Πολλοί το δοκίμασαν, μα γρήγορα το εγκατέλειψαν. Το Twitter (στα ελληνικά γράφεται και προφέρεται «Τουίτερ») είναι ένα Κοινωνικό Μέσο Δικτύωσης που είτε θα κολλήσεις μαζί του είτε θα το παρατήσεις γρήγορα.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες είναι πως δεν καταλαβαίνουν τη χρήση του συγκεκριμένου Κοινωνικού Δικτύου, μιας και διαφέρει αρκετά από το δημοφιλές Facebook στη χώρα μας.

Μην ανησυχείτε όμως, γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Τι είναι το Twitter;

Το Τουίτερ είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν και να διαβάζουν μηνύματα με μέγιστο όριο τους 140 χαρακτήρες, τα λεγόμενα tweets (στα ελληνικά «τιτιβίσματα»).

Το Κοινωνικό Μέσο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2006 και σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 313 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το StatCounter Global Stats, το τελευταίο εξάμηνο (Σεπ 2016-Φεβ 2017) το Twitter βρίσκεται τρίτο στις προτιμήσεις μας με ποσοστό χρήσης 2,29%, έχοντας περίπου 666.000 χρήστες σύμφωνα με το Sidebar Monitor.

Περισσότερη ιστορία στη Wikipedia.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Τουίτερ;

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο Κοινωνικό Δίκτυο έχει χαρακτηριστεί και ως το «μέσο της ατάκας», αφού πολλοί Έλληνες χρήστες δημοσιεύουν χιουμοριστικά μηνύματα για κάθε θέμα που ανέρχεται στην επικαιρότητα.

Γενικότερα όμως, το Twitter έχει να προσφέρει απίστευτα γρήγορη ενημέρωση σε γεγονότα από όλον τον κόσμο, μιας και οτιδήποτε συμβαίνει πλέον δημοσιεύεται πρώτα εκεί και μετά οπουδήποτε αλλού. Επακόλουθο είναι να δημιουργούνται δημοφιλή hashtags για σημαντικά (και μη) γεγονότα.

Εκτός της ειδησεογραφίας, το Κοινωνικό Δίκτυο βολεύει αρκετούς χρήστες μιας και τα μικρά σε μέγεθος μηνύματα του, τα tweets, δεν κουράζουν και δεν απαιτούν πολύ χρόνο στην ανάγνωση.

Τέλος, στο Τουίτερ θα βρείτε πάρα πολλούς celebrities από όλο τον κόσμο και σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Πώς λειτουργεί το Twitter, με απλά λόγια;

Ο χρήστης δημιουργεί δωρεάν ένα προφίλ με όνομα και ψευδώνυμο (username) και στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει άλλους χρήστες για να διαβάσει τις δημοσιεύσεις τους, δηλαδή τα tweets τους, στην αρχική του σελίδα.

Ο ίδιος μπορεί επίσης να δημοσιεύσει τα δικά του μηνύματα, τα οποία είναι δημόσια ως προεπιλογή, εκτός αν επιλέξει το αντίθετο από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του.

Εκτός από τη σελίδα προφίλ του χρήστη, υπάρχουν επίσης η αρχική σελίδα, η σελίδα των προσωπικών μηνυμάτων και η σελίδα των ειδοποιήσεων του χρήστη.

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το Twitter;

Το Κοινωνικό Δίκτυο δίνει την επιλογή στους χρήστες να εισάγουν επαφές από Gmail και Outlook μέσω υπολογιστή και επαφές της λίστας επαφών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Γενικά, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει με ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο έναν φίλο του, καθώς και να συμβουλευτεί τη λίστα με τους προτεινόμενους χρήστες βάσει των χρηστών που ακολουθεί.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το Τουίτερ;

Νέος στο Twitter (Τουίτερ); Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!– Δημιουργία και δημοσίευση tweets

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, τα tweets είναι μηνύματα μέγιστου μήκους 140 χαρακτήρων τα οποία μπορούν να περιέχουν φωτογραφίες, βίντεο, ψηφοφορίες, emoji, gif και συνδέσμους.

Εκτός από τη δημιουργία tweets, ο χρήστης μπορεί να αναδημοσιεύσει μέσω retweet τα tweets άλλων χρηστών, καθώς και να κάνει like σε αυτά δηλώνοντας πως του αρέσουν.

– Follow

Στο Twitter δεν υπάρχουν φιλίες, δηλαδή δεν απαιτείται από δύο χρήστες να αποδεχτούν ένα αίτημα φιλίας. Αντίθετα, ένας χρήστης μπορεί να ακολουθήσει όποιους επιθυμεί, χωρίς απαραίτητα να τον ακολουθούν αυτοί.

Επομένως, ο αριθμός όσων των ακολουθούν σε σχέση με όσους ακολουθεί ένας χρήστης μπορεί να είναι διαφορετικός.

– Αρχική σελίδα

Εδώ εμφανίζονται όλα τα tweets και retweets των λογαριασμών που ακολουθεί ο χρήστης.

– Ειδοποιήσεις

Στη σελίδα αυτή εμφανίζονται ειδοποιήσεις όπως τα likes και retweets που δέχεται ο χρήστης στα tweets του, οι αναφορές (mentions) που γίνονται στο όνομα του και οι νέοι ακόλουθοι του.

– Direct Messages (DM) – Μηνύματα

Εκτός από τα δημόσια προς όλους tweets ή τα ιδιωτικά προς τους ακόλουθους tweets, ο χρήστης μπορεί να στείλει ιδιωτικά μηνύματα 140 χαρακτήρων μέσω της λειτουργίας DM προς άλλους χρήστες. Στην ουσία είναι προσωπικά tweets.

– Trends – Δημοφιλή θέματα

Νέος στο Twitter (Τουίτερ); Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!Στη στήλη των δημοφιλών θεμάτων στην αρχική σελίδα και στη σελίδα προφίλ του χρήστη, εμφανίζονται λέξεις, φράσεις και hashtags, τα οποία απασχολούν μεγάλη μερίδα χρηστών τη δεδομένη χρονική στιγμή ανά τοποθεσία.

Πατώντας τα, μεταφέρεστε σε σελίδα όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα tweets γύρω από το καθένα.

– Λίστες

Εκτός από την αρχική σελίδα και τη σελίδα προφίλ κάθε χρήστη, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει λίστες με συγκεκριμένους λογαριασμούς για να παρακολουθεί τα tweets τους.

Για παράδειγμα, μια λίστα μπορεί να περιέχει λογαριασμούς που δημοσιεύουν tweets για αθλητικά ή πολιτικά ή ειδήσεις, κλπ. Όσα επιθυμεί κάθε χρήστης.

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το Twitter;

Το Κοινωνικό Δίκτυο Τουίτερ είναι διαθέσιμο για υπολογιστές και κινητές συσκευές. Πιο αναλυτικά:

– Για υπολογιστές

– Για κινητές συσκευές (smartphones + tablets)

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για