Πλοήγηση με GPS δωρεάν & χωρίς ίντερνετ σε Google Maps

Οδηγίες χρήσης GPS σε Google Maps χωρίς σύνδεση (offline)

Όταν θέλουμε να ψάξουμε μια τοποθεσία στον χάρτη, στο μυαλό μας έρχεται αμέσως η υπηρεσία Google Maps.

Ειδικότερα για όσους μετακινούνται συχνά με το όχημα τους και θέλουν να βρουν οδηγίες κατεύθυνσης μέσω GPS για τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, η εφαρμογή Google Maps κάνει καλή δουλειά (όχι πάντα βέβαια).

Γνωρίζουμε ότι οι Google Χάρτες απαιτούν σύνδεση στο ίντερνετ και αυτό που έχω καταλάβει παρατηρώντας φίλους και γνωστούς, είναι πως δεν έχουν όλοι πακέτο δεδομένων mb για να μπορούν να σερφάρουν ανά πάσα στιγμή από το smartphone ή tablet τους.

Κι όμως:

Αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, είναι πως οι Google Χάρτες διαθέτουν λειτουργία για χρήση χωρίς σύνδεση, η οποία μάλιστα προσφέρει υπολογισμό διαδρομής με χρήση GPS και φωνητικών οδηγιών (ακόμη και για αποφυγή διοδίων).

Η λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μονάχα σε συσκευές smartphones και tablets.

Δημιουργία Χαρτών εκτός σύνδεσης σε Google Maps

Ο παρακάτω οδηγός εφαρμόστηκε στην Android εφαρμογή των Χαρτών σε συσκευή smartphone, οπότε καλό είναι να εγκαταστήσετε την εφαρμογή πριν ξεκινήσουμε. Για iOS χρήστες, κατεβάστε την εφαρμογή από το iTunes.

Επίσης, καλό είναι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να είστε συνδεδεμένοι μέσω WiFi και όχι μέσω 3G/4G, μιας θα χρειαστεί να κατεβάσετε από δεκάδες έως εκατοντάδες mb.

Δημιουργία Χαρτών εκτός σύνδεσης σε Google Maps

1. Ανοίξτε την εφαρμογή «Χάρτες» (Maps) και κάντε κλικ στο εικονίδιο με τη φωτογραφία προφίλ σας στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης.

2. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέξτε «Χάρτες εκτός σύνδεσης».

3. Στη νέα οθόνη πατήστε «ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΑΡΤΗ».

Δημιουργία Χαρτών εκτός σύνδεσης σε Google Maps

4. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ένα μπλε πλαίσιο που περιέχει μέρος του χάρτη της οθόνης. Μπορείτε να μετακινήσετε το πλαίσιο για να περιλάβει ακριβώς την περιοχή που θέλετε να αποθηκεύσετε offline, καθώς και να κάνετε μεγέθυνση ή σμίκρυνση για να εισάγετε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος του χάρτη, αντίστοιχα.

Κάτω από το πλαίσιο η εφαρμογή ενημερώνει σχετικά με το μέγιστο αποθηκευτικό χώρο που θα χρειαστεί ο χάρτης που επιλέξατε. Στο παράδειγμα μας η ένδειξη αναφέρει «έως 65 MB» και περιλαμβάνει όλη την Αθήνα.

5. Αφού καταλήξετε στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, πατήστε την επιλογή «ΛΗΨΗ» στο κάτω μέρος της οθόνης.

Αν όλα πήγαν καλά, θα δείτε στη μπάρα ειδοποιήσεων του Android πως ξεκινά η λήψη της περιοχής. Δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο, παρά μόνο να περιμένετε να τελειώσει το κατέβασμα.

Η τοποθεσία θα προστεθεί στη λίστα «Ληφθέντες χάρτες» κάτω από την επιλογή «ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΑΡΤΗ».

Διαχείριση Google Χαρτών εκτός σύνδεσης

Μπορείτε να αποθηκεύσετε πολλούς και διαφορετικούς χάρτες εκτός σύνδεσης στο Google Maps. Κάθε περιοχή μπορεί να μετονομαστεί και να διαγραφεί ανά πάσα στιγμή.

Αυτό που ισχύει στις αποθηκευμένες περιοχές είναι πως μένουν στη μνήμη της συσκευής σας για συνολικά 1 χρόνο, εκτός κι αν τις ενημερώσετε πριν τη λήξη τους και ανανεώσετε τον χρόνο ζωής τους.

Η εφαρμογή αναλαμβάνει να μας ειδοποιήσει πριν τη λήξη μιας περιοχής εκτός σύνδεσης και προσπαθεί αυτόματα μέσω WiFi να την ενημερώσει.

Πλοήγηση μέσω GPS χωρίς ίντερνετ σε Google Χάρτες

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει τις περιοχές εκτός σύνδεσης που σας ενδιαφέρουν.

Οι Google Χάρτες αναλαμβάνουν αυτόματα να κάνουν χρήση των περιοχών αυτών και από εσάς δεν απαιτείται κάποια έξτρα κίνηση εντός της εφαρμογής.

Αρχικά, φροντίστε να ενεργοποιήσετε το GPS από τις ρυθμίσεις της συσκευής σας αν το έχετε απενεργοποιημένο. Συνήθως αναφέρεται στις συσκευές ως «Τοποθεσία» και θέλουμε η συσκευή μας να μπορεί να επικοινωνήσει με τους δορυφόρους για να λαμβάνει τη θέση μας στον Χάρτη. Δε χρεώνεστε γι’αυτό.

Όσο βρίσκεστε offline, δηλαδή χωρίς σύνδεση ίντερνετ, μπορείτε κανονικά να:

1. Ανοίξετε τους Google Χάρτες.

2. Επιλέξετε κάποιο σημείο στον χάρτη από περιοχή που έχετε αποθηκεύσει ή να αναζητήσετε και επιλέξετε κάποια διεύθυνση.

3. Επιλέξετε στο κάτω μέρος την επιλογή «Οδηγίες».

4. Τέλος, αφού φροντίσετε να πατήσετε το εικονίδιο του αυτοκινήτου στο πάνω μέρος, στη συνέχεια η επιλογή «Έναρξη» θα ξεκινήσει την πλοήγηση με φωνητικές εντολές.

Σημείωση: Η πλοήγηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την πορεία (περπάτημα) απαιτούν χρήση ίντερνετ και δεν λειτουργούν με τις περιοχές εκτός σύνδεσης.

Έχετε υπόψιν πως έχοντας ενεργή σύνδεση στο ίντερνετ κατά την πλοήγηση GPS, η εφαρμογή μπορεί να λάβει δεδομένα κίνησης στους δρόμους, ώστε να σας προτείνει καλύτερη διαδρομή και φυσικά να σας ενημερώσει πιο σωστά για τον χρόνο άφιξης σας.

Προηγούμενο Άρθρο

Εύρεση ΑΜΚΑ online με ΑΦΜ & Αριθμό Ταυτότητας

Επόμενο Άρθρο

Τι είναι το hashtag και πώς λειτουργεί; Όλες οι πληροφορίες εδώ

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Οποιαδήποτε προσβλητικά ή spam σχόλια διαγράφονται άμεσα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του fomo.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.