Τι είναι η μυστική συνομιλία στο Viber και πώς τη χρησιμοποιώ;

Τι είναι η μυστική συνομιλία στο Viber και πώς τη χρησιμοποιώ;

Τα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα είναι ένα trend της εποχής το οποίο ξεκίνησε από το Snapchat και έφτασε να χρησιμοποιείται μέχρι και στο Viber.

Η πρόσφατη νέα λειτουργία «Μυστική συνομιλία», η οποία είναι διαφορετική από την «Κρυφή λειτουργία», προτρέπει τους χρήστες να μοιραστούν μυστικά μηνύματα.

Τι μηνύματα μπορούν να είναι αυτά; Για παράδειγμα, αριθμοί ή κωδικοί πιστωτικών καρτών, φωτογραφίες από ταυτότητες, κλπ. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κυρίως.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι χρήστες δε μπορούν να μοιραστούν οτιδήποτε θέλουν με μυστικότητα.

Και γιατί σε μυστική συνομιλία; Γιατί με τον τρόπο αυτό σιγουρεύουν οι χρήστες πως το περιεχόμενο που έστειλαν θα αυτοκαταστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δε θα πέσει μελλοντικά σε λάθος χέρια.

Σε τι διαφέρουν οι μυστικές από τις κανονικές συνομιλίες στο Viber;

Τα κοινά σημεία μεταξύ των μυστικών και κανονικών συνομιλιών είναι τα εξής:

  • Μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές.
  • Τα μηνύματα τους προστατεύονται μέσω κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο.

Τα σημεία στα οποία διαφέρουν οι μυστικές συνομιλίες από τις κανονικές είναι τα εξής:

  • Στις μυστικές συνομιλίες όλα τα μηνύματα (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ) έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής (από 1 λεπτό έως 1 ώρα), ενώ στις κανονικές συνομιλίες οι χρήστες μπορούν να θέσουν χρόνο ζωής, αν το επιθυμούν, μονάχα σε φωτογραφίες και βίντεο.
  • Στις μυστικές συνομιλίες δεν επιτρέπεται η προώθηση μηνυμάτων.
  • Στις μυστικές συνομιλίες δεν επιτρέπεται η λήψη screenshot από την οθόνη του κινητού σε Android συσκευές. Όσον αφορά τις iOS συσκευές, η λήψη στιγμιότυπου της οθόνης επιτρέπεται, αν και ο παραλήπτης ειδοποιείται/ενημερώνεται για την κίνηση αυτή του αποστολέα.
  • Όταν ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για νέο μήνυμα σε κάποια μυστική συνομιλία, το μήνυμα προστατεύεται έως ότου ο χρήστης μπει στη συνομιλία.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως για ένα συγκεκριμένο άτομο ή group ατόμων, είναι δυνατόν να υπάρξουν ταυτόχρονα δύο συνομιλίες, μία κανονική και μία μυστική.

Πώς δημιουργώ μια μυστική συνομιλία στο Viber (σε Android);

Πώς δημιουργώ μια μυστική συνομιλία στο Viber (σε Android);

1. Έστω ότι έχετε ήδη κανονική συνομιλία με έναν χρήστη και θέλετε να δημιουργήσετε μυστική. Μπείτε στη συνομιλία και πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις τελείες για τις ρυθμίσεις πάνω δεξιά στην οθόνη.

2. Από το μενού που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Άνοιγμα μυστικής συνομιλίας».

Αν όλα πήγαν καλά, θα σας εμφανιστεί μια νέα συνομιλία με σκούρα χρώματα και ένα λουκέτο δεξιά από το όνομα του χρήστη ή των χρηστών που συμμετέχουν.

3. Στο δεξί μέρος του πλαισίου πληκτρολόγησης νέου μηνύματος, μπορείτε να δείτε πως υπάρχει ένα εικονίδιο που ρυθμίζει τον χρόνο διάρκειας ζωής των μηνυμάτων που στέλνονται στη συνομιλία. Στο παράδειγμα μας είναι «1m» που σημαίνει «1 λεπτό». Πατώντας το, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ 1 λεπτού, 5 λεπτών, 10 λεπτών, 30 λεπτών και 1 ώρας.

Ο χρόνος ζωής μπορεί να αλλάξει από οποιονδήποτε χρήστη μέσα στη συνομιλία και ισχύει για όλους τους συμμετέχοντες κάθε φορά που γίνεται η αλλαγή.

Επίσης, ο χρόνος ζωής ξεκινά να ισχύει από τη στιγμή που ο χρήστης ανοίξει τη συνομιλία. Κάθε μήνυμα μπορεί να έχει τον δικό του χρόνο ζωής.

Με το πέρας του χρόνου, ένα μήνυμα αυτοκαταστρέφεται/διαγράφεται και δεν υπάρχει πουθενά αποθηκευμένο στην συσκευή του χρήστη ή στους servers του Viber.

Γιατί υπάρχουν δύο συνομιλίες του ίδιου χρήστη στην αρχική σελίδα του Viber;

Γιατί υπάρχουν δύο συνομιλίες του ίδιου χρήστη στην αρχική σελίδα του Viber;

Όταν δημιουργείτε μυστική συνομιλία για μια ατομική ή ομαδική συνομιλία, τότε στην αρχική σελίδα του Viber διατηρείται και η κανονική συνομιλία.

Η διαφορά της μυστικής συνομιλίας από την κανονική φαίνεται στο εικονίδιο του λουκέτου κάτω δεξιά από την εικόνα προφίλ του χρήστη ή των χρηστών.

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *