Πώς να καταχωρήσετε ένδειξη μετρητή ρολογιού στο MyΔΕΗ

Γνωρίζετε πως κάθε 4 μήνες περνάει τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ για καταμέτρηση του ρολογιού ρεύματος, ώστε να εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας;

Αυτό σημαίνει πως αν λαμβάνετε δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, τότε αντίστοιχα θα λαμβάνετε έναν (1) ή τρεις (3) έναντι λογαριασμούς πριν τον εκκαθαριστικό.

Οι έναντι λογαριασμοί αποτελούν πρόβλημα για πολλούς και η λύση είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση ένδειξης στο myΔΕΗ (πρώην e-bill) μέσω της υπηρεσίας e-SelfMetering.

Γιατί ο έναντι λογαριασμός ΔΕΗ μπορεί να είναι προβληματικός;

Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει και στις 19 πληροφορίες ενός λογαριασμού ΔΕΗ, το σύστημα λογαριασμών ρεύματος δουλεύει με συγκεκριμένο σύστημα και μπορείτε να αποτελέσετε μέρος αυτού.

Έστω ότι έχουμε την 4μηνη κατανάλωση ρεύματος από 1η Ιανουαρίου έως 30η Απριλίου. Υπάρχουν δύο σενάρια:

  • Αν δέχεστε δίμηνους λογαριασμούς, τότε αρχικά λαμβάνετε έναν έναντι λογαριασμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κι έπειτα έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Αν δέχεστε μηνιαίους λογαριασμούς, τότε αρχικά λαμβάνετε έναν έναντι λογαριασμό για κάθε έναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, κι έπειτα έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Στους έναντι λογαριασμούς μπορεί να κληθείτε να πληρώσετε περισσότερα ή λιγότερα χρήματα απ’όσα αναλογούν στην κατανάλωση ρεύματος που κάνατε.

Έπειτα, στον εκκαθαριστικό που γίνεται η καταμέτρηση από τον τεχνικό του ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται οι όποιες διορθώσεις και είτε αφαιρούνται τα παραπάνω χρήματα που πληρώσατε στους έναντι λογαριασμούς, είτε προστίθενται χρήματα αν πληρώσατε λιγότερα απ’όσα έπρεπε.

Όσο χρονικό διάστημα εργάστηκα σε κατάστημα της ΔΕΗ είδα ότι αυτό αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα για τους πελάτες, πολλές φορές γιατί κλήθηκαν σε κάποιο π.χ. κλειστό σπίτι χωρίς κατανάλωση να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε έναντι λογαριασμούς.

Λύση υπάρχει στο πρόβλημα και στην ουσία καλείστε εσείς να μετρήσετε το ρολόι σας, να παίξετε τον ρόλο του καταμετρητή δηλαδή, για να λάβετε έναντι λογαριασμούς με ένδειξη πελάτη. Με τον τρόπο αυτό θα χρεωθείτε ακριβώς όσα έχετε καταναλώσει.

Πώς μετράμε το ρολόι ρεύματος σε κάθε τύπο ρολογιού;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις (3) διαφορετικοί τύποι ρολογιών ρεύματος. Ας τους δούμε με χρονολογική σειρά.

Ο (παλιός) μετρητής ρεύματος με δείκτες

Ο (παλιός) μετρητής ρεύματος με δείκτες ΔΕΗ

Ο συγκεκριμένος μετρητής με τα κυκλάκια, όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, είναι ο παλιότερος και δυσκολότερος μετρητής στην ανάγνωση (σε σύγκριση με τους άλλους δύο).

Υποστηρίζει μονάχα ημερήσια κατανάλωση ρεύματος, οπότε έχουμε μία μέτρηση στην περίπτωση αυτή.

Στο παράδειγμα της παραπάνω εικόνας έχουμε τη μέτρηση «25709». Πώς προκύπτει αυτή;

Κάθε κυκλάκι δηλώνει και έναν αριθμό. Οι αριθμοί κάτω από τα κυκλάκια μας δείχνουν ποια δεκάδα αποτελεί ο αριθμός που βρίσκουμε.

Για παράδειγμα, το πρώτο κυκλάκι της παραπάνω εικόνας που φέρει τον αριθμό «10.000» από κάτω, βλέπουμε ότι το βέλος δείχνει ανάμεσα στο 2 και το 3, οπότε η καταμέτρηση ξεκινά να διαμορφώνεται ως εξής: «20000». Πάντα παίρνουμε ως αριθμό εκείνον που μόλις έχει περάσει το βέλος.

Το δεύτερο κυκλάκι που φέρει τον αριθμό «1000» από κάτω, βλέπουμε ότι το βέλος δείχνει μεταξύ 5 και 6, οπότε η καταμέτρηση διαμορφώνεται ως εξής: «25000».

Διαβάζουμε και τα υπόλοιπα κυκλάκια έως αυτό που γράφει από κάτω το «1» (αγνοούμε αυτό με κόκκινο χρώμα που φέρει τον αριθμό «1/10») και έχουμε την κατανάλωση «25709».

Η δυσκολία στους μετρητές αυτούς είναι όταν το βέλος δείχνει πάνω σε έναν αριθμό και δεν ξέρουμε αν εννοεί εκείνον ή τον προηγούμενο αυτού. Τότε, βλέπουμε το επόμενο αριθμητικά κυκλάκι για να καταλάβουμε.

Έστω ότι το κυκλάκι στο «1000» είναι πάνω στο 7. Βλέπουμε το επόμενο κυκλάκι (το «100») και:

  • αν το βέλος έχει περάσει το 0 και πάει προς το 1, τότε παίρνουμε το 7 στο «1000»
  • αν το βέλος είναι μεταξύ 9 και 0, τότε παίρνουμε το 6 στο «1000»

Μεγάλη προσοχή στα συγκεκριμένα ρολόγια, μιας και η φορά των αριθμών σε κάθε κυκλάκι μπορεί να αλλάζει!

Είναι λίγο περίπλοκη η ανάλυση του συγκεκριμένου μετρητή. Αν θέλετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τις επίσημες οδηγίες της ΔΕΗ.

Φυσικά, οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να ζητήσετε αλλαγή του συγκεκριμένου μετρητή καλώντας δωρεάν στον ΔΕΔΔΗΕ στο 800-400-4000.

Ο αναλογικός μετρητής ρεύματος

Ο αναλογικός μετρητής ρεύματος ΔΕΗ

Στην περίπτωση του αναλογικού μετρητή ρεύματος, του πιο συνηθισμένου στις μέρες μας, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Συνήθως έχει πάνω δύο μετρήσεις (μπορεί και μία όμως, σε περίπτωση μόνο ημερήσιας κατανάλωσης):

  • Αυτή που φέρει την ένδειξη «Κ» στο αριστερό μέρος είναι η ημερήσια
  • Αυτή που φέρει την ένδειξη «Μ» στο αριστερό μέρος είναι η νυχτερινή

Στο παράδειγμα της παραπάνω εικόνας έχουμε τις ενδείξεις «45501» για ημερήσια κατανάλωση και «12811» για νυχτερινή κατανάλωση.

Τα τελευταία ψηφία στο κόκκινο κουτάκι, τα δεκαδικά που λέμε, τα αφήνουμε πάντα εκτός.

Ο (νεότερος) ψηφιακός μετρητής ρεύματος

Ο (νεότερος) ψηφιακός μετρητής ρεύματος ΔΕΗ

Τέλος, έχουμε τον ψηφιακό μετρητή που κι εδώ είναι εύκολη η καταμέτρηση.

Θα παρατηρήσετε πως η οθόνη στον ψηφιακό μετρητή συνεχώς αλλάζει και εμφανίζει διάφορες μετρήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι εξής μετρήσεις:

  • Αυτή που φέρει την ένδειξη «1.8.0» είναι η συνολική κατανάλωση ρεύματος (ημερήσια + νυχτερινή)
  • Αυτή που φέρει την ένδειξη «1.8.1» είναι η ημερήσια κατανάλωση ρεύματος
  • Αυτή που φέρει την ένδειξη «1.8.2» είναι η νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος

Στο παράδειγμα της παραπάνω εικόνας έχουμε τις εξής ενδείξεις:

  • Ένδειξη «2» για τη συνολική κατανάλωση ρεύματος (1.8.0)
  • Ένδειξη «58» για την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος (1.8.1)
  • Ένδειξη «1» για τη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος (1.8.2)

Όπως καταλαβαίνετε, και πάλι αφήνουμε έξω τα δεκαδικά μετά την τελεία σε κάθε περίπτωση. Λαμβάνουμε υπόψιν μόνο ότι είναι πριν την τελεία.

Στον ψηφιακό μετρητή, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν τη μέτρηση «1.8.0», δηλαδή τη συνολική, όταν δεν έχετε νυχτερινή κατανάλωση στο τιμολόγιο ΔΕΗ σας. Ο λόγος είναι επειδή καμιά φορά ο μετρητής «γράφει» νυχτερινή κατανάλωση ακόμη κι αν δεν έχετε.

Διαφορετικά, αν έχετε ημερήσια και νυχτερινή χρέωση στο τιμολόγιο σας, λαμβάνετε κανονικά τις μετρήσεις «1.8.1» ως ημερήσια και «1.8.2» ως νυχτερινή.

BONUS: Μάθετε πώς να πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ

Πώς καταχωρώ ένδειξη μετρητή στο myΔΕΗ (e-SelfMetering);

Για να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα, θα πρέπει πρώτα:

  • Να έχετε βρει το ρολόι σας στην οικία σας (μέσω του αριθμού παροχής σας) και να έχετε σημειώσει τις ενδείξεις του βάσει των παραπάνω οδηγιών, αναλόγως τον τύπο ρολογιού σας
  • Να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στο myΔΕΗ (ή στο e-bill παλαιότερα). Αν δεν το έχετε κάνει ξεκινήστε τη διαδικασία πατώντας την επιλογή «Εγγραφή» στη νέα σελίδα.
  • Να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή myΔΕΗ για Android ή iOS, ή να έχετε επισκεφθεί το mydei.dei.gr από κάποιον περιηγητή διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας.

Η παρακάτω διαδικασία εφαρμόστηκε σε κινητή συσκευή με την Android εφαρμογή myΔΕΗ. Είναι όμοια και στη web έκδοση mydei.dei.gr.

Βήμα 1ο

Ειδοποίηση και υποβολή για καταχώρηση ενδείξεων στο myΔΕΗ

Στην «Αρχική» οθόνη του myΔΕΗ app, βρείτε την ένδειξη «e-SelfMetering» και από κάτω τον λογαριασμό σύμβασης με τη διεύθυνση παροχής που σας ενδιαφέρουν.

1. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις σχετικά με το τι θα βλέπετε στην οθόνη σας:

  • Αν βλέπετε το κουδουνάκι και το κείμενο «Δυνατότητα καταχώρησης επόμενης ένδειξης (ημερομηνίες)», τότε δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα που μπορείτε να καταχωρήσετε τις ενδείξεις σας και θα πρέπει να εισέλθετε στην εφαρμογή στο χρονικό διάστημα που σας αναγράφεται. Έχετε τη δυνατότητα να τικάρετε τις επιλογές «SMS» και «EMAIL», αν επιθυμείτε να ειδοποιηθείτε με τους τρόπους αυτούς όταν έρθει η πρώτη μέρα που μπορείτε να καταχωρήσετε ενδείξεις.
  • Αν βλέπετε το «i» και το κείμενο «Δυνατότητα καταχώρησης ένδειξης έως (ημερομηνία)», τότε μπορείτε να καταχωρήσετε τις ενδείξεις σας ξεκινώντας τη διαδικασία με την επιλογή «Υποβολή».

Tip: Μπορείτε να βλέπετε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες καταχώρησης και στο πίσω μέρος του έντυπου λογαριασμού ΔΕΗ. Κάτω από το πλαίσιο με τις ενδείξεις θα υπάρχει το κείμενο «Η ΔΕΗ υποδέχεται τις ενδείξεις σας από (ημερομηνία) έως (ημερομηνία) στο ebill και στα Καταστήματά της».


Βήματα 2ο, 3ο & 4ο

Προβολή ενδείξεων προηγούμενου λογαριασμού και υποβολή ένδειξης ημέρας στο myΔΕΗ

2. Στην επόμενη οθόνη, κατεβείτε και βρείτε την ένδειξη «Προηγούμενος λογαριασμός» και δείτε από κάτω τις ενδείξεις του προηγούμενου λογαριασμού ΔΕΗ που δεχτήκατε. Δε χρειάζεται κάποια ενέργεια, απλώς να δείτε τις ενδείξεις για να έχετε μια ιδέα για τις επόμενες που θα καταχωρήσετε, να σιγουρευτείτε ότι έχετε σωστές μετρήσεις και όχι κάποιο νούμερο π.χ. πολύ πολύ μεγαλύτερο ή πολύ πολύ μικρότερο.

3. Ανεβείτε πιο πάνω στην οθόνη και βρείτε την «Ένδειξη ημέρας». Από κάτω πληκτρολογήστε στο πεδίο με τον ήλιο το νούμερο της ημερήσιας κατανάλωσης σας.

4. Μόλις είστε έτοιμοι, πατήστε την επιλογή «Ένδειξη νύχτας» για να προχωρήσετε (στο παράδειγμα υπάρχει και νυχτερινή κατανάλωση, σε κάποιους ίσως να μην υπάρχει το βήμα αυτό και να υπάρχει η επιλογή «Ολοκλήρωση» ή απλά να πρέπει να προχωρήσετε και να βάλετε μηδενική κατανάλωση νύχτας).


Βήματα 5ο, 6ο & 7ο

Υποβολή ένδειξης νύχτας και ολοκλήρωση διαδικασίας καταχώρησης ενδείξεων στο myΔΕΗ

5. Κάτω από την «Ένδειξη νύχτας», πληκτρολογήστε στο πεδίο με το φεγγάρι τη νυχτερινή κατανάλωση του μετρητή σας (αν δεν υπάρχει νυχτερινή κατανάλωση, αφήστε το μηδέν).

6. Μόλις είστε έτοιμοι, πατήστε την επιλογή «Ολοκλήρωση».

Αν όλα πήγαν καλά, το μήνυμα «Η καταχώρηση της ένδειξής σας ολοκληρώθηκε. Ο λογαριασμός Έναντι Πελάτη θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες» θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Από κάτω θα υπάρχουν οι μετρήσεις που μόλις καταχωρήσατε.

7. Μπορείτε, αν επιθυμείτε, να πατήσετε την επιλογή «Επεξεργασία» στο σημείο αυτό για να καταχωρήσετε διαφορετικές μετρήσεις, π.χ. σε περίπτωση λάθους.

Επίσης, η επιλογή «Τροποποίηση» δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης των μετρήσεων και στην αρχική οθόνη του myΔΕΗ μέσα στις επιτρεπόμενες ημερομηνίες.

Προσοχή: Αν ο επόμενος λογαριασμός που περιμένετε είναι ο 4μηνος εκκαθαριστικός, τότε ακόμη κι αν έχετε δώσει τις ενδείξεις σας θα υπερισχύσει η μέτρηση του τεχνικού του ΔΕΔΔΗΕ και θα εκδοθεί εκκαθαριστικός και όχι έναντι πελάτη.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως μπορείτε μέσα στις επιτρεπόμενες ημερομηνίες να επισκεφθείτε και ένα κατάστημα ΔΕΗ με τις ενδείξεις σας και να ζητήσετε καταχώρηση τους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε κάποιο επίσημο έγγραφο αν η παροχή είναι στο ονοματεπώνυμο σας ή εξουσιοδότηση αν ανήκει σε διαφορετικό ονοματεπώνυμο.

Βρήκες χρήσιμο το κείμενο; Κοινοποίησε το στα Social Media:
Θοδωρής Κόνσουλας

Θοδωρής Κόνσουλας

Από μικρός ψαχούλευα οτιδήποτε τεχνολογικό, γι'αυτό δε μου φαινόταν περίεργο το παρατσούκλι «το παιδί που ξέρει από υπολογιστές». Όταν έφτιαξα πρώτη φορά blog γύρω στο 2011, τότε κατάλαβα ότι μου άρεσε να βοηθώ άλλους ανθρώπους μέσα από κείμενά μου να μάθουν και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία προς όφελος τους. Στις σπουδές μου συγκαταλέγονται το Marketing και η Ζαχαροπλαστική, με το Fomo.gr να αποτελεί ένα side-project στον ελεύθερο χρόνο μου. Αυτά τα λίγα για μένα, καλή ανάγνωση και τα λέμε στα σχόλια κάτω από τους οδηγούς τεχνολογίας.

Άρθρα: 127
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων