Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων & Πάσχα για όλους

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων & Πάσχα για όλους

Στην Ελλάδα όλοι οι εργαζόμενοι (με μισθό ή με ημερομίσθιο) δικαιούνται κάθε χρόνο Δώρο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ισχύει είναι πως το Δώρο Πάσχα ισούται με μισό μηνιαίο μισθό ή 15 ημερομίσθια, ενώ το Δώρο Χριστουγέννων ισούται με ένα μηνιαίο μισθό ή 25 ημερομίσθια.

Για να δοθεί ολόκληρο το ποσό του κάθε δώρου, θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει εργαστεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30η Απριλίου για το Πάσχα, ενώ από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου για τα Χριστούγεννα.

Καθότι ο μισθός ή τα ημερομίσθια του καθενός διαφέρουν, όπως και το χρονικό διάστημα εργασίας, ο τρόπος που υπολογίζονται τα δώρα έχει αναρτηθεί στο site του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, γνωστό ως kepea.gr.

Πάμε να δούμε τι ισχύει αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα;

Η παρακάτω διαδικασία εφαρμόστηκε μέσω Firefox σε υπολογιστή και είναι όμοια στις κινητές συσκευές.

1. Πατήστε τον σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

2. Στο πεδίο «Υπάλληλος ή Εργατοτεχνίτης», επιλέξτε «Υπάλληλος» αν εργάζεστε με μηνιαίο μισθό ή «Εργατοτεχνίτης» αν εργάζεστε με ημερομίσθια.

3. Στο πεδίο «Μικτές Αποδοχές (μισθός ή ημερομίσθιο)», εισάγετε το καθαρό ποσό το οποίο λαμβάνετε μηνιαίως ή ημερησίως, αυτά που παίρνετε στο χέρι δηλαδή (π.χ. 545 ή 622,32).

4. Στο πεδίο που αναγράφει «01/01/2020», δηλαδή την ημερομηνία που ξεκινά το χρονικό διάστημα που αφορά το Δώρο Πάσχα, αφήστε το ως έχει αν εργαζόσασταν τότε ή ορίστε την ημερομηνία την οποία ξεκινήσατε την εργασία σας.

5. Στο πεδίο που αναγράφει «30/04/2020», δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία που αφορά το Δώρο Πάσχα, αφήστε το ως έχει αν εργαζόσασταν έως τότε ή ορίστε την ημερομηνία την οποία σταματήσατε την εργασία σας.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Αν όλα πήγαν καλά, θα σας εμφανιστούν από κάτω οι ενδείξεις της παραπάνω εικόνας. Στο παράδειγμα θέσαμε τα στοιχεία «Υπάλληλος», με καθαρό μισθό «545», ο οποίος εργάστηκε για όλο το διάστημα (από 01/01 έως 30/04).

Βλέπετε πως έχουν υπολογιστεί οι «Ημερολογιακές Ημέρες» του διαστήματος, οι οποίες είναι «120» στο σύνολο τους, και από κάτω βρίσκονται οι εξής ενδείξεις:

  • Δώρο Πάσχα: 272,50€
  • Προσαύξηση επιδόματος άδειας: 11,35€
  • ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ: 283,85€

Το σίγουρο είναι ότι ο/η εργαζόμενος/η με τα στοιχεία του παραδείγματος θα δεχτεί για Δώρο Πάσχα τουλάχιστον 272,50€.

Από φίλους και γνωστούς που ρώτησα για την προσαύξηση επιδόματος άδειας και ποιοι τη λαμβάνουν ώστε να δεχτούν το αναγραφόμενο «ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ», δεν έβγαλα δυστυχώς άκρη. Το ίδιο κι όταν προσπάθησα να βρω πληροφορίες μέσω του ίντερνετ. Αν γνωρίζει κάποιος, ας βοηθήσει με ένα σχόλιο.

Στην περίπτωση που κάποιος/α εργάζεστε λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα, τότε υπάρχει ειδική σελίδα που ονομάζεται «Υπολογισμός Δώρου Πάσχα στην εκ Περιτροπής Απασχόληση».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όμοια τα στοιχεία που πρέπει να εισάγετε, απλώς υπάρχει ένα έξτρα πεδίο «Ημέρες Εργασίας την εβδομάδα», στο οποίο ορίζετε από 1 έως 4 ημέρες.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων;

Αντίστοιχη διαδικασία με την παραπάνω εφαρμόζεται και για το Δώρο Χριστουγέννων. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τη σωστή σελίδα για Υπολογισμό Δώρου Χριστουγέννων.

Το μόνο που αλλάζει είναι το διάστημα εργασίας, το οποίο ξεκινά 01/05 και τελειώνει στις 31/12.

Και πάλι, αν εργάζεστε λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα, υπάρχει ειδική σελίδα που ονομάζεται «Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων στην εκ Περιτροπής Απασχόληση».

Προηγούμενο Άρθρο

4 τρόποι υπολογισμού ΦΠΑ στο Excel με συναρτήσεις

Επόμενο Άρθρο

Ηλεκτρονική παρουσία ΟΑΕΔ για επιδοτούμενους ανέργους

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Οποιαδήποτε προσβλητικά ή spam σχόλια διαγράφονται άμεσα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του fomo.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.