Κοιτώντας τα πληκτρολόγια στους υπολογιστές μας, αμέσως διακρίνουμε τον χαμό που γίνεται επάνω στα πλήκτρα: Γράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, αριθμοί, σύμβολα, σχήματα.

Στην περίπτωση που γράφετε αγγλικά κείμενα η ζωή σας θα είναι εύκολη, αφού δεν υπάρχουν τονισμοί, δεν υπάρχουν διαλυτικά, και συνήθως όλα όσα χρειάζεστε απεικονίζονται επάνω σε κάποιο πλήκτρο. Δεν ισχύει το ίδιο και για την ελληνική γλώσσα.

Στον οδηγό αυτό χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα Microsoft Word (2013) και την ελληνική γλώσσα στο πληκτρολόγιο για να δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε κάποιους συγκεκριμένους χαρακτήρες που δεν είναι ορατοί με μια ματιά στο πληκτρολόγιο.

Πώς βάζω άνω τελεία (·) στο Word;

Ο εύκολος + αργός τρόπος

Ο τρόπος αυτός δε χρησιμοποιεί κάποια συντόμευση πληκτρολογίου, αλλά τον παραδοσιακό τρόπο με εισαγωγή συμβόλου από το μενού του Word.

Πώς βάζω άνω τελεία στο Word;

1. Ανοίξτε το Word και κάντε κλικ στην επιλογή «Εισαγωγή» του μενού.

2. Από το υπο-μενού κάντε κλικ στην επιλογή «Σύμβολο».

3. Από τις νέες επιλογές πατήστε «Περισσότερα σύμβολα…».

Πώς βάζω άνω τελεία στο Word;

4. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, αναζητήστε το σύμβολο της άνω τελείας όπως αυτό φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Για δική σας βοήθεια, όταν το βρείτε και κάνετε κλικ σε αυτό, επιβεβαιώστε πως είναι το σωστό με την ένδειξη «Greek Ano Teleia» στο πεδίο «Όνομα Unicode».

5. Πατήστε «Εισαγωγή» για να προστεθεί στο έγγραφο σας.

Ο λίγο δύσκολος + γρήγορος τρόπος

Συντόμευση πληκτρολογίου: (αριστερό) Alt + 0903

Μέσα στο Word, κρατήστε πατημένο το αριστερό Alt του πληκτρολογίου με το αριστερό σας χέρι και με το δεξί χέρι πηγαίνετε στους αριθμούς στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου (στο λεγόμενο Numpad) και πατήστε τους εξής αριθμούς με τη σειρά: 0903. Η πληκτρολόγηση των αριθμών δε θα εμφανίσει τίποτα στο έγγραφο σας, έως ότου αφήσετε το Alt για να εμφανιστεί η άνω τελεία.

Προσοχή: Φροντίστε το Numpad να είναι ενεργό μέσω του πλήκτρου Num Lock, διαφορετικά το Numpad δε λειτουργεί.

Ο δύσκολος + γρήγορος τρόπος

Συντόμευση πληκτρολογίου: 0387 ► (αριστερό) Alt + X

Μέσα στο Word, πληκτρολογήστε πρώτα τους αριθμούς 0387 μέσα στο έγγραφο σας. Στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το αριστερό Alt και πατώντας το πλήκτρο X από πάνω του, οι αριθμοί 0387 θα μετατραπούν σε άνω τελεία.

Πώς βάζω διαλυτικά (με ή χωρίς τόνο) στο Word;

Πώς βάζω διαλυτικά στο Word;

Διαλυτικά χωρίς τόνο (ϊ-ϋ)

Συντόμευση πληκτρολογίου: Shift + ; ► Γράμμα

Μέσα στο Word, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο με το σύμβολο «;» (αυτό με το οποίο βάζετε τόνους στις λέξεις). Θα παρατηρήσετε πως τίποτα δε συνέβη, κι αυτό γιατί πρέπει να πατήσετε ένα εκ των πλήκτρων «Ι» ή «Υ» για να προστεθούν τα διαλυτικά στο γράμμα που επιθυμείτε.

Διαλυτικά με τόνο (ΐ-ΰ)

Συντόμευση πληκτρολογίου: Shift + W ► Γράμμα ή Alt Gr + ; ► Γράμμα

Ο πρώτος τρόπος και πιο εύκολος κατά τη γνώμη μου, είναι κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και πατώντας στη συνέχεια το πλήκτρο με το γράμμα «W». Θα παρατηρήσετε πως δεν έγινε τίποτα ακόμη, κι αυτό γιατί στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσετε ένα εκ των πλήκτρων «Ι» ή «Υ» για να προστεθούν τα διαλυτικά με τόνο στο γράμμα που επιθυμείτε.

Ο δεύτερος τρόπος είναι κρατώντας πατημένο το (δεξί) Alt GR και πατώντας στη συνέχεια το πλήκτρο με το σύμβολο «;» (αυτό με το οποίο βάζετε τόνους στις λέξεις). Και πάλι, όπως στον πρώτο τρόπο, θα χρειαστεί να πατήσετε ένα εκ των πλήκτρων «Ι» ή «Υ» για να προστεθούν τα διαλυτικά με τόνο στο γράμμα που επιθυμείτε.

Πώς βάζω εισαγωγικά («») στο Word;

Πώς βάζω εισαγωγικά στο Word;

Συντόμευση πληκτρολογίου: (δεξί) Alt GR + [ ή (δεξί) Alt GR + ]

Μέσα στο Word, κρατήστε πατημένο το δεξί Alt GR και πατήστε ένα εκ των πλήκτρων «[» ή «]» για να ανοίξετε ή να κλείσετε τα εισαγωγικά, αντίστοιχα.

Πώς βάζω ελληνικό ερωτηματικό (;) στο Word;

Πώς βάζω ελληνικό ερωτηματικό στο Word;

Συντόμευση πληκτρολογίου: Q

Το πλήκτρο με το γράμμα «Q» δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ελληνικό γράμμα, οπότε αν το πατήσετε με την διάταξη του πληκτρολογίου στα ελληνικά, θα σας εμφανίσει το ελληνικό ερωτηματικό.

Πώς βάζω τόνους σε γράμματα (ά-ί-ό-ύ-ώ-έ-ή) στο Word;

Πώς βάζω τόνους σε γράμματα στο Word;

Συντόμευση πληκτρολογίου: ; ► Γράμμα

Μέσα στο Word, πατήστε πρώτα το πλήκτρο με το σύμβολο «;» και στη συνέχεια πατήστε ένα εκ των πλήκτρων «A», «E», «I», «O», «V», «Y», «H», για να τονίσετε το γράμμα που επιθυμείτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν λειτουργεί το Ctrl+C στο Word; Σου έχουμε τη λύση!

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

ΠΗΓΗBedroomLAN
Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για