015. Και η αλήθεια είναι πως είχα πραγματικά ξαφνιαστεί για αυτή την ανατροπή και είχα περιέργεια να δω τι εστί «Spotlight». Το γεγονός ότι δόθηκε όμως το βραβείο σε ένα φιλμ που έχει πιάσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αυτό των βιασμών ανηλίκων από ιερείς, μου έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση γιατί συνήθως τέτοιες ταινίες θάβονται. Οπότε έχουμε μια ταινία με δύο Oscar, ένα πλούσιο cast και ένα αρκετά ενδιαφέρον story. Γιατί όχι λοιπόν;

Το Spotlight βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και εξιστορεί ένα θέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις στις αρχές του 2000. Στη διάσημη εφημερίδα της Βοστώνης, Boston Globe, έρχεται ο νέος εκδότης Marty Baron (Liev Schreiber), ο οποίος προσπαθεί να πείσει τη δημοσιογραφική του ομάδα να ερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων παιδιών από Καθολικούς ιερείς της Εκκλησίας, μια υπόθεση η οποία εδώ και αρκετά χρόνια είχε συγκαλυφθεί για ευνόητους λόγους από διάφορες δυνάμεις. Έτσι λοιπόν ο Walter ‘Robby’ Robinson (Michael Keaton) και η υπόλοιπη ομάδα του, ξεκινούν μια ασταμάτητη έρευνα που θα κρατήσει χρόνια και αυτό που θα ανακαλύψουν είναι πέρα για πέρα τρομακτικό και φρικιαστικό!

Spotlight Review (Όλα στο Φως Κριτική ταινίας)

Αρχικά να αναφέρω πως γενικά όταν βλέπεις μια ταινία που έχει ως κύριο πρωταγωνιστή της την έρευνα, είναι απόλυτα λογικό να είναι κάπως κουραστική και όπως λέω και εγώ «βαριά». Το «Spotlight» είναι μια βαριά ταινία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλή. Ο τρόπος που διεξάγεται και εξελίσσεται η έρευνα και ο τρόπος που όλο αυτό παρουσιάζεται, είναι αρκετά εντυπωσιακός και ρεαλιστικός. Οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές είναι άπειρες και ο τρόπος που οι δημοσιογράφοι παθιάζονται με την έρευνα και η μανία τους να μάθουν ακόμα περισσότερα για την υπόθεση, είναι όλα τα στοιχεία που καταφέρνουν να δημιουργήσουν στον θεατή την αγωνία να μάθει και εκείνος τι συμβαίνει. Το καθήκον για δουλειά καταντά να γίνεται προσωπικό καθήκον ανθρωπιάς, με απώτερο σκοπό να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια για αυτό το τρομακτικό γεγονός. Με λίγα λόγια, το Spotlight είναι ίσως η καλύτερη ταινία Μυστηρίου που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!

Όπως αναφέραμε και πριν το cast της ταινίας είναι αρκετά πλούσιο και οι ερμηνείες αρκετά ικανοποιητικές. Αυτοί που ξεχωρίζουν φυσικά είναι ο Michael Keaton στο ρόλο του έμπειρου δημοσιογράφου και αρχηγού την ομάδας και ο Mark Ruffalo που είναι εκείνος που επηρεάζεται και παθιάζεται περισσότερο με την υπόθεση, καταφέρνοντας ειδικά προς το τέλος της ταινίας να φτάσει σε τρομερά υποκριτικά ξεσπάσματα. Σίγουρα πιο άξιος από τον Mark Rylance που πήρε το Oscar Β’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία Bridge of Spies, αλλά μην αρχίζω πάλι να κράζω! Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές που απαρτίζουν τη δημοσιογραφική ομαδά Rachel McAdams, John Slattery και Brian d’Arcy James καταφέρνουν να αποδώσουν εξίσου καλά τους ρόλους τους, χωρίς όμως τίποτα το ιδιαίτερο.

Spotlight Review (Όλα στο Φως Κριτική ταινίας)

Στα αρνητικά της ταινίας τώρα είναι το γεγονός ότι μέσα σε 128 λεπτά δεν καταφέρνουμε να παρακολουθήσουμε πολλά πράγματα για τις ζωές των πρωταγωνιστών μας και να καταλάβουμε το πόσο πολύ επηρεάζουν όλα αυτά τη προσωπική τους ζωή. Υπάρχουν φυσικά κάποιες σκηνές που προσπαθούν να το δείξουν αυτό, αλλά δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την ανάγκη του θεατή να δεθεί τόσο με τους χαρακτήρες. Οκ όπως είπαμε και πριν ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η έρευνα και εκεί εστιάζει κυρίως η ταινία, αλλά περισσότερες προσωπικές στιγμές με τους χαρακτήρες μας είναι κάτι που σίγουρα θα ήθελα εγώ τουλάχιστον να δω. Επίσης, άλλο αρνητικό είναι και το γεγονός ότι δεν γίνεται τελείως εμφανής το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Η έρευνα κρατάει χρόνια, κάτι που δεν γίνεται απόλυτα αντιληπτό και σε κάνει μερικές φορές να αναρωτιέσαι και να κάνεις υπολογισμούς για το πόσος καιρός έχει περάσει. Πέρα από αυτό όμως, η σκηνοθεσία του Tom McCarthy (The Station Agent) είναι αρκετά ικανοποιητική.

Σε γενικές γραμμές το Spotlight είναι μία πάρα πολύ καλή ταινία, που έχει μία πραγματικά ενδιαφέρον ιστορία που σόκαρε όχι μόνο την πόλη της Βοστώνης, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Αν σου αρέσουν οι ταινίες μυστηρίου και αγωνίας είναι ένα φιλμ που πρέπει οπωσδήποτε να δεις και που στο τέλος να σε κάνει να ψαχτείς λίγο εσωτερικά και να αναρωτηθείς πολλά πράγματα. Τώρα για το αν άξιζε το Oscar Καλύτερης ταινίας. Ναι, γιατί όχι!

Ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν από το fomo.gr. Αριστερά από το κείμενο θα βρείτε τους τελευταίους χρήσιμους οδηγούς τεχνολογίας μας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
τ
8
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για