Το μονοπάτι του Πάουλο Κοέλιο!

«Ο δρόμος της γνώσης είναι ανοιχτός σε όλους, τους ανθρώπους, στους κοινούς ανθρώπους».

Ο Πάουλο Κοέλιο (Paulo Coelho de Souza) γεννήθηκε το 1947 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Όπως κάθε ανήσυχο πνεύμα εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να γνωρίσει τον κόσμο, έτσι ταξίδεψε σε χώρες όπως το Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, σε χώρες της Ευρώπης και την Βόρεια Αφρική. Τελικά ο δρόμος που είχε πάρει τον οδήγησε πάλι πίσω στην γενέτειρα του.  Δύο  χρόνια αργότερα ξεκίνησε να γράφει στίχους για μουσική αλλά και πάλι από την διαδικασία και τα αποτελέσματα, δεν λάμβανε την ψυχική ικανοποίηση που έψαχνε και ακόμα δεν ήξερε τι ήταν.

Το 1974 σε μια προσπάθεια εύρεσης της ταυτότητας του κατηγορήθηκε για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της Βραζιλιάνικης Δικτατορίας και έμεινε για λίγο καιρό στην φυλακή.

Το μονοπάτι του Πάουλο Κοέλιο!

Στη ζωή του ο Πάουλο Κοέλιο ήξερε που κυμαινόταν το ταλέντο του αλλά δεν ήξερε ακριβώς τι ήταν εκείνο που τον γέμιζε περισσότερο. Σίγουρος ότι είναι μια καλλιτεχνική φύση, εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου αλλά και ως δημοσιογράφος, όμως  ενώ άνοιγε κάθε πόρτα έβλεπε ότι δεν το γέμιζε τελείως. Ξεκίνησε την συγγραφική του ιδιότητα το 1982 με τον τίτλο «Hell Archives» παρόλο που το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελε, είχε καταλάβει ότι ο γραπτός λόγος είναι εκείνος που μπορεί να ολοκληρώσει την αναζήτηση του.

Μέχρι τότε ήταν απλά ένας συγγραφέας αλλά μετά από αυτό έγινε ο Κοέλιο που ξέρουμε σήμερα. Αναφέρομαι στο Road of Santiago de Compostela όπου έλαβε μέρος το 1986. Η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα είναι μια διαδρομή, δια μέσου πολλών πόλεων της Ευρώπης με σκοπό το προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου βρίσκονται θαμμένα τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου. Η διαδρομή αυτή υπολογίζεται στα 500 χιλιόμετρα. Σε αυτή τη διαδρομή έγινε η αφύπνιση της ψυχής του και αποτέλεσε την τεράστια καμπή στη ζωή του. Όπως αναφέρει ο ίδιος αργότερα «ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό που έκανα το οποίο μου έδωσε τροφή και νερό«. Σε αυτό το ψυχικό ταξίδι είναι βασισμένο και το βιβλίο «Αλχημιστής» το οποίο είναι αυτό που τον ανέδειξε. Από  τότε μας έχει χαρίσει μια σειρά από καταπληκτικά βιβλία (33 βιβλία) που είμαι σίγουρος ότι θα τα λατρέψετε.

Το μονοπάτι του Πάουλο Κοέλιο!

Στην Ελλάδα το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε είναι το «Ημερολόγιο ενός Μάγου» το 1987 ενώ ακολούθησε ο «Αλχημιστής». Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Αν και είναι Καθολικός, τα κείμενά του συνδυάζουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη θρησκευτικότητα και τον μυστικισμό και εμπειρίες από το μυστικιστικό παρελθόν του, που συχνά  αντιτίθεται στο Δόγμα του Καθολικισμού.

Σκοπός του άρθρου είναι να θυμηθούμε ότι η ζωή είναι ένας δρόμος, ένα ταξίδι που όλοι καλούμαστε να εξερευνήσουμε, είτε το θέλουμε, είτε όχι και μέσα σε αυτό το ταξίδι είναι οι αποφάσεις μας που θα υποδείξουν το τέλος. Ένας ακόμα λόγος είναι η επιθυμία, λόγο του ότι έχω περάσει πολλές μέρες διαβάζοντας τα έργα του και έχοντας αποκτήσει έναν δεσμό με αυτά, με αγαπημένο μου, «Το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός» (πέρα από τις μικρές ιστορίες που μπορείς να ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή έχεις ανάγκη μια συμβουλή, μου αρέσει πολύ το όλο στήσιμο της ιστορίας).

Το μονοπάτι του Πάουλο Κοέλιο!

Τα βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει στην χώρα μας.

Το Ημερολόγιο ενός Μάγου (1987)

Ο Αλχημιστής (1988)

Μπρίντα (1990)

Βαλκυρίες (1992)

Στις Όχθες του Ποταμού Πιέδρα Κάθισα και Έκλαψα (1994)

Το Πέμπτο Βουνό (1996)

Το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός (1997)

Η Βερόνικα Αποφασίζει να Πεθάνει (1998)

Ο Διάβολος και η Δεσποινίδα Πριμ (2000)

Έντεκα Λεπτά (2003)

Ταξίδια – Μόνιμος Σύντροφος και Προσωπικό Ημερολόγιο (2004)

Ζαχίρ (2005)

Η Μάγισσα του Πορτομπέλο (2006)

Ζωή – Επιλεγμένα Αποσπάσματα (2007)

Ο Νικητής είναι Μόνος (2008)

Οι Βαλκυρίες (2010)

Άλεφ (2011)

Το Χειρόγραφο της Άκρα (2012)

Μοιχεία (2014)

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο;

Συντάκτης: Νίκος Πανταζής

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz