Το Σύμπαν του Game of Thrones

Συνοπτικά

Με αφορμή την έναρξη της νέας σεζόν επεισοδίων του διάσημου Game of Thrones είπα να κάνω μια αναφορά σε εκείνους τους λάτρεις των βιβλίων που, όπως και εγώ, περιμένουν την έκδοση του έκτου βιβλίου της σειράς «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου», αλλά και να εντάξω όποιον μη μυημένο στον κόσμο του Westeros, καθώς τέλος να σας ενημερώσω για τα μελλούμενα.

Το «A Game of Thrones» είναι το πρώτο μυθιστόρημα από την σειρά «A Song of Fire and Ice», μια σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας από τον Αμερικάνο συγγραφέα George R. R. Martin. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου, 1996 και κέρδισε το βραβείο Locus 1997, ενώ ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Nebula, καθώς και το Βραβείο παγκόσμιας φαντασίας την ίδια χρονιά.  Η νουβέλα Αίμα του Δράκου, η οποία περιλαμβάνει τα κεφάλαια της Daenerys Targaryen από το μυθιστόρημα, κέρδισε το Hugo Award 1997 για την καλύτερη Novella. Τον Ιανουάριο του 2011 έγινε μπεστ σέλερ των New York Times  και έφτασε στο #1 στη λίστα τον Ιούλιο του 2011.

Εξιστορώντας τα γεγονότα από διάφορες απόψεις, ο Μάρτιν παρουσιάζει την πλοκή των αρχοντικών του Westeros, το Τείχος, και των Targaryen. Το μυθιστόρημα έχει εμπνεύσει πολλά έργα spin-off, μεταξύ των οποίων αρκετά παιχνίδια. Είναι επίσης η βάση για την πρώτη σεζόν του Game of Thrones, την τηλεοπτική σειρά του HBO που έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2011. Τον Μάρτιο του 2013 έκανε την εμφάνιση της μια επανέκδοση βασισμένη στα γεγονότα της σειράς η οποία φέρει επίσης τον τίτλο Game of Thrones, με εξαίρεση το αόριστο άρθρο «Α».

Τα Βιβλία της σειράς Ice and Fire δημοσιεύτηκαν  για πρώτη φορά με σκληρό εξώφυλλο και αργότερα επανακυκλοφόρησαν ως εκδόσεις με μαλακό εξώφυλλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Η σειρά έχει επίσης μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Παρακάτω αναφέρονται οι ημερομηνίες και πληροφορίες που αφορούν τις πρώτες εκδόσεις. (στις ΗΠΑ)

ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΜ. 1ης ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΜ. ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ 704 73 Αύγουστο 1996 10/6/2011 (αρχ. 2004)
2. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΑΣΙΛΕΩΝ 768 70 Φεβρουάριο  1999 13/7/2011 (αρχ. 2005)
3. ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ 992 82 Νοέμβριο 2000 7/9/2011 (αρχ. 2006)
4. ΒΟΡΡΑ ΟΡΝΙΩΝ 753 46 Νοέμβριο 2005 7/10/2011 (αρχ. 2007)
5. ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ 1056 73  Ιούλιο 2011 5/12/2011
6. The Winds of Winter ΠΡΟΣΕΧΩΣ
7. A Dream of Spring ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Τα πρώτα βήματα του Martin και η στροφή στον Κινηματογράφο

Ο Μάρτιν είχε δημοσιεύσει το πρώτο του διήγημα το 1971 και το πρώτο του μυθιστόρημα το 1977.  Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε κερδίσει τρία Hugo Awards, δύο βραβεία Nebula και άλλα βραβεία για τη σύντομη μυθιστοριογραφία του. Αν και από νωρίς τα βιβλία του ήταν καλά και περιλαμβάνονται εντός της κοινότητας της φαντασίας, το αναγνωστικό κοινό του παρέμεινε σχετικά μικρό και ο Μάρτιν στράφηκε και στον χώρο του κινηματογράφου ως συγγραφέας του Χόλιγουντ στα μέσα της δεκαετίας του 1980.  Κυρίως  εργάστηκε στην αναβίωση του «Twilight Zone» όλο το 1986 και στη «Πεντάμορφη και το Τέρας» μέχρι το 1990, αλλά επίσης είχε αναπτύξει και τη δική του τηλεοπτική σειρά με την ονομασία «Pilots» και έγραψε χαρακτηριστικά κινηματογραφικά σενάρια. Αργότερα όμως δημιουργήθηκε ένα αίσθημα απογοήτευσης, ότι το Pilots  και τα  σενάρια του δεν είχαν κάτι το ολοκληρωμένο και ότι οι περιορισμοί της τηλεοπτικής παραγωγής, όπως προϋπολογισμός και το μήκος του επεισοδίου τον ανάγκαζε να κόψει χαρακτήρες και σκηνές μάχης.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Η Επιστροφή στη συγγραφή και η Ανάγκη για Ελευθερία

Οι όλοι περιορισμοί που δέχθηκε, ώθησαν τον Μάρτιν πίσω προς τη συγγραφή βιβλίων, όπου δεν είχε να ανησυχεί και να θέτει σε κίνδυνο το μέγεθος της φαντασίας του. Θαυμάζοντας τα έργα του JRR Tolkien στην παιδική του ηλικία, ήθελε να γράψει μια επική φαντασία χωρίς όμως να έχει ακόμα συγκεκριμένες ιδέες.

Όταν ο Μάρτιν εργαζόταν ακόμα στο Χόλιγουντ, το καλοκαίρι του 1991 άρχισε να γράφει ένα νέο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Avalon». Μετά από τρία κεφάλαια, είχε την ιδέα ενός αγοριού να δει τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα και την εξεύρεση direwolves στο χιόνι, το οποίο θα γίνει τελικά το πρώτο πριν- το-πρόλογο κεφάλαιο του Παιχνιδιού του Στέμματος.  Αφήνοντας το Avalon στην άκρη, ο Μάρτιν τελείωσε αυτό το κεφάλαιο σε λίγες μέρες και ήταν βέβαιος ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας.  Μετά από λίγα ακόμα κεφάλαια, ο Μάρτιν κατάλαβε (επιτέλους!) ότι το νέο του βιβλίο αφορά μια ιστορία φαντασίας  και άρχισε να κάνει χάρτες και να σχηματίζει τα πρώτα γενεαλογικά δέντρα.  Ωστόσο, η συγγραφή αυτού του βιβλίου διακόπηκε για λίγα χρόνια, όταν ο Μάρτιν επέστρεψε στο Χόλιγουντ για την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών όπως το Doorways του καναλιού ABC, το οποίο όμως τελικά δεν προβλήθηκε ποτέ.

«Η πρώτη σκηνή … πρώτο κεφάλαιο του πρώτου βιβλίου, το κεφάλαιο, όπου βρίσκουν τα Direwolf κουτάβια … απλά μου ήρθε από το πουθενά. Ήμουν … στη δουλειά σε ένα διαφορετικό μυθιστόρημα, και ξαφνικά είδα ότι η σκηνή δεν ανήκει στο μυθιστόρημα που έγραφα, αλλά ήρθε σε μένα τόσο έντονα και ένιωσα ότι έπρεπε να καθίσω και να γράψω για αυτό, και από τη στιγμή που το έκανα, αυτό με οδήγησε σε ένα δεύτερο κεφάλαιο, και το δεύτερο κεφάλαιο ήταν το κεφάλαιο «Catelyn» όπου ο Ned έχει μόλις επιστρέψει.»

-Τζωρτζ R. R. Ο Μάρτιν το 2014

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Η Αρχή του Έπους

Το 1994 ο Μάρτιν έδωσε στον πράκτορά του, Kirby McCauley, τις πρώτες 200 σελίδες και μια δισέλιδη προβολή της ιστορίας ως μέρος μιας τριλογίας, με τα «Ο Χορός των Δράκων» και «The Winds of Winter» να προορίζονται να ακολουθήσουν. Χωρίς όμως καν ο Μάρτιν να έχει φτάσει στο τέλος του μυθιστορήματος σε 1400 σελίδες χειρόγραφου, ένιωσε ότι η σειρά έπρεπε να είναι τελικά έξι από τέσσερα βιβλία που είχε αρχικά υπολογίσει, τα οποία τα φαντάστηκε ως δύο συνδεόμενες τριλογίες μιας μακράς ιστορίας. Ο Μάρτιν επέλεξε «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» για το γενικό τίτλο της σειράς επηρεασμένος στον αγώνα με το κρύο, καθώς και τους φλογερούς δράκους ως μια δυνητική σημασία για «Ice and Fire», ενώ η λέξη «τραγούδι» είχε εμφανιστεί προηγουμένως σε τίτλους βιβλίων του, όπως το «Ένα Τραγούδι για την Lya» και το «Dead Men Sing», που απορρέουν από τις εμμονές του με τραγούδια.

Τρία Βιβλία δεν είναι Ποτέ Αρκετά

Όπως αναφέραμε πριν ο Μάρτιν αρχικά σκόπευε να γράψει τρία βιβλία της σειράς. Μετά την ολοκλήρωση τους όμως, η ιστορία ήταν ακόμα μακριά από το τέλος της και έτσι ξεκίνησε το τέταρτο βιβλίο. Δοκιμαστικά πήρε τον τίτλο «Χορός των Δράκων» και προοριζόταν να επικεντρωθεί στην επιστροφή της Daenerys Targaryen στο Westeros και στις σχετικές συγκρούσεις που θα επέφερε ο ερχομός της. Ο Μάρτιν όμως ήθελε να τοποθετήσει τα γεγονότα από αυτή την ιστορία πέντε χρόνια μετά από την «Θύελλα από Ατσάλι» (3ο βιβλίο), έτσι ώστε να υπάρξει ο χρόνος οι νεότεροι χαρακτήρες του να μεγαλώσουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Δράκους. Συμφωνώντας από νωρίς με τους εκδότες του πως το νέο βιβλίο θα έπρεπε να είναι μικρότερο από το προηγούμενο, ο Μάρτιν έθεσε ως στόχο να γράψει το μυθιστόρημα πιο κοντά σε μήκος στο δεύτερο βιβλίο της σειράς (Σύγκρουση  Βασιλέων). Στην αρχή μπήκε ένας μεγάλος πρόλογος όπου ανέφερε τι είχε συμβεί στα πέντε χρόνια που θα είχαν μεσολαβήσει. Αρχικά θα αναφερόταν μόνο περιληπτικά στον Aeron Damphair και στα Iron Islands στο Kingsmoot. Δεδομένου όμως ότι τα γεγονότα εκεί θα έχουν αντίκτυπο στο βιβλίο και δεν θα μπορούσε να τα περιγράφει με τους υπάρχοντες χαρακτήρες, ο Μάρτιν παρουσίασε τελικά τα κεφάλαια με νέους χαρακτήρες.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Τα Προβλήματα του Τέταρτου Βιβλίου

Το 2001 ο Μάρτιν ήταν ακόμα αισιόδοξος ότι το τέταρτο βιβλίο της σειράς θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2002.  Ωστόσο, το διάστημα των πέντε ετών δεν λειτουργεί για όλους τους χαρακτήρες του κατά τον ίδιο τρόπο. Από τη μία πλευρά, ο Μάρτιν ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο που κάλυπτε τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του χάσματος αποκλειστικά μέσω των αναδρομών στο παρελθόν και την εσωτερική ανασκόπηση, ενώ από την άλλη ήταν απίθανο να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία πέντε χρόνια που να μην θέλει ανάλυση. Αφού εργάστηκε επάνω στο βιβλίο για περίπου ένα χρόνο, συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο βιβλίο που να περιγράφει τα γεγονότα σε αυτό το διάστημα, το οποίο και ονόμασε «Βορά Ορνίων» και εγκατέλειψε την ιδέα του «κενού» διαστήματος των πέντε ετών.

Το μήκος του χειρόγραφου του «Βορά Ορνίων» ξεπέρασε τελικά αυτό του Θύελλα από Ατσάλι.  Ο Μάρτιν ήταν απρόθυμος να κάνει τις απαραίτητες «βαθιές» περικοπές ώστε το βιβλίο να έχει το απαιτούμενο από τον εκδοτικό δημοσιεύσιμο μήκος, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ιστορία που είχε στο μυαλό του. Ωστόσο, ενώ δεν ήθελε να τυπώσει το βιβλίο του στο λεπτότερο φύλλο αλλά και στη μικρότερη γραμματοσειρά, ο Μάρτιν απέρριψε την ιδέα των εκδοτών του για διαχωρισμού της αφήγησης σε  Μέρος Ι και ΙΙ. Έχοντας λοιπόν ήδη καθυστερήσει με το βιβλίο, ο Μάρτιν δεν είχε καν αρχίσει να γράφει τις ιστορίες όλων των χαρακτήρων του.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Η Λύση

Η λύση τελικά ήρθε από ένα φίλο του Martin, που του πρότεινε να διαιρέσει την ιστορία γεωγραφικά σε δύο τόμους, εκ των οποίων η Βορά Ορνίων θα είναι το πρώτο. Αυτή η προσέγγιση έδωσε στον Μάρτιν τον χώρο που χρειαζόταν  για να ολοκληρώσει  την ιστορία όπως είχε αρχικά προβλέψει.  Έτσι λοιπόν αποφάσισε να συμπεριλάβει τις ιστορίες των ημιτελών χαρακτήρων στα ανατολικά (Essos) και βόρεια (Winterfell και Τείχος) στο επόμενο και πέμπτο βιβλίο «Χορός των Δράκων» και στην Βορά Ορνίων θα κάλυπτε τα γεγονότα στο King’s Landing, τα Riverlands, Dorne, και τα Iron Islands. Τα δύο αυτά βιβλία τρέχουν παράλληλα αντί για διαδοχικά από το τέλος του τρίτου βιβλίου και περιλαμβάνουν διάφορα γεγονότα για τον κάθε χαρακτήρα. Ο Μάρτιν επίσης αποφάσισε να χωρίσει τα κεφάλαια της Arya και στα δύο βιβλία, αφού ήδη είχε προορίσει τους άλλους τρεις πιο δημοφιλείς χαρακτήρες (Jon Snow, Tyrion και Daenerys ) στο πέμπτο βιβλίο.

Μετά την κυκλοφορία του τον Οκτώβριο του 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο και Νοέμβριο του 2005 στις ΗΠΑ, η Βορά Ορνίων πήγε κατευθείαν στην κορυφή της λίστας μπεστ-σέλερ των New York Times.  Μεταξύ των θετικών κριτικών βιβλίων ήταν ο Λεβ Γκρόσμαν του περιοδικού “Times”, ο οποίος αποκάλεσε τον Μάρτιν «το αμερικανικό Tolkien». Παρόλα αυτά όμως ο Μάρτιν ήταν απογοητευμένος με τη διάσπαση της ιστορίας, έχοντας αφήσει τις τύχες πολλών δημοφιλών χαρακτήρων μετά από το τέλος του τρίτου του βιβλίου. Με τον Χορό των Δράκων να ακούγεται πως είναι μισοτελειωμένο, ο Μάρτιν ανέφερε στον επίλογο του Βορά Ορνίων ότι ο επόμενος τόμος θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.  Ωστόσο, οι ημερομηνίες έκδοσης επανειλημμένα αναβάλλονταν. Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό κανάλι HBO απέκτησε τα δικαιώματα μεταφοράς της σειράς “Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου” σε δραματική τηλεοπτική σειρά το 2007, η οποία ξεκίνησε την πρώτη της προβολή τον Απρίλιο του 2011.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Το Καλό Πράγμα Αργεί να Γίνει

Με περίπου 1600 σελίδες χειρόγραφου, ο Χορός των Δράκων τελικά δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 μετά από έξι χρόνια γραφής, έχοντας ξεπεράσει τον αριθμό των σελίδων και τον χρόνο γραφής από οποιαδήποτε άλλο από τα τέσσερα μυθιστορήματα. Η ιστορία του νέου βιβλίου προφθάνει και αναπτύσσεται πέρα από τη Βορά Ορνίων περίπου στα δύο τρίτα του βιβλίου, αλλά παρόλα αυτά καλύπτει λιγότερη ιστορία από ό,τι ο Μάρτιν είχε την πρόθεση, παραλείποντας τουλάχιστον μία προγραμματισμένη μεγάλη μάχη και αφήνοντας την ιστορία από αρκετούς χαρακτήρες να καταλήγει στο κενό. Ο Μάρτιν αναγνώρισε επίσης ότι με την συνεργασία του με το κανάλι HBO, ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο ξαναγράφοντας και τελειοποιώντας την ιστορία, αλλά απέρριψε τις θεωρίες μερικών από τους επικριτές του, ότι είχε χάσει το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της ιστορίας και ότι περιμένει για να επιφέρουν περισσότερα χρήματα τα βιβλία  που έχει ήδη εκδώσει.

Ο Μάρτιν πιστεύει ότι οι δύο τελευταίοι τόμοι της σειράς θα είναι μεγάλα βιβλία των 1500 σελίδων το καθένα. Το έκτο βιβλίο θα ονομάζεται The Winds of Winter (Οι Άνεμοι του Χειμώνα), παίρνοντας έτσι τον τίτλο που είχε προγραμματίσει αρχικά να δώσει στο τελευταίο βιβλίο της αρχικής του τριλογίας.  Δυσαρεστημένος  με τον προσωρινό τίτλο A Time for Wolves (η ώρα των λύκων) για τον τελικό τόμο, ο Μάρτιν ανακοίνωσε τελικά  ότι το τελευταίο βιβλίο της σειράς θα λέγετε “A Dream of Spring” (όνειρο για την άνοιξη). Τον Μάρτιο του 2012 είχε δηλώσει πως τα δύο τελευταία μυθιστορήματα θα πάνε τους αναγνώστες πιο βόρεια από οποιαδήποτε από τα προηγούμενα του βιβλία, και ότι οι «Άλλοι» θα εμφανιστούν.

The Winds of Winter

Το έκτο βιβλίο της σειράς «Άνεμοι του Χειμώνα» θα επιλύσει τα κενά στις ιστορίες μερικών από τους χαρακτήρες και θα ανοίξει με τις δύο μεγάλες μάχες που προοριζόντουσαν για το πέμπτο βιβλίο, «η μάχη στον πάγο” και “η μάχη του κόλπου δουλεμπόρων”.  Έως τα μέσα του 2010, ο Μάρτιν είχε ήδη τελειώσει τα πέντε κεφάλαια του βιβλίου όσον αφορά τους Sansa Stark, Arya Stark, Arianne Martell, και Aeron Damphair, σε περίπου 100 ολοκληρωμένες σελίδες. Μετά τη δημοσίευση του Χορού των Δράκων, το 2011, ο Μάρτιν ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο γράψιμο τον Ιανουάριο του 2012.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο Μάρτιν δημοσίευσε ένα κεφάλαιο από τους Ανέμους του Χειμώνα με πρωταγωνιστή τον Theon Greyjoy, μαζί με διάφορα άλλα κεφάλαια. Έχουν ολοκληρωθεί τετρακόσιες σελίδες του έκτου μυθιστορήματος από τον Οκτώβριο του 2012, αν και ο Μάρτιν θεωρεί μόνο διακόσιες ως «πραγματικά ολοκληρωμένες» ενώ το  υπόλοιπο χρειάζεται αναθεώρηση. Το 2011, Ο Μάρτιν έδωσε τρία χρόνια ως μια ρεαλιστική εκτίμηση για την ολοκλήρωση του έκτου βιβλίου με ένα καλό ρυθμό γραψίματος,  αλλά είπε ότι τελικά το βιβλίο «θα γίνει όταν γίνει», αναγνωρίζοντας ότι οι εκτιμήσεις για την δημοσίευση του ήταν υπερβολικά αισιόδοξες στο παρελθόν. Τέλος, δεν είχε την πρόθεση να διαχωρίσει τους χαρακτήρες γεωγραφικά και πάλι.

Το 2015 υπήρχαν ενδείξεις ότι το βιβλίο θα δημοσιευτεί πριν από την έκτη σεζόν του show, αλλά στις αρχές του Γενάρη του 2016, ο Μάρτιν επιβεβαίωσε ότι δεν είχε συνεννοηθεί για κάποια προθεσμία για την κυκλοφορία του βιβλίου πριν από την έκτη σεζόν. Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γραφτούν» και ότι «η ολοκλήρωση του βιβλίου ήταν μήνες μακριά ακόμα … αν η γραφή πάει καλά». Επίσης επιβεβαίωσε ότι μερική από την πλοκή του βιβλίου θα μπορούσε να αποκαλυφθεί στην επερχόμενη σεζόν του Game of Thrones, αν και τα γεγονότα της σειράς είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του βιβλίου, οπότε δεν θα υπάρχει ξεκάθαρο spoil. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Μάρτιν δήλωσε ότι έριξε όλα κείμενα που είχε ως προσχέδια, πριν από την παράδοση του The Winds of Winter.

Το Σύμπαν του Game of Thrones

A Dream of Spring

Ο Μάρτιν είναι σταθερός με το γράψιμο του έβδομου μυθιστορήματος «μέχρι που αποφασίζει να μην είναι σταθερός». Με το δεδηλωμένο στόχο του να πει την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν θα περικόψει την ιστορία για να την χωρέσει σε ένα αυθαίρετο αριθμό όγκου. Ξέρει την κατάληξη σε αδρές γραμμές, καθώς και το μέλλον από τους κύριους χαρακτήρες και θα τελειώσει τη σειρά των βιβλίων του με γλυκόπικρα στοιχεία, όπου δεν πρόκειται όλοι να ζήσουν ευτυχισμένοι μετά το τέλος του βιβλίου. Ο Μάρτιν ελπίζει να γράψει ένα τέλος παρόμοιο με εκείνο του Lord of the Rings, γιατί ένιωσε  ότι έδωσε στην ιστορία ένα ικανοποιητικό βάθος και συντονισμό. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε την πρόκληση να αποφευχθεί μια κατάσταση, όπως το φινάλε της τηλεοπτικής σειράς Lost, που άφησε πολλούς οπαδούς απογοητευμένους αποκλίνοντας πολύ από τις δικές τους θεωρίες και τις επιθυμίες. Στις αρχές του 2016, ο Μάρτιν είπε ότι δεν πιστεύει πως το A Dream of Spring θα δημοσιευθεί πριν από την τελευταία σεζόν της σειράς HBO.

Όπως καταλάβατε, δεν πρόκειται να δούμε το έγγραφο τέλος της σειράς βιβλίου σύντομα, αφού ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί καν η ημερομηνία κυκλοφορίας του έκτου βιβλίου.

Συντάκτης: Νίκος Πανταζής

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz