Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί; Όλες οι πληροφορίες εδώ

Νέος στο Viber; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Όταν υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές όπως το Viber, γιατί ακόμη να σπαταλάτε χρήματα για τηλεφωνικές κλήσεις;

Πλέον, είναι πολύ εύκολο να βρείτε σύνδεση στο ίντερνετ μέσω του κινητού σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε δεδομένα, σίγουρα όλο και κάποιο δίκτυο Wi-Fi θα βρίσκεται κοντά σας.

Στην Ελλάδα, Facebook Messenger και Viber μάχονται για την πρωτιά στην επικοινωνία μέσω ίντερνετ. Πότε το ένα, πότε το άλλο, εναλλάσσονται στις πρώτες θέσεις σε Android και iOS.

Αν αποφασίσατε να δώσετε μια ευκαιρία στο Βάιμπερ (όπως το γράφουν αρκετοί Έλληνες χρήστες) και να εμπλουτίσετε την επικοινωνία σας, τότε είστε στο κατάλληλο μέρος.

Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν εγκαταστήσετε την εφαρμογή και δημιουργήσετε λογαριασμό.

Πάμε να ξεκινήσουμε.

Τι είναι το Viber;

Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή για κινητές συσκευές και υπολογιστές, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με αποστολή μηνυμάτων και πραγματοποίηση κλήσεων μέσω ίντερνετ (3G/4G/Wi-Fi).

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με όποιον τρόπο τους βολεύει, είτε μέσω ατομικών και ομαδικών συνομιλιών, είτε μέσω φωνητικών και βίντεο κλήσεων, είτε ακολουθώντας brands και διάσημους στις δημόσιες συνομιλίες, είτε μέσω κοινοτήτων.

Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2010 από την εταιρία Viber Media στο Ισραήλ και ενώ ήταν αρχικά διαθέσιμη μονάχα για iOS, μετά από λίγο καιρό έγινε διαθέσιμη και για Android.

Σήμερα, η εταιρία ανήκει πλέον στον ιαπωνικό κολοσσό Rakuten, μια εταιρία πολλών δισεκατομμυρίων στον τομέα των ίντερνετ υπηρεσιών. Η εξαγορά κόστισε συνολικά 900 εκατ. δολάρια.

Το Βάιμπερ μετρά πάνω από 1 δισ. εγγεγραμμένους χρήστες.

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα ιστορικά γεγονότα, επισκεφθείτε τη Wikipedia.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Viber;

Αν το δούμε συγκριτικά με άλλες messenger εφαρμογές, τότε ισχύει το εξής στην Ελλάδα:

 • Όσοι χρησιμοποιούν Facebook και βρίσκουν όλους τους φίλους τους εκεί, τότε μένουν στο FB Messenger.
 • Όσοι δε χρησιμοποιούν Facebook, τότε η πρώτη τους επιλογή είναι το Viber και μετά το WhatsApp.

Ίσως το παρατηρήσετε κι εσείς. Στη δική μου λίστα επαφών υπάρχουν περισσότερες Viber επαφές απ’ότι WhatsApp επαφές, παρότι η τελευταία εφαρμογή είναι δημοφιλέστερη στον κόσμο, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Αυτό από μόνο του δε μπορεί να σας πείσει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή.

Γι’αυτό λοιπόν πρέπει να μάθετε πως η επικοινωνία σας μπορεί να γίνει καλύτερη και ασφαλέστερη με το Viber, χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες που σας αναφέρω παρακάτω στον οδηγό.

Και η επικοινωνία δε μένει μόνο στο κινητό, καθώς μπορεί να μεταφερθεί σε tablet και υπολογιστή.

Τέλος, το καλύτερο απ’όλα, η εφαρμογή είναι δωρεάν για χρήση!

Πώς λειτουργεί το Viber με απλά λόγια;

Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου κάθε χρήστη είναι και η ταυτότητα του στο Viber, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται usernames, emails, κλπ.

Η προαιρετική σύνδεση Viber με Facebook γίνεται απλώς για να τραβήξει δημόσιες πληροφορίες από το Facebook προφίλ του χρήστη, όπως ονοματεπώνυμο και εικόνα προφίλ, και να τις χρησιμοποιήσει στο Viber. Για τίποτα παραπάνω.

Αρκεί λοιπόν να γνωρίζετε τον τηλεφωνικό αριθμό ενός χρήστη, ή εκείνος να γνωρίζει τον δικό σας, για να επικοινωνήσετε.

Κι αν σας φοβίζει ότι ένας ενοχλητικός χρήστης ξέρει το κινητό σας και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, μην ανησυχείτε καθώς υπάρχει το μπλοκάρισμα χρήστη.

Μπορείτε, λοιπόν, μετά τη δημιουργία λογαριασμού να στείλετε μηνύματα ή να κάνετε κλήσεις προς τους φίλους σας.

Προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε το Βάιμπερ είναι να είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους σας, για να λάβουν τα μηνύματα και τις κλήσεις σας.

Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το Viber;

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής και την ενεργοποίηση λογαριασμού, η εφαρμογή ελέγχει αυτόματα τη λίστα φίλων σας και σας ενημερώνει ποιοι από αυτούς διαθέτουν Viber λογαριασμό.

Επομένως μπορείτε άμεσα να επικοινωνήσετε μαζί τους. Αρκεί μονάχα να επιτρέψετε στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στη λίστα επαφών σας όταν αυτή το ζητήσει.

Επίσης, όσοι χρησιμοποιούν το Viber και σας έχουν στη λίστα επαφών τους, θα ειδοποιηθούν όταν φτιάξετε κι εσείς λογαριασμό.

Αν κάποιος δεν ανήκει στη λίστα επαφών σας, τότε μπορείτε να τον προσθέσετε με χρήση του τηλεφωνικού αριθμού του ή σκανάροντας έναν κώδικα QR από τη συσκευή του.

Τέλος, μπορείτε να προσθέτετε φίλους και γνωστούς από ομαδικές συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχετε.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το Viber;

Αν κάτι μπορεί να σας πείσει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, αυτό είναι οι λειτουργίες της.

– Μηνύματα (chat)

Μέσα από τις συνομιλίες με άλλους χρήστες, μπορείτε να στείλετε:

 • Μηνύματα κειμένου
 • Βίντεο
 • Ηχητικά μηνύματα
 • Αυτοκόλλητα (stickers)
 • Εικόνες από τη συσκευή
 • Φωτογραφίες από την κάμερα
 • Κινούμενες GIF εικόνες
 • Προσωρινά μηνύματα
 • Αρχεία
 • Τη θέση στην οποία βρίσκεστε στον χάρτη

Έχετε υπόψιν πως στο Βάιμπερ μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαγράψετε ένα δικό σας μήνυμα από μια συνομιλία και αυτό να διαγραφεί σε όλες τις συσκευές των συμμετεχόντων, αφήνοντας πίσω μια ένδειξη για την ενέργειά σας.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για απόκρυψη ανάγνωσης μηνυμάτων και απόκρυψη κατάστασης σύνδεσης του χρήστη.

Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να διαβάζετε μηνύματα που λαμβάνετε χωρίς να ειδοποιείται ο αποστολέας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δε θα μπορούν αν ξέρουν οι επαφές σας πότε είστε online.

– Κλήσεις

Μπορείτε να πραγματοποιείτε ατομικές (ένας προς έναν) ή ομαδικές (έως 20 χρήστες) φωνητικές και βίντεο κλήσεις, δίνοντας σας τη δυνατότητα να μετατρέπετε βίντεο κλήσεις σε φωνητικές εύκολα με το πάτημα ενός εικονιδίου και το ανάποδο.

Επιπλέον, υπάρχει ιστορικό κλήσεων για να γνωρίζετε πότε πραγματοποιήσατε κλήση με κάθε χρήστη.

– Κοινή χρήση οθόνης

Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μονάχα στην έκδοση για υπολογιστή και επιτρέπει την προβολή της οθόνης σας σε άλλον χρήστη μέσω κλήσης.

– Κρυπτογράφηση μηνυμάτων από άκρο σε άκρο

Όλες οι συνομιλίες του Βάιμπερ, ατομικές ή ομαδικές, σε οποιαδήποτε συσκευή, είναι αυτόματα ασφαλείς, με τα μηνύματα να μπορούν να προβληθούν μονάχα από τους αποστολείς και τους παραλήπτες λόγω της κρυπτογράφησης.

– Ομαδικές συνομιλίες

Εκτός από τις ένας-προς-έναν (ατομικές) συνομιλίες, μπορείτε να δημιουργείτε ή να συμμετέχετε σε συνομιλία με έως και 250 άλλους χρήστες.

– Κοινότητες

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε Κοινότητες, οι οποίες μοιάζουν με ομαδικές συνομιλίες, όμως διαφέρουν επειδή δεν υπάρχει όριο στους συμμετέχοντες, υπάρχουν συνήθως αρκετοί διαχειριστές και εξυπηρετούν έναν σκοπό.

Κρυφές συνομιλίες (με απόκρυψη)

Μπορείτε να κρύψετε ατομικές και ομαδικές συνομιλίες από την αρχική σελίδα.

Χρησιμοποιώντας έναν 4ψήφιο κωδικό PIN εμφανίζετε τις συνομιλίες αυτές μόνο για τα δικά σας μάτια μέσα από τη λειτουργία της αναζήτησης.

– Δημόσιες συνομιλίες

Εκτός από τις συνομιλίες με φίλους και γνωστούς, μπορείτε να συμμετάσχετε σε δημόσιες συνομιλίες που έχουν δημιουργήσει celebrities ή έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, κλπ.

Με τον τρόπο αυτό θα ειδοποιείστε για νέο περιεχόμενο που αναρτούν οι συμμετέχοντες.

Viber Out

Η συγκεκριμένη λειτουργία αποτελεί υπηρεσία και επιτρέπει να κάνετε κλήσεις προς σταθερά και κινητά χρησιμοποιώντας μονάδες τις οποίες αγοράζετε.

Υπάρχουν διάφορα πακέτα για αγορά αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

Αν δούμε τις χρεώσεις για Ελλάδα, αυτή τη στιγμή (10/09/20) είναι 0,02 ευρώ/λεπτό για κλήσεις προς σταθερά και κινητά.

Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το Viber;

Το Βάιμπερ λειτουργεί τόσο σε υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Για κινητές συσκευές (smartphones + tablets + watches):

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε εγκατάσταση και ενεργοποίηση σε κινητό τηλέφωνο, δείτε τον οδηγό μας.

Για υπολογιστές (desktops + laptops):

 • Windows
 • Mac
 • Linux

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε εγκατάσταση και ενεργοποίηση σε Windows υπολογιστή, δείτε τον οδηγό μας.

Στην περίπτωση του υπολογιστή, για να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί μέσω κάποιου κινητού τηλεφώνου. Διαφορετικά δε μπορεί να υπάρξει χρήση μονάχα σε υπολογιστή.

Θέλετε να μάθετε περισσότερες και πιο προχωρημένες πληροφορίες; Συγκεντρώσαμε τις δημοφιλέστερες Viber ερωτήσεις σας και τις απαντήσαμε!

Προηγούμενο Άρθρο

Τι είναι το Twitter και πώς λειτουργεί; Όλες οι πληροφορίες εδώ

Επόμενο Άρθρο

Τι είναι το LinkedIn και πώς λειτουργεί; Όλες οι πληροφορίες εδώ

351 Σχόλια

 1. Έχω κάνει μπλοκ μια ομαδική συζήτηση και μου έρχεται ειδοποίηση ότι κάποιος έστειλε μύνημα αλλά όταν το πάρω να το δω δεν βλέπω τίποτα.πως μπορώ να επαναφέρω την ομαδική συζήτηση τώρα ώστε να βλέπω τα μυνήματα.ευχαριστω

  1. Καλησπέρα! Δεν υπάρχει μπλοκάρισμα ομαδικής συνομιλίας. Μήπως εννοείς κάτι άλλο, π.χ. ότι έκανες απόκρυψη; Γιατί στην περίπτωση αυτή μπορείς στην αναζήτηση να γράψεις το 4ψήφιο pin που έχεις ορίσει, να βρεις τη συνομιλία και να κάνεις «επανεμφάνιση» αυτής από τις ρυθμίσεις της συνομιλίας.

  1. Καλησπέρα! Θεωρώ πως είναι απλή η διαδικασία εγγραφής και κατευθύνει τον χρήστη πολύ σωστά. Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα εσύ;

  1. Καλησπέρα! Πιστεύω πως ναι, λειτουργεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Απλώς επειδή διαβάζω ότι τα Chromebooks τρέχουν το ChromeOS λειτουργικό που βασίζεται σε Linux, δεν έχω να σου πω σίγουρα βήματα να ακολουθήσεις. Μπορείς φυσικά να γκουγκλάρεις και να διαβάσεις σχετικά με το Viber και τα Chromebooks, και να βρεις οδηγούς όπως αυτόν.

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Οποιαδήποτε προσβλητικά ή spam σχόλια διαγράφονται άμεσα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του fomo.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.