Πώς να βελτιώσετε την εμπειρία σας σε Wikipedia και Βικιπαίδεια

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως όταν θέλω να βρω πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα, το πρώτο site που επισκέπτομαι είναι η Wikipedia. Με πάνω από 5 εκατ. διαφορετικά άρθρα στα αγγλικά και πάνω από 100 χιλιάδες στην ελληνική έκδοση (Βικιπαίδεια), είναι σχεδόν αδύνατον να μη βρείτε αυτό που αναζητάτε.

Για ένα τόσο μεγάλο site με κατάταξη στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως όσον αφορά την επισκεψιμότητα, η εμφάνιση και η εμπειρία χρήστη είναι κάτω του μετρίου εν έτι 2016. Ναι, έχει το περιεχόμενο, όμως δεν το παραδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάπου εδώ, θα ήθελα να σας συστήσω το Wikiwand, έναν reader μονάχα για το site της Wikipedia, ο οποίος βελτιώνει δωρεάν την εμπειρία της Wikipedia, τόσο σε υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Τι ακριβώς βελτιώνει το Wikiwand στη Wikipedia;

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, θα καταλάβετε πως το Wikiwand κάνει ομορφότερη τη Wikipedia, αφού στα περισσότερα άρθρα έχει προσθέσει εικόνα εξώφυλλο στο πάνω μέρος τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Πώς να βελτιώσετε την εμπειρία σας σε Wikipedia και Βικιπαίδεια

Η σημαντικότερη βελτίωση κατά τη γνώμη μου είναι η προσθήκη των περιεχομένων κάθε άρθρου σε κάθετη στήλη στο αριστερό μέρος της οθόνης, με τη στήλη να μένει σταθερή (έχοντας επιλογή απόκρυψης) και να βοηθά τον χρήστη στην πλοήγηση του, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να ανεβοκατεβαίνει μέσα στη σελίδα. Αρκεί το σκρολάρισμα μέσα στα περιεχόμενα. Όμορφα και αποτελεσματικά.

Μία λειτουργία η οποία αναμένεται να σας σώσει χρόνο είναι η προεπισκόπηση των συνδέσμων αφήνοντας το ποντίκι πάνω από αυτούς. Μπορείτε γρήγορα να διαβάσετε μερικές πληροφορίες για κάθε σύνδεσμο, δίνοντας σας επίσης τη δυνατότητα να τον ανοίξετε σε νέα καρτέλα.

Πώς να βελτιώσετε την εμπειρία σας σε Wikipedia και Βικιπαίδεια

Συνεχίζοντας με την αναζήτηση, υπάρχει καλύτερη και ομορφότερη προβολή των αποτελεσμάτων ανά γλώσσα και ανά είδος (τοποθεσία, τραγούδι, ιατρική, κλπ). Και στο σημείο αυτό λειτουργεί η προεπισκόπηση συνδέσμου για να ανοίξετε σίγουρα το αποτέλεσμα το οποίο σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να αναζητήσετε και μέσω χαρτών για άρθρα με τοποθεσίες.

Tip: Πατώντας δυο φορές το πλήκτρο Ctrl ανοιγοκλείνει η αναζήτηση.

Πώς να βελτιώσετε την εμπειρία σας σε Wikipedia και Βικιπαίδεια

Ας περάσουμε τώρα στο περιβάλλον χρήστη, το οποίο μπορεί να αλλάξει με κάποιες ρυθμίσεις. Μπορείτε να επιστρέψετε στο κλασσικό minimal περιβάλλον της Wikipedia, ή να διατηρήσετε το πιο μοντέρνο του Wikiwand, να επιλέξετε μία γραμματοσειρά εκ των serif και sans, προτιμώντας γράμματα με γωνίες ή μη, να διαλέξετε ένα εκ των «άσπρο φόντο-μαύρα γράμματα» και «μαύρο φόντο-άσπρα γράμματα», να διαλέξετε μέγεθος γραμματοσειράςπλάτος κειμένου και αν επιθυμείτε το κείμενο σε πλήρη στοίχιση.

Όσον αφορά τις εικόνες, θα παρατηρήσετε πως μέσω Wikiwand υπάρχει καλύτερος slider με προεπισκόπηση των υπόλοιπων εικόνων του άρθρου για επιλογή.

Τέλος, διάφορες άλλες λειτουργίες επιτρέπουν την εύκολη κοινοποίηση λημμάτων προς τα Social Media, την εύκολη εύρεση άλλων γλωσσών για ένα συγκεκριμένο λήμμα, επιλογές για κατέβασμα λήμματος σε PDF, αποθήκευση σελιδοδεικτών με χρήση Facebook λογαριασμού, κλπ.

Δοκιμάστε το Wikiwand διαβάζοντας το αγγλικό λήμμα για την Ελλάδα. Δείτε το αντίστοιχο λήμμα στη Wikipedia για να κάνετε τη σύγκριση.

Πώς χρησιμοποιώ το Wikiwand στον υπολογιστή ή το κινητό μου;

Ο πιο εύκολος τρόπος για χρήση σε υπολογιστή είναι μέσω των διαθέσιμων επεκτάσεων για browsers. Κατεβάστε και εγκαταστήστε δωρεάν τις επεκτάσεις για Google Chrome και για Mozilla Firefox, ανάλογα τι χρησιμοποιείτε.

Εγκαθιστώντας ένα από τα προηγούμενα, κάθε φορά που θα ανοίγετε μια σελίδα της Wikipedia, θα ανοίγει αυτόματα η σελίδα σε έκδοση του Wikiwand. Διαφορετικά, μπορείτε κάθε φορά να αναζητάτε άρθρα της Wikipedia μέσα από το site του Wikiwand, το οποίο όμως είναι χρονοβόρο γιατί συνήθως βρίσκουμε συνδέσμους της Wikipedia οπουδήποτε και δεν τους αναζητούμε.

Όσον αφορά τις κινητές συσκευές, προς το παρόν κυκλοφορεί η δωρεάν εφαρμογή για iOS, ενώ βρίσκεται ήδη σε δημιουργία η αντίστοιχη για Android.

Σχόλια & Απορίες

Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω τις απορίες και τις παρατηρήσεις σας σχετικά με τον παραπάνω οδηγό.

Μπες στη Facebook παρέα μας!

Ταξίδι με το αυτοκίνητο; Μάθε πώς να αποφύγεις τα διόδια μέσω Google Χαρτών!
Σου άρεσε; Κοινοποίησε το!
Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz