Ίντερνετ και διαφημίσεις, δύο λέξεις που όταν συνυπάρχουν σε μία πρόταση δημιουργούν ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε εκείνους που επιλέγουν να αποκλείσουν τις διαφημίσεις με ένα πρόγραμμα Ad Blocker και από την άλλη εκείνους που τις υποστηρίζουν.

Δε γνωρίζω σε ποια πλευρά βρίσκεστε εσείς που διαβάζετε τώρα το άρθρο. Αυτό που θέλω να πετύχω με το κείμενο αυτό, είναι να καταλάβουν όλοι την ύπαρξη των διαφημίσεων στο ίντερνετ και να δώσω μία λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται Ad Blocker.

Γιατί τα sites χρησιμοποιούν διαφημίσεις;

Πολύ απλά για να έχουν έσοδα. Και γιατί να έχουν έσοδα; Γιατί έχουν έξοδα.

Έχουμε συνηθίσει στο ίντερνετ τα περισσότερα πράγματα που προσφέρονται να είναι δωρεάν. Μπαίνουμε, διαβάζουμε ένα κείμενο ή βλέπουμε ένα βίντεο, γινόμαστε σοφότεροι, μαθαίνουμε, λύνουμε τα προβλήματα μας.

Γνωρίζετε όμως ότι ένα site έχει έξοδα, όπως είναι η φιλοξενία σε ένα server για να μπορεί να υφίσταται και να φορτώνει γρήγορα και να δέχεται πολύ κόσμο; Ή έξοδα για την ονομασία του, ώστε ο κόσμος να μπορεί να το βρίσκει εύκολα; Ή άλλα έξοδα για να έχει ωραία και χρηστική εμφάνιση για το περιεχόμενο του; Ή έξοδα για πρόσθετα προγράμματα ώστε να προσφέρει λειτουργίες που βοηθούν τους αναγνώστες του;

Χώρια από τα προηγούμενα, υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν σημαντικό μερίδιο από τον -πολλές φορές- περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους για να προσφέρουν δωρεάν περιεχόμενο στο ίντερνετ. Τα έσοδα γι’αυτούς είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να το κάνουν και πολλές φορές μια επιβράβευση, όταν αυτά είναι περισσότερα από τα έξοδα.

Κάποιοι τυχεροί έχουν καταφέρει να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και να ζουν από τα έσοδα ενός site. Όλοι κερδίζουν σε αυτή την κατάσταση.

Τι κάνει τις διαφημίσεις εκνευριστικές και ωθεί τους χρήστες σε λύσεις τύπου Ad Blocker;

Η φύση των διαφημίσεων στο ίντερνετ είναι να εμφανίζονται διακριτικά σε ένα site ή μια εφαρμογή και να μην ενοχλούν σε μεγάλο βαθμό τον χρήστη.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν sites που σε εξαναγκάζουν να δεις μια τεράστια διαφήμιση ή που σου εμφανίζουν υπερβολικά πολλές διαφημίσεις σε μια σελίδα ή που για να δεις το περιεχόμενο πρέπει πρώτα να δεις μια διαφήμιση (π.χ. YouTube) ή που σου πετούν popup πλαίσια με διαφημίσεις.

Αυτές οι σελίδες είναι εκείνες που έχουν θυμώσει τους χρήστες του ίντερνετ και τους έχουν ωθήσει να δημιουργήσουν εφαρμογές για browsers τύπου Ad Blocker, ώστε να μπλοκάρουν την εμφάνιση διαφημίσεων.

Στην Ελλάδα, κοντά ένας στους πέντε (17,3%) χρησιμοποιεί Ad Blocker σύμφωνα με μια έρευνα της TailWind τον Οκτώβριο του 2017. Στους υπολογιστές το ποσοστό αυτό φτάνει το 34,6%, ενώ στα κινητά το 2% και στα tablets το 2,2%.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα Ad Blockers;

Δουλειά ενός Ad Blocker προγράμματος είναι μετά την εγκατάσταση του να μπλοκάρει τις διαφημίσεις από όλα τα sites που επισκέπτεται ο χρήστης. Εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτό βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι εκείνα τα sites που χρησιμοποιούν λίγες και διακριτικές διαφημίσεις, με εκείνα τα sites που κάνουν κακή χρήση των διαφημίσεων.

Από την πλευρά των αναγνωστών αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας και δε βλέπουν διαφημίσεις πια και όλα είναι μια χαρά. Από την πλευρά των ιδιοκτητών sites όμως, χάνουν έσοδα από διαφημίσεις και αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του site και στην ανανέωση του περιεχομένου του.

Αποτέλεσμα είναι η ελάττωση νέου περιεχομένου ή/και το κλείδωμα περιεχομένου με εμφάνιση μέσω κάποιας συνδρομής ή άλλες τεχνικές τύπου «Κοινοποίηση για να δεις το περιεχόμενο», κλπ.

Και τι προτείνεις; Να μην χρησιμοποιούμε Ad Blockers;

Όχι, αυτή δεν είναι λύση μιας και όταν κάποιος κάνει κακή χρήση των διαφημίσεων του αξίζει να τιμωρηθεί γι’αυτό. Αν όμως κάνει σωστή χρήση να μην τιμωρείται, να επιβραβεύεται. «Και πώς θα συμβεί αυτό;», θα ρωτήσετε. Θα σας πω ευθύς αμέσως.

Όλα τα προγράμματα τύπου Ad Blocker επιτρέπουν την απενεργοποίηση των λειτουργιών τους σε μεμονωμένα sites. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να μπλοκάρετε παντού την εμφάνιση διαφημίσεων εκτός από κάποια sites.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα Ad Blocker, σας συνιστώ να το απενεργοποιήσετε στα αγαπημένα σας sites, εκείνα που επισκέπτεστε τακτικά, όποια κι αν είναι αυτά, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες αναλόγως το πρόγραμμα Ad Blocker που χρησιμοποιείτε.

Σημαντικό: Αρχικά, επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του site στο οποίο θέλετε να εμφανίσετε τις διαφημίσεις. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

– Για χρήστες uBlock Origin

Απενεργοποίηση uBlock σε site

1. Πατήστε το εικονίδιο του uBlock Origin στο πάνω δεξί μέρος.
2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε το μεγάλο μπλε εικονίδιο στο πάνω μέρος.
3. Κάντε μια ανανέωση της σελίδας για να εμφανιστούν οι διαφημίσεις (αν υπάρχουν).

– Για χρήστες AdBlock

Απενεργοποίηση AdBlock σε site

1. Πατήστε το εικονίδιο του AdBlock στο πάνω δεξί μέρος.
2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Don’t run on pages on this domain».
3. Στο νέο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Εξαίρεση» (Exclude). Θα γίνει αυτόματα ανανέωση της σελίδας.

– Για χρήστες AdBlock Plus

Απενεργοποίηση AdBlock Plus σε site

1. Πατήστε το εικονίδιο του AdBlock Plus στο πάνω δεξί μέρος.
2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Enabled on this site».
3. Κάντε μια ανανέωση της σελίδας για να εμφανιστούν οι διαφημίσεις (αν υπάρχουν).

– Για χρήστες AdGuard

Απενεργοποίηση AdGuard σε site

1. Πατήστε το εικονίδιο του AdGuard στο πάνω δεξί μέρος.
2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, απενεργοποιήστε την επιλογή «Protection on this website».
3. Κάντε μια ανανέωση της σελίδας για να εμφανιστούν οι διαφημίσεις (αν υπάρχουν).

– Για χρήστες Ghostery

Απενεργοποίηση Ghostery σε site

1. Πατήστε το εικονίδιο του Ghostery στο πάνω δεξί μέρος.
2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Trust Site».
3. Κάντε μια ανανέωση της σελίδας για να εμφανιστούν οι διαφημίσεις (αν υπάρχουν).

Όλες οι παραπάνω κινούμενες εικόνες προέρχονται από το site «Food Network».

Σχόλια & Απορίες

Στη φόρμα σχολίων παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας για τον παραπάνω οδηγό τεχνολογίας.

Newsletter

Με την εγγραφή σας θα δέχεστε κάθε Τετάρτη όλους τους νέους οδηγούς τεχνολογίας της εβδομάδας στο email σας.

Μένει ακόμη ένα βήμα! Ανοίξτε το email που σας στείλαμε και πατήστε το πλήκτρο για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Κάτι πήγε στραβά.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολίασε πρώτος!

avatar
  Subscribe  
Ενημέρωση για