Νέος στο Viber (βάιμπερ); Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

«Τιν τιν»! Σίγουρα όλο και κάπου θα έχεις ακούσει τον προηγούμενο ήχο ειδοποίησης. Προέρχεται από την εφαρμογή Viber (προφέρεται «βάιμπερ»), η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο ελληνικό κοινό, βελτιώνοντας την επικοινωνία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Τι είναι το Viber;

Το Viber είναι μια δωρεάν εφαρμογή για κινητές συσκευές και υπολογιστές, η οποία επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων και την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω ίντερνετ (3G/4G/WiFi).

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010 από την startup εταιρία Viber Media και σήμερα ανήκει στην ιαπωνική εταιρία Rakuten, αφού εξαγοράστηκε έναντι 900 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2014. Περισσότερη ιστορία στη Wikipedia.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Viber;

Πρώτα απ’όλα για οικονομικούς λόγους και στη συνέχεια επειδή προσφέρει πλουσιότερη επικοινωνία μέσω διαφόρων λειτουργιών (αναφέρονται παρακάτω).

Τα παραδοσιακά μηνύματα SMS και οι τηλεφωνικές κλήσεις έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο ποσοστό από chat μηνύματα και κλήσεις μέσω ίντερνετ.

Τέλος, γιατί το ελληνικό ιντερνετικό κοινό φαίνεται πως προτιμά το Βάιμπερ έναντι άλλων ανταγωνιστικών εφαρμογών.

Πώς λειτουργεί το Viber, με απλά λόγια;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως ο αριθμός κινητού τηλεφώνου κάθε χρήστη είναι και η ταυτότητα του στο Viber, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται usernames, emails, κλπ, στην αναζήτηση.

Γνωρίζοντας τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των φίλων και γνωστών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους γνωρίζουν τον δικό σας τηλεφωνικό αριθμό (ευτυχώς στην περίπτωση αυτή υπάρχει το μπλοκάρισμα χρήστη) για τους ενοχλητικούς.

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το Viber;

Μετά τη δωρεάν εγκατάσταση της εφαρμογής, αυτή αναλαμβάνει αυτόματα να εντοπίσει και να ενημερώσει τον χρήστη πόσοι από τη λίστα επαφών του τη χρησιμοποιούν.

Έχοντας πάνω από 250 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως, μην εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσοι φίλοι σας χρησιμοποιούν το Βάιμπερ.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το Viber;

Νέος στο Viber (βάιμπερ); Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Chat μηνύματα

Μπορείτε να στείλετε από απλά μηνύματα κειμένου μέχρι αυτοκόλλητα (stickers), φωνητικές ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, τη θέση σας στον χάρτη, σκίτσα, καθώς και κάποια επαφή σας.

– Φωνητικές και βίντεο κλήσεις

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε (ατομικές) φωνητικές κλήσεις με τους φίλους σας, οι οποίες με ένα κλικ μετατρέπονται σε βίντεο κλήσεις, παρέχοντας και ιστορικό κλήσεων.

– Ομαδικές συνομιλίες

Εκτός από ατομικές συνομιλίες, μπορείτε να δημιουργήσετε ομαδικές (group) συνομιλίες με έως και 200 συμμετέχοντες για chat.

– Δημόσιες συνομιλίες

Εκτός από τις ατομικές και ομαδικές συνομιλίες που θα δημιουργήσετε, μπορείτε να συμμετάσχετε σε δημόσιες συνομιλίες που έχουν δημιουργήσει celebrities ή έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, κλπ.

– Παιχνίδια

Αν και δε διαθέτει μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, υπάρχουν κάποια παιχνίδια τα οποία μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας.

– Viber Out

Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει την αγορά μονάδων για πραγματοποίηση κλήσεων μέσω της εφαρμογής σε επαφές εκτός εφαρμογής.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή η χρέωση για κλήσεις σε Ελλάδα είναι 9.2 cents/λεπτό προς κινητά και 2.2 cents/λεπτό προς σταθερά (τελευταία ενημέρωση 02/02/17).

– Κοινή χρήση οθόνης

Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μονάχα στην έκδοση για υπολογιστή και επιτρέπει την προβολή της οθόνης μας σε άλλον χρήστη μέσω κλήσης.

– Κρυπτογράφηση μηνυμάτων από άκρο σε άκρο

Όλες οι συνομιλίες του Viber, ατομικές ή ομαδικές, σε οποιαδήποτε συσκευή, είναι ασφαλείς, με τα μηνύματα να μπορούν να αναγνωστούν μονάχα από τους αποστολείς και τους παραλήπτες.

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το Viber;

Νέος στο Viber (βάιμπερ); Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μπορεί, καθώς η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε πολλές πλατφόρμες.

Για κινητές συσκευές (smartphones + tablets):

 • iOS (7.0 και άνω, σε συσκευή iPhone 4 και άνω)
 • Android (2.3.6 και άνω)
 • Windows Phone (8, συσκευή με 512 MB RAM και άνω)
 • BlackBerry (OS5, OS6, OS7, 10.2.1 και άνω)

[διαδικασία εγκατάστασης Viber σε κινητό]

Για υπολογιστές (desktops + laptops):

 • Windows (XP SP3, Vista, 7, 8, 10)
 • Mac (OSX 10.7.5 και άνω)
 • Linux (64-bit Ubuntu, 64-bit Fedora)

[διαδικασία εγκατάστασης Viber σε υπολογιστή]

Στην περίπτωση του υπολογιστή, για να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί μέσω κάποιας κινητής συσκευής, διαφορετικά δε μπορεί να υπάρξει χρήση μονάχα σε υπολογιστή.

Ποιες εφαρμογές ανταγωνίζεται το Viber;

Έχοντας καταλάβει τι ακριβώς κάνει το Βάιμπερ, αξίζει να αναφέρουμε μερικές άλλες εφαρμογές που παρέχουν παρόμοιες λειτουργίες και πόσο δημοφιλείς είναι:

 • WhatsApp – 1 δισ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες
 • Facebook Messenger – 1 δισ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες
 • QQ – 860 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες
 • WeChat – 700 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες
 • Skype – 300 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες

Σχόλια & Απορίες

Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω τις απορίες και τις παρατηρήσεις σας σχετικά με τον παραπάνω οδηγό.

Απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε googl-αρα για να ξεπεράσω τεχνολογικά εμπόδια που μου εμφανίζονταν. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τους υπολογιστές, το ίντερνετ, τα κινητά, κλπ. Ψάχνοντας και μόνο. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας όσα περισσότερα μπορώ μέσω απλών τεχνολογικών οδηγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here