Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί; Όλες οι πληροφορίες εδώ

Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Μπορεί στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιούμε την εφαρμογή WhatsApp τόσο πολύ όσο τις Facebook Messenger και Viber, να τη μπερδεύουμε με το Cosmote What’s Up, ωστόσο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών.

Το WhatsApp με το πράσινο εικονίδιο του τηλεφώνου είναι το δημοφιλέστερο app για επικοινωνία στον κόσμο και δεν του λείπει τίποτα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του.

Πάμε να το γνωρίσουμε;

Τι είναι το WhatsApp;

Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, φωνητικών και βίντεο κλήσεων, η οποία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε κινητές συσκευές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπολογιστή.

Για τη χρήση της απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ, γι’αυτό και δε λειτουργεί όπως τα SMS ή τις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω δικτύων εταιριών τηλεπικοινωνιών.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2009 από δύο πρώην εργαζόμενους της Yahoo! και στην αρχή είχε το μοντέλο χρέωσης 1$/έτος από τον δεύτερο χρόνο χρήσης και έπειτα, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε στην πορεία.

Σημαντική χρονιά για το WhatsApp υπήρξε το 2014, όταν και εξαγοράστηκε από την εταιρία Facebook για το ποσό των περίπου 19 δισ. δολαρίων!

Έχει κλείσει τα πρώτα 10 χρόνια ζωής του, μετρώντας πάνω από 2 δισ. εγγεγραμμένους χρήστες, κάνοντάς το το δημοφιλέστερο messenger app.

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα ιστορικά γεγονότα, επισκεφθείτε τη Wikipedia.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το WhatsApp;

Στην Ελλάδα συνήθως οι χρήστες δοκιμάζουν πρώτα το Facebook Messenger, στη συνέχεια το Viber και τέλος το WhatsApp.

Ο λόγος φυσικά είναι ο αριθμός φίλων που θα συναντήσουμε σε κάθε μία από τις προηγούμενες εφαρμογές. Κάποιοι βέβαια τις χρησιμοποιούν όλες.

Στο WhatsApp δε λείπει τίποτα, καθώς προσφέρει σχεδόν ό,τι και το Viber, έχοντας επιπλέον τις Ιστορίες που δημιουργούν οι χρήστες με τη βοήθεια της κάμερας.

Αν το δούμε πιο γενικά, είναι πολύ πιο οικονομικό να χρησιμοποιήσετε μια messenger εφαρμογή για την επικοινωνία σας, παρά τις απλές τηλεφωνικές κλήσεις και τα SMS.

Επίσης, δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την ασφάλεια, καθώς στο WhatsApp όλα κρυπτογραφούνται και υπάρχει ασφαλής επικοινωνία μεταξύ των συσκευών που το χρησιμοποιούν.

Τέλος, δεν έχετε να χάσετε κάτι δοκιμάζοντας την εφαρμογή, καθώς μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε οριστική διαγραφή λογαριασμού.

Πώς λειτουργεί το WhatsApp με απλά λόγια;

Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να κάνει δωρεάν ενεργοποίηση λογαριασμού και με τον τρόπο αυτό να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Για την ενεργοποίηση λογαριασμού απαιτείται μονάχα ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο οποίος αποτελεί και την ταυτότητα του χρήστη. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, emails και usernames.

Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να συνομιλήσει με άλλους χρήστες των οποίων γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου και να δημιουργήσει τις Ιστορίες του.

Αν σας φοβίζει ότι άγνωστοι θα επικοινωνούν μαζί σας, τότε υπάρχει η δυνατότητα για μπλοκάρισμα.

Όλα τα προηγούμενα πάντοτε έχοντας σύνδεση στο ίντερνετ στη συσκευή σας, μην το ξεχνάτε αυτό.

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το WhatsApp;

Κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης λογαριασμού, η εφαρμογή θα σας ζητήσει άδεια για πρόσβαση στις τηλεφωνικές επαφές σας.

Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσετε, καθώς έπειτα θα μπορείτε να βλέπετε πόσες από τις επαφές σας έχουν WhatsApp λογαριασμό και θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους.

Δε μπορείτε να ξεκινήσετε συνομιλία με κάποιον που δε βρίσκεται στις επαφές σας, όμως μπορείτε να απαντήσετε σε κάποια εισερχόμενη από χρήστη που σας έχει εκείνος στις επαφές του.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το WhatsApp;

– Μηνύματα (chat)

Σε μια συνομιλία μπορείτε να στείλετε:

 • Μηνύματα κειμένου
 • Βίντεο
 • Ηχητικά μηνύματα
 • Αυτοκόλλητα (stickers)
 • Εικόνες από τη συσκευή
 • Φωτογραφίες από την κάμερα
 • Κινούμενες GIF εικόνες
 • Αρχεία
 • Τη θέση στην οποία βρίσκεστε στον χάρτη

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε συγκεκριμένο μήνυμα μιας συνομιλίας κάνοντας το επισήμανση, να κάνετε διαγραφή μηνυμάτων από όλες τις συσκευές, καθώς και να κρύψετε την ανάγνωση μηνυμάτων.

– Ομαδικές συνομιλίες

Μπορείτε να δημιουργείτε ή να συμμετέχετε σε ομαδικές συνομιλίες με έως και 256 χρήστες ταυτόχρονα.

– Κλήσεις

Μπορείτε να πραγματοποιείτε φωνητικές και βίντεο κλήσεις, τόσο ατομικές όσο και ομαδικές (έως και 8 χρήστες ταυτόχρονα).

Επίσης, προσφέρεται ξεχωριστή οθόνη για ιστορικό όλων των κλήσεων σας.

– Κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο

Τα μηνύματα και οι κλήσεις σας στο WhatsApp κρυπτογραφούνται και είναι ασφαλή, ώστε μόνο εσείς και το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε να μπορείτε να τα διαβάσετε ή να τα ακούσετε και κανένας άλλος, ούτε η ίδια η ομάδα της εφαρμογής.

– Ιστορίες και κατάσταση

Η λειτουργία των Ιστοριών είναι αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας χάρη στα Instagram και Snapchat, με την οποία μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες και βίντεο για να τα βλέπουν όσοι σας έχουν στις επαφές τους.

Μια λειτουργία της εφαρμογής που δε συναντάμε σε άλλες αντίστοιχες, είναι αυτή της «κατάστασης», όπου μπορείτε να γράψετε ένα μήνυμα που θα συνοδεύει το ονοματεπώνυμο σας. Βέβαια δε χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες.

– Κατάσταση σύνδεσης

Όπως όλες οι εφαρμογές επικοινωνίας πλέον, έτσι και στο WhatsApp φαίνεται πότε ένας χρήστης είναι διαθέσιμος ή πότε συνδέθηκε τελευταία φορά.

Αν θέλετε όμως μπορείτε να κάνετε απόκρυψη κατάστασης σύνδεσης.

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το WhatsApp;

Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί; Οδηγός για νέους χρήστες

Το WhatsApp λειτουργεί τόσο σε κινητές συσκευές όσο και σε υπολογιστές.

Για κινητές συσκευές (smartphones + tablets):

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε εγκατάσταση και ενεργοποίηση σε κινητό τηλέφωνο, δείτε τον οδηγό μας.

Για υπολογιστές (desktops + laptops):

Στην περίπτωση του υπολογιστή, για να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί μέσω κάποιου κινητού τηλεφώνου. Διαφορετικά δε μπορεί να υπάρξει χρήση μονάχα σε υπολογιστή.

Προηγούμενο Άρθρο

Τι είναι η «Αρχειοθέτηση» και η «Σίγαση Ειδοποιήσεων» στο WhatsApp;

Επόμενο Άρθρο

Προβολή κίνησης στους δρόμους μέσω Google Maps σε κινητό & PC

73 Σχόλια

 1. Καλησπέρα! Όταν κλείνεις την συνομιλία , εμφανίζεται το μήνυμα “Ο κωδικός ασφαλείας σας με ( όνομα συνομιλητή) άλλαξε, διότι υπήρξε μία εγγραφή σε μία νέα συσκευή τους” και σου έχει επιλογές ΕΠΑΛΉΘΕΥΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ, ΟΚ ΚΑΙ ΜΆΘΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ τι σημαίνει; Γιατί το μάθε περισσότερα δεν είναι πλήρως κατανοητό. Ευχαριστώ!

  1. Καλησπέρα! Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σε απασχολεί κατά τη γνώμη μου. Επειδή οι συνομιλίες στο WhatsApp χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, αν ο συνομιλητής σου αλλάξει π.χ. συσκευή, εμφανίζεται το μήνυμα που λες. Αν πατήσεις επαλήθευση κωδικού θα σου εμφανίσει ένα QR κώδικα ή έναν 60ψήφιο κωδικό και μπορείς από τη συσκευή του συνομιλητή σου να δεις αν έχει τον ίδιο κωδικό και να επαληθεύσεις ότι μιλάτε με κρυπτογράφηση στη συγκεκριμένη συνομιλία. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το θέμα εδώ και εδώ.

  2. καλησπέρα σας, εχω καποιο iphone κινητο και απενεργοποιηθηκε το whats up. Exv palio logismiko και χρεαζεται αναβαθμιση .. Μπορείτε να επικοινωνείστε μαζι μου .

  1. Καλησπέρα! Μήπως έχεις επιλέξει να κρύψεις τη δική σου κατάσταση σύνδεσης; Γιατί τότε δε θα μπορείς να βλέπεις την κατάσταση σύνδεσης των άλλων. Διαφορετικά μάλλον σε έχουν μπλοκάρει, αν αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένους χρήστες και όχι σε όλους.

 2. Υπάρχει περίπτωση επειδή έχω καινούργιο αριθμό και κάποιους ακόμη δεν τους ενημέρωσα ότι άλλαξα αριθμό και δεν με έχουν στις επαφές τους να μην εμφανίζει την κατάσταση συνδέθηκε;

  1. Ναι, μπορεί να ευθύνεται κι αυτό αν εκείνοι έχουν επιλέξει να δείχνουν την κατάσταση σύνδεσης τους μόνο στις επαφές τους και δεν ανήκεις εσύ σε αυτές. Μπορούν επίσης να έχουν επιλέξει να κρύψουν την κατάσταση σύνδεσης τους από όλους.

 3. Καλή εβδομάδα
  Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είναι συνδεδεμένη η εφαρμογή σε κάποιο υπολογιστή?
  Βγαίνει κάπου κάποια ενδείξη στο κινητό ή κάτι άλλο?

  1. Καλησπέρα! Μπορείς από την κεντρική σελίδα του WhatsApp (σε Android) να πατήσεις το εικονίδιο με τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, στη συνέχεια «Συνδεδεμένες συσκευές» από το μενού και να δεις εκεί αν στο κάτω μέρος υπάρχουν συσκευές υπολογιστή στις οποίες έχει συνδεθεί ο λογαριασμός σου.

 4. Ήθελα να ρωτήσω όταν στέλνω ένα ηχητικό μήνυμα πόση ώρα-διάρκεια μπορει να έχει; Μπορεί να διαρκέσει π.χ. και 4 ή 5 λεπτά;

  1. Καλησπέρα! Το WhatsApp δεν αναφέρει επίσημα όριο λεπτών στα ηχητικά μηνύματα και διαβάζω αναφορές στο ίντερνετ πως έχουν σταλεί και ηχητικά μηνύματα ωρών!

  1. Καλησπέρα! Για απλούς λογαριασμούς δεν υπάρχει χρέωση καρτοκινητού ή συμβολαίου με χρήση του WhatsApp. Οι κλήσεις γίνονται με χρήση του ίντερνετ, οπότε μέσω WiFi σίγουρα είναι δωρεάν, ενώ μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις κάποιο πακέτο ίντερνετ (διαθέσιμα MB προς κατανάλωση δηλαδή). Όσον αφορά τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, σίγουρα υπάρχει χρέωση καθώς τους χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρίες και δε μπορεί κάποιος να ανοίξει έτσι απλά έναν επαγγελματικό λογαριασμό και να χρεωθεί.

  1. Καλησπέρα! Ανοίγεις μια συνομιλία στο WhatsApp, επιλέγεις στο κάτω μέρος το εικονίδιο του συνδετήρα και στη συνέχεια την επιλογή «Τοποθεσία». Στο σημείο αυτό μπορείς να στείλεις απλά την τοποθεσία σου εκείνη τη χρονική στιγμή ή να επιλέξεις «Κοινοποίηση τοποθεσίας» για τον χρόνο που θες, ώστε να βλέπει ο άλλος στη συνομιλία ζωντανά πού βρίσκεσαι.

  1. Καλησπέρα! Στην ουσία πρέπει να τον προσθέσεις στη λίστα επαφών του τηλεφώνου σου, κάτι που είτε μπορείς να το κάνεις κατευθείαν (εκτός της εφαρμογής WhatsApp), είτε μέσω της εφαρμογής WhatsApp όταν πατάς από την κεντρική οθόνη το εικονίδιο δημιουργίας νέου μηνύματος και μετά την επιλογή «Νέα επαφή».

 5. Αν έχω προσθέσει ένα αριθμό στις επαφές μου , αλλά δεν τον βρίσκω στις επαφές του WhatsApp για να του στείλω μήνυμα , τι σημαίνει αυτό ? ότι δεν μου έχει κάνει αποδοχή? ή κάτι άλλο? πως βρίσκω ένα νούμερο τηλεφώνου στο WhatsApp ??

  1. Καλησπέρα! Μήπως δεν έχει ο αριθμός αυτός λογαριασμό WhatsApp; Γιατί η εφαρμογή δείχνει μόνο τις επαφές σου που έχουν WhastApp λογαριασμό. Δεν υπάρχει αποδοχή απ’όσο γνωρίζω ή κάποιου είδους αίτημα. Για να επικοινωνήσεις στο WhatsApp, πρέπει να προσθέσεις τον αριθμό που θες ως επαφή στο τηλέφωνο σου και στη συνέχεια όταν πατήσεις το εικονίδιο για νέο μήνυμα από την αρχική οθόνη θα εμφανιστεί η επαφή για να την επιλέξεις.

 6. Καλησπέρα, θέλω να σας ρωτήσω, όταν βλέπω κάποιο χρήστη συνδέθηκε την τάδε ώρα,. Πότε εμφανίζει την πραγματική ώρα σύνδεση την ώρα που είναι ενεργός, η την ώρα που τελειώνει η σύνδεση. Πχ βλέπω χρήστη ενεργό στις 12.00 και μετά των βλέπω στις 12:30 δηλαδή όταν τελειώνει η συνομιλία είναι η πραγματική ώρα του χρηστη

  1. Καλησπέρα! Όταν η εφαρμογή ενημερώνει πως ο τάδε χρήστης ήταν ενεργός πριν Χ λεπτά ή Χ ώρες, πάντα κρατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο χρήστης σταμάτησε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν εγώ μπω στο WhatsApp στις 14:50, συνομιλήσω για καμιά ώρα και κλείσω την εφαρμογή και το ίντερνετ στις 15:50, το WhatsApp θα αναφέρει π.χ. στις 16:50 ότι εγώ συνδέθηκα στις 15:50. Φυσικά, κάθε φορά που χρησιμοποιεί κάποιος την εφαρμογή ανανεώνεται και η κατάσταση σύνδεσης του. Όσο ο χρήστης χρησιμοποιεί την εφαρμογή εμφανίζεται «σε σύνδεση» για να φανεί ότι είναι ενεργός και διαθέσιμος εκείνη τη χρονική στιγμή.

 7. ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΕΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΦΑΛΜΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? INTERNET ΕΧΕΙ…

  1. Καλησπέρα! Το WhatsApp απαιτεί να υπάρχει κάρτα SIM στο tablet (ή smartphone) για να επικοινωνήσει και να ενεργοποιηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Οποιαδήποτε προσβλητικά ή spam σχόλια διαγράφονται άμεσα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του fomo.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.