Όταν η εταιρία Blizzard Entertainment μας παρουσίασε τότε στο παιχνίδι Warcraft 3 το πρώτο της cinematic video με τα απίστευτα γραφικά και είδαμε και στα επόμενα το πόσο ικανή είναι, όλοι μας περιμέναμε πως και πως τη μεταφορά του θρυλικού video game στη μεγάλη οθόνη. Πολλά χρόνια αργότερα το όνειρο τελικά γίνεται πραγματικότητα και η πρώτη live-action μεταφορά του Warcraft είναι εδώ και έχω να πως ειλικρινά μην ακούτε όσους «επαγγελματίες» κριτές την κράζουν, καθώς το Warcraft πραγματικά ΤΑ ΣΠΑΕΙ!

Μετά από πολλά χρόνια ειρήνης, το βασίλειο του Azeroth θα δεχθεί επίθεση από τη φυλή των τρομερών Orc πολεμιστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον ετοιμοθάνατο κόσμο τους και αναζητούν κάποιον νέο, καθοδηγούμενοι από τον πανούργο Gul’dan. Ο βασιλιάς των ανθρώπων Llane μαζί με την βοήθεια του έμπειρου πολεμιστή Lothar και της Half-Orc Garona, αλλά και τους δύο μάγους Medivh και Khadgar, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή. Και η Σύγκρουση των Δύο Κόσμων ξεκινά!

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Θα ξεκινήσω από το μεγαλύτερο θετικό του Warcraft που είναι τα ειδικά εφέ. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχαμε δει το πρώτο trailer, κάποιοι ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί πως η υπερβολική χρήση των CGI θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το Hobbit, που ειδικά στο τρίτο μέρος φαινόταν αρκετά ψεύτικο. Ευτυχώς όμως εδώ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, καθώς τα εφέ της ταινίας είναι τόσο καλά προσεγμένα και σχεδιασμένα που εντυπωσιάζουν από το πρώτο κιόλας λεπτό και σου δίνουν πραγματικά την αίσθηση ότι παίζεις το video game.

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Γενικότερα οι περιοχές και η παρουσίαση του κόσμου του Azeroth (και λίγο τα Outlands στην αρχή) είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένα, με τις δύο πόλεις Stormwind και Ironforge να κόβουν την ανάσα με το πόσο πιστές είναι στο παιχνίδι. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε την εκπληκτική δουλειά του σκηνοθέτη και σεναριογράφου του φιλμ, Duncan Jones (Moon, Source Code) που αφιέρωσε πραγματικά άπειρο χρόνο στο να βρει τον τέλειο τρόπο να παρουσιάσει τον κόσμο του Warcraft στη μεγάλη οθόνη, ώστε να ικανοποιήσει μέχρι και τον πιο σκληροπυρηνικό φαν.

Αυτό όμως που είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι το design των χαρακτήρων και ειδικά των Orc, που αποτελεί το ίσως καλύτερο motion capture που έχουμε δει ποτέ σε ταινία. Ειδικά οι χαρακτήρες Gul’dan και Durotan και οι μορφασμοί των προσώπων τους, είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικές.

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Warcraft χωρίς ξύλο όμως δεν γίνεται και εδώ οι σκηνές μάχης είναι αρκετές και χορταστικές. Οι χορογραφίες και γενικότερα οι σκηνές πολέμου κάνουν την εμφάνιση τους σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, καταφέρνοντας έτσι να κρατήσουν ισορροπία μεταξύ πλοκής και δράσης, ενώ φυσικά υπάρχουν και μικρές δόσεις χιούμορ που σπάνε το κλίμα όταν πρέπει. Η μουσική της ταινίας παίζει τον δικό της ρόλο στο να μαγέψει τον θεατή όταν παρουσιάζεται ο κόσμος του Warcraft κυρίως με τη χρήση μακρινών πλάνων, ενώ ο ήχος είναι τόσο ρεαλιστικός, που πραγματικά κάθε φορά που έσκαγε ένα μπουνίδι ένα ορκ, πόναγα και ο ίδιος.

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Όσον αφορά τους χαρακτήρες σχεδόν όλοι έχουν αποδοθεί αρκετά ικανοποιητικά, αν και αυτοί που κλέβουν την παράσταση είναι ο Anduin Lothar, με τον Travis Fimmel των Vikings να ξεχωρίζει με τις φοβερές του γκριμάτσες και φυσικά ο κακός της υπόθεσης Gul’Dan (Daniel Wu) που μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους villain που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Επίσης ξεχωρίζουν και οι δύο μάγοι της παρέας, με τον Guardian Medivh (Ben Foster) να αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο badass μάγους που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη, ενώ ο μαθητευόμενος Khadgar (Ben Schnetzer), εντυπωσιάζει όταν σοβαρεύουν τα πράγματα και προσφέρει γέλιο όποτε χρειαστεί. Εκείνος που ίσως να μην ταίριαζε και τόσο στον ρόλο του, είναι για άλλη μια φορά ο Dominic Cooper ως βασιλιάς Llane, ο οποίος όπως και σε κάθε ταινία που συμμετέχει, δεν έχει μπει στο πετσί του ρόλου του.

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Όσον αφορά τώρα την πλοκή, σε αντίθεση με άλλες μεταφορές, το Warcraft καταφέρνει να μείνει πιστό στην ιστορία του παιχνιδιού, έχοντας φυσικά κάποιες δικαιολογημένες μικρο-αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν το κεντρικό νόημα της ιστορίας και είναι απόλυτα λογικές, αν υπολογίσουμε τα 123 λεπτά διάρκειας του φιλμ. Αυτό που είναι μειονέκτημα της ταινίας, είναι το κάπως απότομο ξεκίνημα και γενικά η γρήγορη εξέλιξη της. Οι χαρακτήρες διαρκώς μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο αρκετά συχνά, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά ονόματα προσώπων και περιοχών που ακόμα και να έχεις μια ιδέα από Warcraft ψιλοχάνεσαι, πόσο μάλλον για κάποιον που δεν έχει. Επίσης, υπάρχουν κανα-δυο σκηνές που αναλύονται παραπάνω από όσο πρέπει και από τις οποίες θα μπορούσε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Γενικότερα όμως από τη δεύτερη πράξη και μετά και έχοντας πλέον μπει στο κλίμα, τα πράγματα στρώνουν και η πλοκή εξελίσσεται κανονικά.

Warcraft Κριτική - Review Ταινίας

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε όσους «κριτές» έχουν κράξει το Warcraft και ειδικά σε αυτούς που είπαν πως αντέγραψε το Lord of the Rings και το πιο πιθανόν να κοιμόντουσαν στην ταινία. Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης Duncan Jones δήλωσε πως θέλει να δημιουργήσει ένα φιλμ αντάξιο του Lord of the Rings, δεν σημαίνει πως είναι ανταγωνιστής του και ούτε ότι πρέπει να το κρίνουμε συγκριτικά με το αριστούργημα του Peter Jackson. Το Warcraft δεν είναι η τέλεια ταινία που δεν έχει λάθη και μειονεκτήματα, αλλά πραγματικά δεν αξίζει την τόση αυστηρή κριτική που δέχθηκε. Η ταινία προσφέρει δράση, πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέρνει να ικανοποιήσει κάθε φαν (και μη) του video game που όπως και εγώ, έχουμε σπαταλήσει άπειρες ώρες στο Warcraft κάνοντας το μέρος της ζωής μας. Σίγουρα αποτελεί πολύ ανώτερο από τις περισσότερες ταινίες του είδους και πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι το βλέπεις ευχάριστα. Άρα ειλικρινά, γιατί τόσο κράξιμο;

Συνοπτικά, αν σου αρέσουν οι fantasy ταινίες τύπου Lord of the Rings, τότε το Warcraft είναι μια must-watch επιλογή για τους κινηματογράφους και αποτελεί επιτέλους την ταινία που σπάει την κατάρα των κακών μεταφορών video game στον κινηματογράφο. Βέβαια, αν δεν έχεις ιδέα από το κόσμο του παιχνιδιού θα χαθείς σε αρκετά σημεία, αλλά από ένα σημείο και μετά θα μπεις στο κλίμα. Ειλικρινά μην αφήσετε τις κακές κριτικές να σας επηρεάσουν. Μαζέψτε την παρέα σας και απολαύστε την ταινία!

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη στις 12:00 όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
t
8
Ονομάζομαι Παναγιώτης Λειβαδάρος και όπως καταλάβατε είμαι καμένος με τις ταινίες. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και γενικά να βλέπω ταινίες, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτές και για το είδος. Αυτή την αγάπη θα προσπαθήσω να μοιραστώ με εσάς και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε στον υπέροχο κόσμο του Hollywood!

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar