Φωνητική πληκτρολόγηση στο Word με τη βοήθεια της Google

Πώς να υπαγορεύετε κείμενο ελληνικών στο Word σε Android και υπολογιστή

Η φωνητική πληκτρολόγηση όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά παράλληλα λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στα ελληνικά. Ποιος ο λόγος λοιπόν να γράφουμε στο Word αποκλειστικά με το πληκτρολόγιο;

Στην περίπτωση των smartphone κινητών τα πράγματα είναι απλά και εύκολα, μιας και οι συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και απλώς αρκεί ένα πρόγραμμα που του μιλάς και γράφει.

Στην περίπτωση των υπολογιστών, χρειάζεται πρώτα απ’όλα κάποιο συνδεδεμένο μικρόφωνο. Αυτό μπορεί να είναι ένα απλό μικρόφωνο, ένα μαζί με ακουστικά, κάποιο ενσωματωμένο σε webcam, κλπ. Στη συνέχεια χρειάζεται η υπηρεσία Google Docs και το Google Chrome.

Φωνητική πληκτρολόγηση σε Word για Android συσκευές

Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε δύο εφαρμογές από το Play Store: η μία (προφανώς) είναι το Microsoft Word και η άλλη είναι το πληκτρολόγιο της Google με ονομασία Gboard.

Αναλόγως τη συσκευή σας, μπορεί να έχετε ήδη προεγκατεστημένο το Gboard, ακόμη και να το χρησιμοποιείτε χωρίς να το γνωρίζετε.

Προτού ξεκινήσετε τη φωνητική πληκτρολόγηση, πρέπει από τις ρυθμίσεις του Android να ενεργοποιήσετε το Gboard ως το τρέχον πληκτρολόγιο σας.

Στη δική μου συσκευή (Xiaomi Mi 8) η διαδικασία είναι η εξής:

1. Άνοιγμα «Ρυθμίσεων»

2. Επιλογή «Πρόσθετες ρυθμίσεις» και στη συνέχεια «Γλώσσες και εισαγωγή».

3. Επιλογή «Τρέχον πληκτρολόγιο».

4. Επιλογή «Gboard».

Η διαδικασία ίσως αλλάζει λίγο στη δική σας συσκευή, γι’αυτό αρκεί να βρείτε από το μενού των ρυθμίσεων την επιλογή «Γλώσσα και εισαγωγή» ή κάποια με παρόμοια ονομασία, και να συνεχίσετε με τα βήματα 3 και 4.

Αφού σιγουρευτείτε πως το πληκτρολόγιο Gboard είναι ενεργοποιημένο, συνεχίστε με τα παρακάτω βήματα.

1. Ανοίξτε την εφαρμογή «Microsoft Word» και δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο.

2. Σιγουρευτείτε πως έχετε συνδεθεί στο ίντερνετ, διαφορετικά η μετατροπή ομιλίας σε κείμενο δε λειτουργεί στα ελληνικά.

Φωνητική πληκτρολόγηση σε Word για Android συσκευές

3. Από το πληκτρολόγιο Gboard, πατήστε στο δεξί μέρος το εικονίδιο με το μικρόφωνο.

Όταν εμφανιστούν οι ενδείξεις «Μιλήστε τώρα» και το εικονίδιο του πληκτρολογίου γίνει μπλε, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να υπαγορεύετε στα ελληνικά.

Αν σταματήσετε να υπαγορεύετε για λίγο χρονικό διάστημα ή πατήσετε και πάλι το εικονίδιο του μικροφώνου, τότε σταματά η φωνητική πληκτρολόγηση.

Δυστυχώς, τα σημεία στίξης φαίνεται να μη λειτουργούν στα ελληνικά μετά από δικές μου δοκιμές.

Στα θετικά όμως συγκαταλέγεται η ταυτόχρονη υπαγόρευση ελληνικών και αγγλικών, καθώς και η χρήση όχι μόνο στο Word, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη Android εφαρμογή.

Προσπαθήστε απλώς να βρείτε το ρυθμό ομιλίας που χρειάζεται, ώστε να μη μιλάτε πολύ γρήγορα, και φυσικά να μιλάτε όσο πιο καθαρά μπορείτε.

Φωνητική πληκτρολόγηση σε Word για υπολογιστή

Αν έχετε εγκατεστημένο το Microsoft Office στον υπολογιστή σας, τότε δυστυχώς η φωνητική πληκτρολόγηση δεν είναι διαθέσιμη για εσάς.

Η Microsoft προς το παρόν δίνει την προηγούμενη λειτουργία σε όσους χρησιμοποιούν το Office 365, το οποίο περιέχει τα γνωστά Word, Excel, κλπ, σε πιο προχωρημένες εκδόσεις απ’ότι το απλό Office.

Παρόλα αυτά δεν απογοητευόμαστε, καθώς η Google έχει φροντίσει μέσω της υπηρεσίας Docs να μας παρέχει δωρεάν χρήση εγγράφων Word με υποστήριξη μετατροπής φωνής σε κείμενο στα ελληνικά.

Το μόνο που θα χρειαστείτε για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Docs είναι κάποιος Google λογαριασμός, τον οποίο αν δεν έχετε μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα δημιουργώντας νέο Gmail ή χρησιμοποιώντας κατά την εγγραφή κάποιο δικό σας email.

Αφού βεβαιωθείτε πως έχετε πρόσβαση στο Google Docs, το επόμενο βήμα είναι να ανοίξετε τον Google Chrome, να επισκεφθείτε την υπηρεσία Docs και να δημιουργήσετε ένα νέο έγγραφο κειμένου.

Μπορείτε να το κάνετε και απευθείας γράφοντας «docs.new» (χωρίς εισαγωγικά) στη μπάρα διευθύνσεων του Chrome και πατώντας το πλήκτρο «enter» από το πληκτρολόγιο.

Δυστυχώς η υπαγόρευση δε λειτουργεί σε άλλους browsers πέραν του Chrome.

Αφού ανοίξετε το νέο έγγραφο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Μετατροπή φωνής σε κείμενο για Word σε υπολογιστή

1. Από το οριζόντιο μενού επιλέξτε «Εργαλεία».

2. Από το νέο μενού, επιλέξτε «Φωνητική πληκτρολόγηση…».

Μετατροπή φωνής σε κείμενο για Word σε υπολογιστή

3. Στο νέο μικρό πλαίσιο που θα εμφανιστεί στην οθόνη, φροντίστε στο πρώτο πεδίο να είναι επιλεγμένη η γλώσσα «Ελληνικά».

4. Κάντε κλικ από κάτω στο μεγάλο εικονίδιο με το μικρόφωνο.

Λογικά στο σημείο αυτό θα σας ζητηθεί η άδεια να επιτρέψετε στο Google Docs να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο σας. Αποδεχτείτε το αίτημα.

Αν όλα πήγαν καλά, τότε το εικονίδιο θα αποκτήσει κόκκινο χρώμα εσωτερικά και περιμετρικά, το οποίο σημαίνει πως μπορείτε να ξεκινήσετε να υπαγορεύετε.

Πατώντας και πάλι το εικονίδιο, η φωνητική πληκτρολόγηση σταματά.

Δυστυχώς τα σημεία στίξης δε μπορούν να εισαχθούν με φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα, όμως μπορείτε παράλληλα να υπαγορεύετε και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Αφού ολοκληρώσετε το έγγραφο, μπορείτε από το μενού να το αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας ως εξής:

1. Από το οριζόντιο μενού επιλέξτε «Αρχείο».

2. Στη συνέχεια αφήστε το ποντίκι πάνω από την επιλογή «Λήψη ως».

3. Τέλος, στο νέο μενού δεξιά επιλέξτε «Microsoft Word (.docx)».

Προηγούμενο Άρθρο

Χρήση των Windows 10 δωρεάν χωρίς κλειδί ενεργοποίησης

Επόμενο Άρθρο

Διαγραφή Messenger μηνύματος από συσκευές άλλων σε κινητό & PC

12 Σχόλια

 1. καλε μου φιλε , πολυ ωραιο το αρθρο σου , αλλα εχω την εξεις ερωτηση: το αντιθετο γινεται; Δηλαδη να γραψουμε κατι στα Ελληνικα και να το διαβαζει παλι στα Ελληνικαή αν υπαρχει καποιο προγραμμα; Σε ευχαριστω πολυ.

  1. Καλημέρα! Υπάρχουν εφαρμογές γι’αυτό που θες, αν και διαβάζουν το κείμενο με κάπως ρομποτικό τρόπο. Για παράδειγμα, το Google Translate επιτρέπει εκτός από τη μετάφραση ελληνικού κειμένου (όριο 5.000 χαρακτήρες τη φορά), την εκφώνησή του. Υπάρχει ειδικό εικονίδιο γι’αυτό αφού τοποθετήσεις το κείμενο στο πλαίσιο των ελληνικών όπως κάνεις τη μετάφραση. Θα χρειαστείς και την εφαρμογή «Κείμενο σε ομιλία Google» από το Play Store. Σε υπολογιστή υπάρχει ο browser Edge που έχει ενσωματωμένη λειτουργία Εκφώνησης.

 2. ερώτηση: υπάρχει δυνατότητα καποιο προγραμμα να καταγράφει σε κείμενο βιντεοσκοπημένο σεμινάριο ή κατα την παρουσίαση τον παρουσιαστή;

  1. Καλησπέρα! Δε γνωρίζω κάποιο πρόγραμμα που να καταγράφει βίντεο σε κείμενο, σίγουρα όμως υπάρχουν διάφοροι screen recorders για λήψη βίντεο που δείχνει η οθόνη. Δεν έχω να σου προτείνω συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως μπορείς να αναζητήσεις και να δοκιμάσεις.

  1. Καλησπέρα! Ποια έκδοση Word χρησιμοποιείς; Γιατί στο δικό μου Word (Microsoft Office Professional Plus 2016) δεν υπάρχει η επιλογή της Εκφώνησης.

 3. Στην πλατφόρμα της Apple , iOS/iPad OS και MacOS τα σημεία στίξης όπως και εντολές τύπου , «επόμενη γραμμή» , «νέα παράγραφος» κλπ δουλεύουν ρολόι στα Ελληνικά και γενικά έχω δει ότι είναι αρκετά καλύτερα στην αναγνώριση των λέξεων , ειδικά σε θορυβώδες περιβάλλον.

 4. Καλημέρα,
  Υπάρχει κάποια εφαρμογή με την οποία να μπορώ να εισάγω κάποιο κείμενο και μετά με την φωνητική αναγνώριση να τσεκάρει/συγκρίνει αν το διάβασα σωστά?

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Οποιαδήποτε προσβλητικά ή spam σχόλια διαγράφονται άμεσα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του fomo.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.