Προστατέψτε τον Η/Υ σας από το ανεπιθύμητο mining κρυπτονομισμάτων

Προστατέψτε τον Η/Υ σας από το ανεπιθύμητο mining κρυπτονομισμάτων

Έχετε ακουστά τον όρο «κρυπτονόμισμα»; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το δημοφιλές «Bitcoin», το οποίο ανήκει στην κατηγορία αυτή και η αξία του έχει φτάσει στα ύψη. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα κρυπτονομίσματα και ο τρόπος απόκτησής τους μπορεί να επηρεάζει τον δικό σας υπολογιστή.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας όρος που ονομάζεται «cryptojacking» και ο οποίος δηλώνει «την κρυφή χρήση ενός υπολογιστή για την εξόρυξη (mining) κρυπτονομισμάτων».

Το πρόβλημα έχει ως εξής:

Ένα site μπορεί πανεύκολα να εγκαταστήσει ένα σύστημα για mining κρυπτονομισμάτων. Όταν εσείς χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε browser, π.χ. Google Chrome ή Mozilla Firefox, και επισκέπτεστε το συγκεκριμένο site, τότε η χρήση του επεξεργαστή σας αυξάνεται συνήθως πάνω από το 60% και τις περισσότερες φορές φτάνει ακόμη και το 100%.

Στην περίπτωση που μεγιστοποιείται η χρήση του επεξεργαστή, μπορείτε να το καταλάβετε από τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί από τη μέγιστη χρήση των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση μερικής χρήσης του επεξεργαστή, ίσως δεν το καταλάβετε ποτέ.

Οι ιδιοκτήτες sites εκμεταλλεύονται τα υπολογιστικά συστήματα των αναγνωστών τους για το δικό τους κέρδος, για να δημιουργήσουν κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια να τα πουλήσουν.

Αν και η αρχική ιδέα ήταν το mining κρυπτονομισμάτων να αντικαταστήσει τις διαφημίσεις στα sites, στη συνέχεια οι διαχειριστές των sites αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν και τις δύο προηγούμενες πηγές εισόδων για το μέγιστο κέρδος.

Δεν είμαι αντίθετος με τη διαδικασία του mining κρυπτονομισμάτων όταν αυτή γίνεται με συγκατάθεση του χρήστη. Όχι όμως χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει, προκαλώντας φθορά στον υπολογιστή του και αυξημένη χρήση ηλεκτρονικού ρεύματος.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση για αποφυγή του «cryptojacking».

Αναλόγως τον browser που χρησιμοποιείτε, θα χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση ένα πρόσθετο που θα αποκλείει την εκτέλεση mining κρυπτονομισμάτων από τα sites.

– Για Mozilla Firefox, εγκαταστήστε το «Mining Blocker».
– Για Google Chrome, εγκαταστήστε το «minerBlock».
– Για Opera, ενημερώστε την εφαρμογή στην τελευταία έκδοση (50+) καθώς έχει προεγκατεστημένη την επέκταση «No Coin».

Αν είστε χρήστης Microsoft Edge ή Safari, τότε θα χρειαστεί να στραφείτε σε κάποια λύση AdBlock, με τις περισσότερες να μπλοκάρουν πλέον το mining κρυπτονομισμάτων εκτός από τις διαφημίσεις.

Στις παραπάνω περιπτώσεις αρκεί η εγκατάσταση και δεν χρειάζεται κάποια παραπάνω ενέργεια από εσάς. Το μπλοκάρισμα του mining κρυπτονομισμάτων γίνεται αυτόματα και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Θεωρώ πως η εγκατάσταση των προσθέτων είναι εύκολη, γι’αυτό και δεν την αναλύω. Αν παρόλα αυτά συναντήσετε κάποια δυσκολία, μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο κάτω από τον οδηγό.

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *